Yeni Citroen C3 Testi sayesinde aracı daha yakından tanıdık, test ettik ve kontrollerden sonra şimdide size sunuyoruz. Yeni Citroen C3’ün tasarımı gerçek bir şehirli imajı veriyor. Zaten Citroen her zaman zarif tasarımlı otomobilleri ile bilinir. C3 modelinde de bu durum yıllardır değişmedi. Bugüne kadar 3,5 milyondan fazla satılan C3 zarafeti ve canlı renkleri nedeniyle daha çok kadınların tercih ettiği bir model olarak akıllarda yer etti. Ancak bu durum görünen o ki yeni nesilde ortadan kalkacak. Citroen tasarımcıları yeni modelde araca karakteristik detaylar katarken sert ancak kadınlardan veto yemeyecek çizgileri adapte etmiş.

Citroen C3’ün dış tasarımında ilk anda ağabey C4 Cactus ile benzerlikler dikkat çekiyor. Firmanın bilinçli tercihi ile yapılan bu esinlenme aracın dikkat çekmesine de büyük katkı sağlamış. Ancak özgünlük konusunda bu kadar esinlenme fazla olmuş. Önde geniş bir ızgaranın kullanıldığı otomobilde büyük yapılı ve gündüz farlarıyla tezat oluşturan farlara yer verilmiş. Arkadaki stoplar da farlarla uyumlu olarak büyük tasarlanmış. C4 Cactus modelinin en büyük yeniliklerinden olan AirBump’ların kullanıldığı C3, bu sayede dıştan offroadvari bir tasarıma da kavuşmuş. Kapılardaki bu paneller sayesinde araca iniş binişler esnasında kapıların zarar görmesi engelleniyor. Cactus’den farklı olarak Citroen isteyen tüketicilere bu panellerin olmadığı versiyonu da sunuyor. Eğer kapılarda bu paneller yoksa o zaman C3 çok daha şehirli bir otomobil halini alıyor. Genel olarak 2017 model Citroen C3’ün dış görünüşü çok şehirli diyebiliriz.

Bu tarz tasarımlar ilginizi çekiyorsa ya da şehir içinde kullanmak üzere yakıt tasarrufu sunabilir bir araç arıyorsanız arabam.com Citoren C3 ilanlarını inceleyebilkirsiniz. Hem ikinci elde hem de sıfır kilometrede size uygun bir ilan görebilir, hemen satın almak üzere ilanı takibe alabilirsiniz. Ayrıca diğer Citroen C3 testlerini de okuyabilirsiniz.

İç Mekan

2017 model C3’ün iç mekan tasarımı da şehir içinde beklentileri karşılayacak şekilde şekillendirilmiş. Pratik, kompakt ve seri kullanım sağlıyor. Küçük bir otomobil olmasına rağmen C3 geniş iç mekanıyla yolcularına konfor sağlamakta bir sıkıntı yaşamıyor. Aracın toplam uzunluğu 3996 mm iken dingil mesafesi ise 2539 mm. Kısa tutulan tampon-tekerlek mesafesi sayesinde maksimum iç alana sahip olan C3 özellikle önde uzun boyluların bile rahat edebileceği yaşam alanına sahip. C3’ün Cactüs’ten ne farkı var, diyorsanız; arka kısım ise sınıf ortalamalarını yakalarken ağabey ve ilham alınan Cactus modelinden farklı olarak açılabilir arka camlarla donatılmış. Bu sayede de iç mekanda ferahlık hissi konusunda bir olumsuzluk yaşanmıyor.

Citroen C3 Testi Tasarım

Yerini aldığı modele göre orta konsolunda önemli değişikliklerin yapıldığı C3’de artık daha sürücü odaklı bir yapıya geçilmiş. Ayrıca orta konsolda dokunmatik ekranla araçla ilgili ayarların daha rahat yapılması mümkün olmuş. Dokunma hassasiyeti konusunda bazı eksikleri olsa da C3’ün orta konsolu genel olarak kullanıcısının tüm ergonomi ve malzeme kalitesi beklentilerini karşılıyor. Aracın arkasındaki 300 litrelik bagaj kapasitesi ise düz yükleme alanı sayesinde kullanım esnasında zorluk çıkartmıyor ancak yükleme eşiğinin biraz daha iyi olmasını beklerdik. Yeni modelde Citroen kullanıcılara video ve fotoğraf çekebilen ve bunları sosyal medya hesabınıza yükleyebileceğiniz araç içi kamerayı da sunuyor. Özellikle kaza anlarında kimin haklı olduğunun ortaya çıkartılmasında büyük öneme sahip olan bu kamera HD kalitede çekim yapabiliyor. Elbette bu kamera normal zamanda keyifli paylaşımlar yapmak adına çok eğlenceli olacaktır.

Hem sahibinden C3 ilanlarına hem de galeriden sıfır km Citoren C3 ilanlarına ratlayabileceğiniz arabam.com’dan size şehir içinde konfor sunacak iç mekanıyla keyifli bir sürüş deneyimi yaşatacak olan otomobile sahip olabilirsiniz. Arabam.com’da hergün güncellenen ilanlar, citroen almak isteyenlere ya da bir otomobil sahibi olmak isteyenlere avantajlı fırsatlar sunabiliyor. Acil satılık, sahibinden satılık, ekspertizli ilan gibi detaylar da size faydalı olabilir.

Citroen C3 Testi Motor

Citroen C3 motor seçenekleri de yine şehir içi idealize edilmiş demek yanlış olmaz. Citroen C3 ülkemizde 1.2 litrelik benzinli motor ile 2 farklı güce sahip 1.6 litrelik dizel motorla ithal ediliyor. Kullanma fırsatı bulduğumuz güçlü versiyon 1.6 litrelik hacimden 99 HP elde ederken 254 Nm torka sahip. 4 silindirli motor sadece 5 ileri manuel şanzımanla kombine edilirken kısa süre sonra modelde otomatik vites alternatifi de sunulacak.

Alt devirlerden itibaren dengeli torku sayesinde kullanıcısının ihtiyaçlarını başarıyla karşılayan C3, hız arttıkça 5 ileri vites kutusunun yetersiz kalması nedeniyle kullanım keyfinin törpülenmesine neden oluyor. Daha çok yakıt tüketimin düşürmek için kullanılan ancak bu otomobilde olmayan 6. vitese rağmen kendisini kanıtlamış motor düşük tüketimiyle önemli bir avantaja sahip. Fabrika verisi 100 km’de ortalama 3,7 lt yakıta ihtiyaç duyan C3, reel sürüşlerde de 5.5 lt ile yetiniyor.  C3’ün motoru ilk çalışmaya başladığı anda biraz sarsıntılı olsa da ısındıkça bu olumsuzluk ortadan kalıyor. Bu sayede de iç mekandaki konfor artıyor.

Citroen C3 Testi Motor

Güvenlik

C3 güvenlik testleri konusunda da aşağıdaki verielri sunuyor:

İlk kez 2002 yılında EuroNCAP çarpışma testine alınan C3, o testten 4 yıldız almıştı. 2009 yılında da tekrar teste alınan otomobil bu ikinci testten de 4 yıldız almaya hak kazanmış. Güncel model ise henüz teste girmiş değil. Citroen bu modelde aktif ve pasif pek çok güvenlik elemanını sunuyor. Bunlar içinde arka park sensörü, şerit değiştirme uyarısı, yokuş kalkış asistanı, şeritten ayrılma uyarı sistemi, sürücü yorgunluk uyarısı gibi önemli güvenlik teknolojileri kullanılıyor. Ayrıca otomobilde ABS, ESP, sürücü-yolcu-yan ve perde havayastıkları, lastik basınç sensörü gibi donanımlar da yer alıyor.

Konfor & Yol Tutuş

Yeni C3’ler ne kadar konforlu, diyorsanız cevabımızı şöyle verebiliriz: Citroen C3 daha çok şehir içi kullanımları hedeflenerek hazırlanış bir otomobil. Her ne kadar aracın dış tasarımında yerden yüksek yapı nedeniyle offroad kimliği olduğu düşünülse de asla böyle bir kullanım için geliştirilmemiş bir otomobil. Bu nedenle onu asfalt üzerinde tutmak şart. 4 kişilik yüklü durumlarda yere oldukça sağlam basan C3, boşken zorlandığında önden kayma eğiliminde. Böyle durumlarda ESP’nin hızlı müdahalesi ile kısa sürede izine dönen otomobil sürücüsüne bu sayede güven veriyor. Ancak direksiyonun ne yazık ki hissiz yapısı araçla yapılan yolculuklarda kullanım keyfini önemli ölçüde azaltıyor.

Aracın direksiyon ayarları günlük kullanım düşünülerek ayarlandığı için performanslı kullanımlarda direksiyon sistemi yetersiz kalıyor. Süratin artmasıyla birlikte iç mekanda duyulan rüzgar gürültüsünün yükseldiği C3’de sınıf ortalamalarını yakalayan bir ses düzeyi sizi bekliyor. Bazı rakipleri gürültü konusunda daha iyi olsa da C3 de bu disiplinde genel Fransız üretimlerinin aksine ortalamaları yakalıyor. Ancak aracın yürüyen aksamı yol tutuş konusunda başarılı olsa da darbe emiş konusunda çok iyi değil. Özellikle arkada oturanlar sert tümsek geçişlerinden etkileniyor.

Citroen C3 Testi Teknik Özellikleri

Motor : 1.6
Motor Hacmi 1560 cc
Silindir Adedi : 4
Maksimum Güç 99 HP 3750 d/d
Maksimum Tork 254 Nm 1750 d/d
Performans
0-100 km/s Hızlanma 11.9 sn

 

Maksimum Hız 185 km/s
Frenler
Ön : Hava kanallı disk
Arka : disk
Yakıt Türü : Dizel
Yakıt Tüketimi
Şehir İçi 4.4 km
Şehir Dışı 3.2 lt
Karma 3.7 km
Test 5.5/ 100 km
CO2 Emisyonu 95 g/km
Boyutlar
Uzunluk 3996 mm
Genişlik 1749 mm
Yükseklik 1490 mm
Dingil Mesafesi 2539 mm
Bagaj Hacmi 300 lt
Yakıt Depo Kapasitesi : 42 lt
Boş Ağırlık 1090 kg
Lastik Boyutu 205/55 R16

 

İkinci El Citroen İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here