Volvo XC90 son dönemdeki trende uydu ve kendisine bir marka yüzü geliştirdi.

Volvo XC90

1Volvo Tasarımındaki Köşeli Hatları Terk Ediyor!

Volvo geçmişinden günümüze kadar dik ve köşeli hatları ile dikkat çeken tasarımları ile bilinirdi. Ancak son yıllarda markanın tüm modelleri artık daha yuvarlak ve akıcı hatlara sahip. XC90 modeli de bu halkanın son zinciri. Geniş krom ön ızgara ve üzerine konumlandırılan büyük logo, ince ve zarif olarak tasarlanan, bir şerit halinde LED gündüz lambaları geçen far grubu, ön tarafta ilk gözümüze çarpan detaylar arasında yer alıyor.

Volvo XC90

2Far Tasarımı

Bu tam ortadan geçen şerit sayesinde farlar sanki iki parçalı gibi gözüküyor. Bu far tasarımına mitolojik karakter Thor’un çekici adı veriliyor.

Yan taraftan bakıldığında arkaya doğru yükselen sert omuz çizgisi ve heybetli yapı, krom cam çıtaları ve kapı altına yerleştirilen kuşakla pekiştirilmiş. Arka tarafta markanın daha önceki nesil SUV modellerinde alışık olduğumuz stop grubu tasarımı küçük dokunuşlarla daha zarif bir görünüme kavuşturulduğunu görüyoruz.

Ayrıca yine krom dokunuşlara, tampon üzerine yerleştirilen reflektörlerin etrafında ve çift egzoz çıkışının üzerine yerleştirildiği spoylerin tamamında yer verilmiş.

Otomobil tasarımında kalite algısına vurgu yapmak amacı ile dış tasarımda kullanılan krom malzemeler Volvo XC90’da tam da kararında kullanılmış.

3İç Mekan

Volvo XC90’nın iç mekana geçtiğimizde kalite ve sadelik her noktada hissediliyor.

Fakat kokpit kullanılan renklerden dolayı her kullanıcıya hitap etmeyebilir. Neyse ki zengin alternatif sunuluyor da herkes kendisine uygun bir tarz yaratabiliyor.

Volvo XC90

Orta konsolun en üstünde müzik sisteminin merkezi hoparlörü yer alıyor. Altta ise 9.3 inçlik Sensus ekran ve yanlarında havalandırma çıkışları yer alıyor.

Bu büyük ekranlı sistem hiçbir buton içermiyor, bu nedenle cömert bir alan ile iç kabin mimarisi oluşturmaya fırsat sağlamış.

Aynı zamanda sürüş sırasında ihtiyacınız olan butonları aramadığınız için güvenliğe de pozitif etki ettiği belirtiliyor Volvo tarafından.

Havalandırma kumandaları ise en altta bulunuyor. Merkezi ekran, dokunmatik ve pek çok işlemin yapılmasına olanak sağlıyor. Dikine yerleştirilmiş bir tablet formundaki ekranın tasarımı Tesla modellerini andırıyor.

Dokunma hassasiyeti çok başarılı olan ekran, eldivenle bile kullanılabilme özelliğine sahip. Menü geçiş hızı tatmin edici.

Kaliteli nappa deri ve ahşap materyaller, ünlü İsveçli cam üreticisi Orrefors yapımı kristal vites kolu, start – stop butonu ve elmas kesim ses kontrolleri gibi el yapımı detaylar iç mekandaki kalite hissini pekiştiriyor.

Volvo XC90

XC90, 3 metreye ulaşan bir aks mesafesine sahip. Bu sayede önde ve arkada fazlasıyla geniş yaşam alanı sunuyor. Baş mesafesi konusunda da sorun yaşanmıyor. Araç 2 kişilik konumdayken 1868 litrelik bagaj hacmi sunuyor.

Bagajdaki üçüncü sıra koltuk biraz meşakkatli açılıyor. Önce bagajdaki saklama perdesini sökmeniz gerekiyor. Ardından da ikinci sıra koltukları öne almanız. Akabinde zeminden koltukları çıkarabiliyorsunuz.

Motor

Zengin motor alternatiflerine sahip olan Volvo XC90’nın test ettiğimiz versiyonunda markanın D5 ismini verdiği 2 litre hacminde, turbolu bir dizel ünite görev yapıyordu.  Bu motor 4000 d/d’de 235 HP güç, 1750 d/d’de 480 Nm tork üretiyor.

Volvo XC90 motorunun gücü 8 kademeli, tam otomatik bir şanzımanla tekerleklere iletiliyor. 8 kademeli olan tam otomatik vitesin geçişleri oldukça başarılı. Vites geçişlerini çok az hissettiren ve performanslı kullanımlarda da istenen çevikliğe sahip olan vites kutusu ve motor aracın iri gövdesini sorunsuzca hareket ettirebiliyor.

Volvo XC90 fabrika verilerine göre 0/100 km/s hızlanmasını 7.8 saniyede tamamlarken 220 km/s maksimum hıza ulaşabiliyor.

Boyutlarına göre ekonomik sayılabilecek araç ile karma parkurda ortalama 9.0 litrelik tüketim elde ettik. Aracın ağırlığının 2 tonu geçtiği düşünüldüğünde performansının yeterli olduğu görülüyor.

Motor ilk çalıştırmalarda rakiplerinden daha sesli olsa da iç mekana gürültünün yansımaması sayesinde konfor da azalmıyor.

4Güvenlik

Güvenlik denilince akla ilk gelen firma Volvo’dur. Firma bu konuda kendisini fazlası ile ispatladı. Volvo XC90 modelinde birçok güvenlik elemanı bulunuyor.

5Volvo XC90 EuroNCAP Çarpışma Testi

EuroNCAP çarpışma testine iki kere giren XC90 hepsinden tam not almayı başardı.

En son girdiği 2015 yılında yetişkin yolcu %97, çocuk yolcu %87, yaya güvenliği %72 ve güvenlik yardımcılarından ise %100 başarı gibi oldukça başarılı bir performans gösterdi. Aracın aktif ve pasif güvenlik elemanlarında bir eksik bulmak mümkün değil.

6Konfor & Yol Tutuş

Volvo XC90 istenildiğinde yumuşak ve konforlu, istenildiğinde ise sert ve sportif olabiliyor. Aracın yeni platformu, ön ve arkada tamamen yeni bir süspansiyon sistemi içeriyor.

Önde çift salıncaklı ve arkada çok kollu olan sistem, beş farklı moda sahip elektronik havalı süspansiyonuyla her koşula uymayı başarıyor.

Aslen bir arazi aracı olmasına karşılık asfalt üzerinde de oldukça etkili olan XC90, 22 inçlik jantlarına rağmen farklı zeminler üzerinde sorunsuz ilerleyebiliyor.

Ancak elbette büyük jantlar ve asfalt karakterli lastikler yerine off-road kimliğe uygun 18 inçlik takımı seçmek daha yerinde bir karar olacaktır.

Volvo XC90 sportifliği ön plana çıkartan R-Line isimli bir donanım da tüketicilere sunuluyor.

Aslen bir donanım olan bu paket tercih edildiğinde aracın jantlarının tasarımı değişirken iç mekandaki koltuklar da sportif bir versiyonla değiştiriliyor.

Açıkçası bu aracı satın alanların konfor istediklerini düşünürsek R-Line versiyonu tercih etmemek önemli bir kayıp olmayacaktır. Volvo XC90, asfalt üzerinde süzülür gibi ilerleyen gövdesiyle otoyol kullanımlarında hiç yorucu olmuyor.

Araç şehir içinde de hassas çalışan park sensörleri ve geniş yapılı camlarıyla dar alanlarda manevra yapılırken sürücüsünün işini bir hayli kolaylaştırıyor.

7Volvo XC90 Teknik Özellikleri

Motor : 2.0

Motor Hacmi :1969 cc

Silindir Adedi : 4

Maksimum Güç : 235 HP 4000 d/d

Maksimum Tork : 480 Nm 1750 d/d

8Performans Verileri

0-100 km/s Hızlanma : 7.8 sn

Maksimum Hız : 220 km/s

Frenler

Ön : Hava kanallı disk

Arka : Disk

Yakıt Türü : Dizel

9Yakıt Tüketimi  

Şehir İçi : 7.4lt/100 km

Şehir Dışı :  5.9lt/100 km

Karma : 6.6lt/100 km

Test : 9.0lt/ 100 km

CO2 Emisyonu : 173 gr/km

10Boyutlar

Uzunluk : 4950 mm

Genişlik : 2008 mm

Yükseklik : 1776 mm

Dingil Mesafesi : 2984 mm

11Volvo XC90 Bagaj Hacmi : 1868 lt

Yakıt Depo Kapasitesi : 71 lt

Boş Ağırlık : 1997 kg

Lastik Boyutu : 225/55 R22

İkinci El İlanları 

Tekerinize taş değmesin.

Yazar: Murat TOSUN/2017

Volvo XC90

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here