2017 Seat Leon ST 1.4 TSİ DSG Detaylı İnceleme

0
7309

Seat Leon St tasarımda, öncelikle markasının tüm etkilerini taşıyor. Artık yollarda bir Seat gördüğümüz zaman logosuna dikkat etmesek de onun bir İspanyol Ateşi üyesi Seat olduğunu anlıyoruz. Markanın oluşturduğu tasarım dili sayesinde farklı sınıflardan üyelerde bile sportif hatlar ön planda tutuluyor ve ortak tasarım dili kullanılmasıyla modeller hemen fark ediliyor. Leon ST de Seat araçlarda görülen bu ortak tasarım dil ile hazırlanmış bir model. Genellikle station wagon otomobiller uzun bagaj çıkıntıları nedeniyle göze çok hoş gelmezler. Ancak Leon ST’de böyle bir olumsuzluk yok. Modelin bagaj alanı genel olarak tasarımla uyumlu olduğu için model ne kambur bir görünüm çiziyor ne de çok büyük duruyor. Gündüz farlarına sahip ön kısımda köşeli çizgilere yer verilirken şişkin çamurluklarla sportif görünüm pekiştirilmiş.

Profilden kısa tampon-tekerlek mesafesi sayesinde çok yüksek olmadan sportifliğini ortaya koyan model arkada da farlarla uyumlu stopları ve ikili egzoz çıkışları ile dikkat çekiyor. Genel olarak önden arkaya yekpare olarak tasarlanan omuz çizgisinin aksine Seat tasarımcıları bu araçta önden başlayan omuz çizgisini sürücü kapısında sonlandırmış, arka kısım içinse arka kapıdan başlayan ve daha yukarda olan bir çizgiye ver vermiş. Bu sayede ortaya çıkan tezatlık çamurlukların da olduğundan daha büyük görünmesini sağlamış. 18 inçlik jantlar tasarımdaki bu detay sayesinde olduklarından daha küçük algılanıyor.

Seat Leon ST

İç Mekan

Konu Seat modellerinin iç mekanları olunca ne yazık ki çok fazla özgünlükten söz edemiyoruz. Firma ürettiği araçlarda ortak parçalara çok sık yer veriyor. Leon ST’de de durum farklı değil. Araçta kullanılan düğme ve şalterlerin neredeyse tamamı ortak parçalardan seçilmiş. Bu elbette özgünlük olarak olumsuz olsa da ergonomi ve araca alışma konusunda avantaj sağlıyor. Yani bu ortak parçalar sayesinde iç mekana geçtiğiniz anda eğer daha önce bir Seat kullandıysanız hiçbir düğme veya şalteri aramıyorsunuz, hemen araca adapte oluyorsunuz.

Kullanılan malzeme kalitesi sınıf ortalamalarını yakalarken işçilik de başarılı. Konsolun alt kısmındaki plastik malzeme ise ne yazık ki sert bir yüzeye sahip. Sürücü odaklı hazırlanan iç mekanda FR logolu direksiyon sizi karşılarken bu sayede aracın gücü hakkında da fikir sahibi oluyorsunuz. Koltuklarda, direksiyonda ve vites topuzundaki kırmızı dikişler de sportifliği artıran unsurlardan. Aracın 4543 mm’lik uzunluğuna eşlik eden 2634 mm’lik dingil mesafesi sayesinde gerek önde gerekse arkadaki diz ver baş mesafesi oldukça iyi. Uzun boylular bile iç mekanda sıkıntı yaşamıyor. Bununla birlikte bir SW olmanın getirdiği avantajla arkadaki 587 litrelik düz ve kolay kullanımlı bagaj da kalabalık bir ailenin tüm yükünü kolayca taşıyabiliyor.

2017 seat leon st iç mekan

Motor

Seat Leon ST’nin motoru önemli! Çünkü aracın en güçlü olduğu yönlerin başında ateşli motoru geliyor. Araçta farklı motor alternatifleri olsa da 1.4 litrelik TSI motor kullanımı en çok keyif veren makine. 150 HP güç ve 250 Nm tork üreten motor alt devirden itibaren bu gücü kullanıcısına sunuyor. 7 ileri oranlı DSG ile kombine edilen motorun motorla uyumu çok başarılı. İstendiğinde bir performans canavarı olan araç gaza sakin basıldığında da ekonomik olmasıyla göz dolduruyor.

Tüketimi düşündüğünüz zamandaysanız Leon ST’nin motoru buna tam karşılığı veriyor. Fabrika verisi 8,2 saniyede 0-100 km/s hızlanmasını tamamlayan otomobil, reel sürüşlerde de bu değeri yakalayabiliyor. Üstelik yüklü durumlarda bile performansın azalmaması çok önemli bir detay. Aracın boş ağırlığı 1.2 ton iken bu yüksek sayılmayacak ağırlık sayesinde de performans konusunda sıkıntı yaşanmıyor. Seat Leon ST’nin kalbinde atan turbo benzinli ünite bundan önce farklı araçların içinde de beğenimizi kazanmıştı, bu durum şimdi de değişmedi.

Güvenlik

İlk kez 2005 yılında EuroNCAP çarpışma testine alınan Seat Leon, o tarihte testten 4 yıldız almıştı. 2012 yılında ise HB karoserle yeni nesliyle teste tabi tutulan model 5 yıldız almaya hak kazandı. Araç yetişkin güvenliği konusunda %94 koruma sağlamasıyla göz doldururken çocuk korumasından da %92 puan almaya hak kazandı. Seat Leon ST’nin standart donanımında ABS, ESP, dinamik diferansiyel kilidi, ikincil çarpışma freni, sürücü ve yolcu için ön-yan-perde havayastıkları, sürücü diz hava yastığı, arkada iki adet Isofix bağlantısı ve yokuş kalkış destek sistemi sunuluyor.

Konfor & Yol Tutuş

Seat sportif tasarımının hakkını verircesine yol tutuş konusunda da oldukça etkileyici bir otomobil. Her ne kadar bir SW olsa da Leon ST birbiri ardına girilen virajlarda genel olarak ne ön ne de arkadan kayma eğilimi göstermiyor. Çok zorladığınızda ise önden kayma eğilimi görülüyor ve ESP hemen müdahalede bulunarak aracı kısa sürede izine sokuyor. Aracın iz genişliğinin ve 18 inçlik lastiklerinin de katkısıyla yola sağlam basan Leon ST başarılı ağırlık dağılımı sayesinde de yoldan çıkmamaya kararlı olduğunu ortaya koyuyor. 18 inçlik jantları nedeniyle sert girilen tümseklerde arkadaki yolcuların konforunun azalması dışında önemli bir eksikliği bulunmayan otomobil sakin sürüşlerde hep mümkün olan en üst viteste ilerlediği için iç mekandaki gürültü seviyesini de minimumda tutuyor.

Uzun sayılabilecek gövdesine rağmen yan rüzgarlardan etkilenmeyen Leon ST, hız arttıkça sertleşen direksiyonu ile de sürücünden gelen isteklere çabucak cevap verebiliyor. Konsolda yer alan “Mode” tuşu ile farklı sürüş modlarının aktif edildiği Leon ST’de bu sayede direksiyon ve vites tepkileri de değiştirilebiliyor. Sizi sıkıca saran sportif koltukları sayesinde uzun yolculuklarda da Leon ST yorucu olmamayı başarıyor.

seat leon ST 2017

Seat Leon St Teknik Özellik

Motor : 1.4
Motor Hacmi : 1395 cc
Silindir Adedi : 4
Maksimum Güç : 150 HP 5000 d/d
Maksimum Tork : 250 Nm 1500 d/d
Performans
0-100 km/s Hızlanma : 8.2 sn

 

 

Maksimum Hız : 215 km/s
Frenler
Ön : Hava kanallı disk
Arka : disk
Yakıt Türü : Benzin
Yakıt Tüketimi
Şehir İçi : 5.9 lt/100 km
Şehir Dışı : 4.5 lt/ 100 km
Karma : 5.0 lt/100 km
Test : 7.5 lt/100 km
CO2 Emisyonu : 115 gr/km
Boyutlar
Uzunluk : 4543 mm
Genişlik : 1816 mm
Yükseklik : 1439 mm
Dingil Mesafesi : 2634 mm
Bagaj Hacmi : 587 lt
Yakıt Depo Kapasitesi : 50 lt
Boş Ağırlık : 1222 kg
Lastik Boyutu : 225/40 R18

 

İkinci El Otomobil Fiyatları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here