2017 Seat Leon 1.4 TSI DSG Detaylı İnceleme

3
11677

Seat Leon tasarımıyla kompakt sınıftaki en agresif otomobillerdendir. Seat leon’un ilk iki neslindeki yuvarlak hatları 2012 yılında tanıtılan 3. neslinde yerini sert ve erkeksi bir tarza bıraktı. Bu değişim de pek çok kişinin hoşuna gitti ve Leon bir anda sınıfının en dinamik görünümlü otomobillerinden oldu.

Seat Leon ilanlarında da gözlenen bu popülaritenin tasarımla yakından ilişkisi var.

seat leon

Makyajlanan Seat Leon

Kısa bir süre önce makyajlanan Leon’un yeni neslinde de aslında pek çok nokta değişmesine rağmen yapılan değişiklikler genel tasarımı bozmadığı için ilk anda hemen anlaşılmıyor. Zaten bu durumu Seat Tasarım Direktörü Alejandro Mesonero Romanos “Yeni Leon’da her şey değişmesine rağmen aslında hiçbir şey değişmedi diyebiliriz. Çok cazip bir model olan Leon’un imajını değiştirmek gerekmiyor, sadece güçlendirmek ve tazelemek gerekiyordu” diye özetliyor.

Yeni Seat Leon’da Değişenler Neler?

Yapılan değişikliklerin başında aracın yeni farları ve tamponu geliyor. Leon artık yekpare ışık şeridine sahip farlara ve otomobilin algılanan büyüklüğünü artırmak için 40 mm daha büyütülen ızgaraya sahip.

seat leon

Arkada ise elden geçirilen stoplar ve değiştirilen tamponla dış görünüm farklılaştırılmış. Makyajla birlikte araçta yeni renkler de sunulmaya başlanmış. Konu dikkat çekme olduğunda ise özellikle test aracındaki Boheme Mor rengi bunu çok iyi başarıyor.

İç Mekan

Seat Leon iç mekanıyla rakiplerinden daha avantajlı bir otomobil. Çünkü sürücü odaklı bir yapı hakimken ergonomi unutulmadan konfor istekleri aynı potada eritilmiş. Aslında son derece zor olan bu uygulamayı Seat tasarımcıları iç mekanda çok iyi uygulamışlar ve ortaya Leon’un dikkat çeken yaşam alanı çıkmış.

seat leon iç tasarım

Seat Leon İç Mekan Malzeme Kalitesi Nasıl?

Önceki modellere kıyasla malzeme kalitesi artırılan iç mekandaki yaşam alanı 4 kişi için genişken, 5 kişi için ortalamaları yakalıyor. Aracın koyu renklerin hakimiyetindeki iç mekanında büyük camlar ve sunroof sayesinde ferahlık hissi yüksek. Kokpitin altında sert plastik malzemeye verilen otomobilde makyajla birlikte daha kullanışlı bir multimedya ekranı ve akıllı telefonlar için kablosuz şarj sunulmaya başlanmış.

Vitesin önündeki alana uyumlu telefonunuzu yerleştirdiğinizde kablosuz şarj işlemi hemen başlıyor ve siz de telefonumun şarjı bitti diye telaşlanmıyorsunuz.

Seat Leon Koltukları ve Diğer Detaylar

Son derece sportif koltukları ile sizi sarmalayan Leon, bu sayede daha yola çıkmadan performanslı kullanımlara uygun bir otomobil olduğunu da kanıtlıyor. Aynı şekilde ele oturan etli direksiyon simidi de performans meraklılarının hoşuna gidecektir. Aracın arkasında 380 litrelik çok da geniş olmayan bir yükleme alanı yer alıyor. Hacim sınırlı olsa da düz bir zemine ve kaba olmayan amortisör kulelerine sahip olması bagajı kullanışlı kılıyor.

Motor

Seat Leon’un bu kadar popüler olmasında kuşkusuz motorlarının önemi büyük. Seat Leon motor konusunda zengin alternatiflere sahip. Seçenekler: 1.0 litreden başlıyor. En çok tercih edilen ünite ise bizim test ettiğimiz 1.4 litrelik blok. 5000 d/d’de 150 HP güç ve 1500 d/d’de 250 Nm tork üreten motor, DSG vites kutusu ile kombine edilmiş. Bu araçta manuel vites kutusu da alınabiliyor ancak eğer yüksek bir sürüş keyfi istiyorsanız kesinlikle DSG’yi tercih etmelisiniz.

Alt devirden itibaren güç üretme konusunda istekli olan motor devir çevirmeyi de seviyor. Sizin sürüş stilinize göre kendisini ayarlayan şanzıman ekonomi odaklı kullanımlarda hep mümkün olan en üst viteste ilerlerken ani güç isteklerinde kısa sürede vites küçültmeler yaparak sollamalarda sürücünün işini bir hayli kolaylaştırıyor. Tüketimi düşürmek için silindir iptali özelliği de bulunan benzinli motorda gerekli olmadıkça 2 silindir devre dışı kalıyor ve siz yola 2 silindir ile devam ederek tüketimi düşürüyorsunuz. Bunun sonucunda da fabrika verisi 100 km’de ortalama 4.9 litrelik tüketim elde ediliyor. Normal yol şartlarında ise tüketim 6.2 litre dolayında geziniyor ki bu değer de hiç yüksek değil.

Güvenlik

2012 yılında Euro NCAP tarafından çarpışma testine alınan Seat Leon 5 yıldız almış bir model. Yetişkin güvenliği disiplininde %94 koruma sağlayan otomobil, çocuk güvenliği alanında ise %92 elde etti. Yaya güvenliği ile %70 almaya hak kazanan Leon sahip olduğu elektronik yardımcılarla ise % 71 aldı. Leon’un standart donanımında ABS, ESP, elektronik dinamik diferansiyel kilidi, sürücü ve ön yolcu için ön-yan-perde hava yastıkları, sürücü diz hava yastığı, Isofix bağlantılı arka koltuklar, ikincil çarpışma freni gibi pek çok aktif ve pasif güvenlik elemanı sunuluyor.

Konfor & Yol Tutuş

Tasarımıyla bu sınıfın en ateşlilerinden olan Leon, sürüş karakteriyle de bunu destekliyor. Sürücü odaklı iç mekanıyla daha yola çıkmadan size performans odaklı bir otomobil olduğunu ispatlayan model, uyumlu motor ve şanzıman kombinasyonu sayesinde alt devirlerden itibaren hızlanma isteğini hiç kaybetmiyor. Bu sayede de 7.9 saniyede 0-100 km/s hızlanmasını tamamlayan araç 215 km/s’lik maksimum hıza ulaşabiliyor.

Ele oturan simide sahip olan direksiyon sisteminde son derece direkt bir yapıya sahip olan Leon birbiri ardına girilen virajlarda bile izinden sapmıyor. Aracın standart versiyonunda 16 inçlik jantlar yer alırken, daha üst paketli test aracında 17 inçlik jantlara yer verilmişti. Bu modelde tüketicilere 18 inçlik jantlar da sunulmasına rağmen günlük kullanıma en uygun seçenek olan 17 inçlik jant-lastiklerle Leon yola çok sağlam basıyor. İzinden sapmamaya kararlı olan araç, rijit gövdesi sayesinde de dinamikliğinden bir şey kaybetmiyor.

Eski nesillere kıyasla yalıtımı iyileştirilen Leon, bu sayede hız arttıkça bile iç mekanda gürültü seviyesini alçak tutmayı başarırken süspansiyondan gelen seslerin de iç mekana yansımasının önüne geçiyor.

Aracın tasarımından iç mekanına kadar pek çok noktasında performans odaklı bir yapı hakim olmasına rağmen konforlu sürüşler konusunda da model en ufak bir eksikliğe sahip değil. Özellikle DSG vitesin üst viteslerde gitme isteği sayesinde iç mekanda sessiz ve konforlu biçimde yol almak mümkün. Tüm bunların yanında iyi tasarımlı A sütunlarının getirdiği etkiyle görüş açıları konusunda sınıfının en iyilerinden biri.

Teknik Özellikler

Motor : 1,4
Motor Hacmi : 1395 cc
Silindir Adedi : 4
Maksimum Güç : 150 HP 5000 d/d
Maksimum Tork : 250 Nm 1500 d/d
Performans
0-100 km/s Hızlanma : 7.9 sn

 

Maksimum Hız : 215 km/s
Frenler
Ön Hava kanallı disk
Arka : disk
Yakıt Türü : Benzin
Yakıt Tüketimi
Şehir İçi : 5.8 lt/100 km
Şehir Dışı : 4.4 lt/100 km
Karma 4.9 lt/100 km

 

 

Test : 6.2 lt/100 km
CO2 Emisyonu

115 gr/km

 

 

Boyutlar
Uzunluk : 4282 mm
Genişlik :1816 mm
Yükseklik : 1841 mm
Dingil Mesafesi :  1459 mm mm
Bagaj Hacmi

380 lt

 

 

Yakıt Depo Kapasitesi : 50 lt
Boş Ağırlık : 1243 kg
Lastik Boyutu 225/45 R17

 

 

Detaylar

Compakt araç sınıfının en iddialı örneklerinden biri olan İspanyol ateşi Yeni Seat Leon’un tasarımı, motoru, konfor ve yol tutuşu hakkında merak ettiğiniz her detay test sürüşü videosunda.

Murat Tosun’un hazırladığı Seat leon test sürüşü videosunu izleyebilirsiniz.

İkinci el satılık Seat modelleri

2017 Model Seat Ateca Testi

3 YORUMLAR

  1. Ben makyajlanan leonu beğendim. Makyajlanmadan önce hiç ilgimi çekememişti. Ama şimdi gerek dış tasarımı,gerek iç tasarımdaki kalite algısı ve gerekse performans ve yakıt tüketimiyle beni cezbetti. En sonunda alıcam herhalde.

  2. yeni leon’un 1.0 eco tsi modelini test ettim ve arabaya hayran kaldım. arabam.com’un da test etmesini rica ediyorum. araç full donanımlıydı, dsg şanzıman zaten mükemmel, 1.0 tsi motorun da performansına inanamayacaksınız. sipariş verdim ve nasipse birkaç ay sonra arabama kavuşacağım. herkese tavsiye ederim..

  3. Ben de 1.0 motoru test ettim.Bir BMW kullanıcısı olarak çok şaşkınım.1.0 muhteşem bir performans gösterdi.Ayrıca yakıt dizeller gibiydi.Bu motoru yapan mühendisleri tebrik ederim.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here