Toyota Auris Hybrit Sürüş Deneyimi

0
15464

Toyota Auris

Toyota Auris, hibrit motoruyla kompakt hatchback sınıfında kendisini farklılaştırmayı hedefliyor. Auris Hybrid’in hedefi heyecanlı bir sürüş ya da performans değil. Kaliteli bir iç mekâna ya da üstün bir yol tutuşa da sahip olmayabilir. Fakat kaputunun altında sunduğu hibrit ünite kesinlikle dizelleri kıskandıracak bir tutumluluğa sahip. Ülkemizde sınıfında tek hibrit motor seçeneği sunmasıyla dikkatleri çeken Auris, Avrupa’da Volkswagen Golf ve Audi A3 gibi rakiplere sahip.

Auris Hybrid’in Tasarımı Nasıl?

Toyota, makyajladığı Auris’i daha sportif bir görünüme kavuşturmaya çalışmış. Otomobilin ön ve arka kısımlarının yeniden tasarlanması ile yola daha hakim bir görünüm elde edilirken, profilden bakıldığında daha uzun ve akıcı çizgilere sahip. Otomobilin ön tasarımında kaslı ön tampon ve daha geniş alt ızgara dikkat çekerken daha keskin üst ızgara, krom detaylar ve Premium versiyonda kullanılan LED farlar, sofistike duruşu tamamlayan unsurlar olarak öne çıkıyor.

Bu krom detaylarla birlikte Toyota logosu da daha belirgin hale getirilmiş. Auris’in arka tasarımı da büyük ölçüde yenilenmiş durumda. Daha kaslı tampon yapısı ve otomobilin hatlarıyla bütünleşen arka farlardaki LED ışık çizgisi ile Auris, geceleri de oldukça dikkat çeken bir model olmayı başarıyor.

Arka tasarımda yapılan değişiklikler arasında yatay reflektörler ve yatay krom çıtalar da yer alıyor. Toyota Auris’in boyutları da büyüdü. HB 55 mm uzayarak 4330 mm’ye ulaşmış. Ağırlıkta ise modele göre 25 kg’ye varan tasarruf söz konuzu.

Toyota Auris İç Mekan

Toyota Auris iç mekânda hibrit versiyonda az da olsa değişiklik gösteriyor. Ufalan vites topuzuna alışmak biraz zaman istiyor.

toyota auris

Auris Hybrit’ in kabinde kullanılan malzeme kalitesi hâlâ sınıfının Alman rakiplerine göre kalitesiz kalıyor. Önde ve arkada ideal yaşam alanının sunan Auris, 360 litrelik bagaj hacmiyle de yine sınıf standartlarını karşılıyor.

toyota auris

Sessiz ve konforlu yolculukların aynı zamanda keyifli olmasını sağlayan Auris Hybrid, Türkiye’de Active, Advance ve Premium olmak üzere üç farklı donanım seçeneğiyle sunuluyor. En üst donanım seviyesinde deri/alcantara/kumaş spor koltuklar, çift bölgeli klima, akıllı park destek sistemi, Toyota Safety Sense ve ısıtmalı ön koltuklar gibi özellikler yer alıyor. Yeni Auris’in dış tasarımının yanı sıra iç mekân tasarımında da bir dizi yenilikler yapılmış. Duyusal kaliteyi artırmak için iç mekânda devamlılık, renk uyumu ve görsel kalitenin geliştirilmesi üzerine yoğunlaşılmış. Auris’in kabin tasarımı, aralarında Kıdemli Türk Mühendis Mehmet Fatih Kale’nin de bulunduğu bir ekip tarafından geliştirilmiş. Yeni Auris’te gösterge panelinin ortasına konumlandırılan 4.2 inç renkli TFT ekran ile daha sofistike ve sportif görünüm elde edilmiş.

toyota auris

Sürücüler bu çok fonksiyonlu ekranda sürüş, tüketim ve navigasyon haritası gibi bilgileri görüntüleyebiliyorlar. Orta konsola entegre edilmiş Toyota Touch 2 sistemine sahip 7.0 inç tam renkli multimedya dokunmatik ekran ile yolculuklar daha keyifli hale geliyor. Toyota Touch 2, AM/FM radio, CD/ MP3 çalar, bluetooth ile kablosuz cep telefonundan görüşme yapma, cep telefonundan müzik dinleme ve çalma listesinden seçim yapabilme, araç bilgisi, USB girişi ile iPod ve USB uyumlu mobil cihazlara bağlantı ile şarj imkânı ve entegre geri görüş kamerası özelliklerini taşıyor. Bunun yanında Yeni Auris’te havalandırma kanalları, kapı kolları ve vites topuzu gibi iç mekanda yer alan saten krom, lake siyah gibi birçok parça daha yüksek kaliteli malzeme ile tasarlanmış. İç tasarımda kullanılan renk seçenekleri de daha uyumlu olup otomobilin karakteristik özelliği ile örtüşen daha sofistike hale getirilmiş.

Motor

Auris’te kullanılan motor Prius’tan tanıdık. 1.8 litrelik benzinli motora, 82 HP’lik elektrik motoru destek oluyor. Bu elektrik motoru nikel metal hidrit pillerle besleniyor. Hibrit ünite sayesinde Auris, sınıfının en az CO2 salınımı yapan ve en tutumlu otomobillerinden biri olmayı başarıyor.

toyota auris

Hibrit motorlara hâlâ güvenmeyenler veya tanımayanlar olabilir fakat günümüzde Toyota logosu altında milyonlarca hibrit araç yollarda geziyor. Ülkemize her ne kadar geç girmiş olsa da, Japon marka yıllardır bu teknolojiyi kullanmaya devam ediyor. Auris’in motor çalıştırma tuşuna bastığınızda duyacağınız tek ses aracın çalıştığına dair gelen ‘bip’ sesi oluyor.

toyota auris

Toyota Auris Hybrit Ne Kadar Yakıyor?

Eğer yeterli şarja sahipseniz uzun bir süre de motor sesi duymadan yolunuza devam edebiliyorsunuz. Şarjınız azaldığında benzinli motor hafif bir sarsıntıyla devreye giriyor. CVT şanzımanın karakteriyle birlikte devirli şekilde hızlanan Auris, benzinli olarak çalışırken bile sessiz bir otomobil olmayı sürdürüyor. 1.8 litrelik motoruyla Auris Hybrid hantal bir otomobil değil. Düşük devirlerden itibaren canlı motora sahip olan Auris’in elektrik motorunu frene basarak ya da inişlerde ayağınızı gazdan çekerek şarj edebilmeniz de mümkün.Auris Hybrid’in en yetenekli olduğu kısım ise tutumluluk. Fabrika verisi 4.1 lt/100 km’lik ortalama değer birçok dizel motoru kıskandıracak seviyede. Bu fabrika verisi değeri tutturmanız da çok da zor olmuyor. Biz 5.4 lt/100 km’lik bir değer elde ettik. Kilometrede 91 gr’lık CO2 emisyon değeri de Auris’in çevreye ne kadar dost bir otomobil olduğunu kanıtlıyor.

toyota auris

Güvenlik

Toyota Auris’in EuroNCAP testi 2013 yılında yapılmıştı. Bu testten beş yıldızla ayrılan otomobil, yetişkin yolcu korumasında yüzde 92, çocuk yolcuda yüzde 84, yaya korumasında yüzde 68 ve güvenlik yardımcılarında yüzde 66’lık skorlar elde etmişti.

Konfor & Yol Tutuş

Sessiz olan motor konfor hanesine artı puan olarak yazılırken, süspansiyon sistemi için aynı şeyleri söylemek pek de mümkün değil. Çoğu rakibine göre sert kalan süspansiyon, bozuk yollarda kabine fazlaca sarsıntı yansıtıyor. Sert süspansiyonun yol tutuşa da fazla katkısı bulunmuyor. Auris daha yumuşak süspansiyona sahip birçok rakip modele göre yol tutuş konusunda geri kalıyor. Fazla yumuşak olan direksiyon sistemi şehir içi kullanımlarda avantaj olurken, uzun yolculuklarda yol tutuşa negatif etki yapıyor.

Teknik Özellik

Toyota Auris Hybrid Yakıt Tüketimi
Yakıt Türü Benzin
Şehir İçi Yakıt Tüketimi 3.9 lt/100 km
Şehir Dışı Yakıt Tüketimi 4.1 lt/100 km
Karma Yakıt Tüketimi 4.1 lt/100 km
Test Yakıt Tüketimi 5.4 lt/ 100 km
CO2 Emisyonu 91 g/km
Toyota Auris Hybrid Motor Hacmi
Motor Hacmi 1798 cc
0-100 km/s Hızlanma 10.9 sn
Maksimum Hız 180 km/s
Ön Frenler Hava kanallı disk
Arka Frenler Disk
Fiat 124 Spider Boyutlar
Uzunluk 4330 mm
Genişlik 1760 mm
Yükseklik 1475 mm
Dingil Mesafesi 2600 mm
Bagaj Hacmi 360 lt
Yakıt Depo Kapasitesi 45 lt
Boş Ağırlık 1385 kg
Lastik Boyutu 205/55 R16

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here