Seat Ibiza Cupra ‘nın Tasarımı

Seat ‘ın küçük sınıf otomobil dalında temsilcisi Ibiza, 1985 yılından beri üretiliyor. Şu anda dördüncü nesliyle bizlerle olan Ibiza aslında eskimiş bir model çünkü 2008’den beri yollarda. Diğer yandan İspanyollar bu otomobili sürekli güncelliyor. Geçtiğimiz günlerde de bir makyaj çalışmnası geldi. Ibiza makyajlandıktan sonra gözler Cupra ‘ya çevrilmişti ki, İspanyol marka bizi çok bekletmedi ve Cupra’yı da sahneye çıkardı. Araçtaki en büyük yenilik 1.4 litrelik TSI motorunun yerine gelen 1.8 litrelik TSI ünite oldu. Bunu duyunca aklımıza hemen bu güzel otomobili vergi dezavantajından dolayı kesin Türkiye’ye getirmezler düşüncesi geldi. Fakat daha sonra bu ateşli İspanyolun Türkiye’ye geleceğini öğrenince hem sevindik hem de bir önceki modelden daha az satacağını tahmin ederek üzüldük. Seat Ibiza Cupra ‘nın detaylı incelemesi;

seat ibiza cupra

Volkswagen Grubu çatısı altında, VW de dahil olmak üzere en fazla beğendiğim markalardan biri Seat markasıdır. Porsche gibi spor otomobiller üreten markaları saymazsak, Akdeniz ruhunu ve canlılığını otomobillerine katmayı başaran Seat, benim için her zaman Skoda ve Volkswagen’in önünde geldi. Bunda en büyü etken tasarımlarının oldukça çekici olması. Kısaca, Leon ve Ibiza serileri her neslinde tasarımlarıyla beni etkilemeyi başardı. Hele söz konusu bir Cupra ise tüylerimin diken diken olması içten bile değil. Seat Ibiza Cupra’yı Doğuş Oto’dan gelen arkadaşımızdan teslim aldığımda kırmızı renginin çok yakıştığını bir kez daha fark ettim. Siyah 17 inçlik alaşım jantları da kırmızı renkle iyi bir uyum sağlamış. Artık klasikleşen arka difüzörün ortasına konumlandıran egzoz çıkışına gözüm alıştığı için pek dikkat etmemiştim fakat yakınlaşınca tek çıkış gibi duran egzozun içindeki çift ince egzoz boruları biraz dışarı taşmış gibi olmuş, tasarım konusunda tek gözüme kötü gelen nokta buydu. Açılır tavan ise isteğe bağlı olarak sunuluyor ve istenen ücret 3300 TL.

seat ibiza cupra

İç Mekan

Üç kapılı otomobilin büyük kapısını açıp içine oturunca, vücudu güzelce saran spor koltuklar, çok rahat bir şekilde sürüş pozisyonunu almanıza yardım ediyor. İç mekândaki malzeme kalitesi başarılı ve Cupra logosu diğer Ibiza’lardan kendini ayırmasını sağlıyor. Apple Car Play ve Android uyumlu (1000 TL’lik opsiyon) multimedya ekranın kullanımına alışmak çok kolay. Ibiza’ya oturunca bluetooth’la telefonunuzu bağlayıp müzik dinleme konusunda ikileme düşüyorsunuz. Çünkü altınızdaki otomobil bir Cupra ve müzik sesiyle egzozdan gelen o güzel sesi engellemeye hakkınız olmadığını düşünüyorsunuz. Kontağı ilk çevirdiğinizde sanki 1.2 TSI bir Ibiza çalışıyor gibi oluyor ama devirlenmeye başladığınızda nasıl bir modelin içinde olduğunuzu anlıyorsunuz. Ibiza Cupra’yı spor moduna aldığınız zaman egzozdan gelen ses iyice yükselmeye başlıyor ve gaza basmaya teşvik ediyor. Donanımı oldukça zengin olan Cupra, konfor anlamında da beklentilerinizi karşılıyor. Otomatik klimadan bluetooth’a, yol bilgisayarından 6.5 inçlik multimedya ekranına kadar tüm beklentileriniz karşılanıyor. Uzun boylular için bile ön koltukta rahatsız olmak gibi bir durum yok. Tabii arka kapıların olmayışı ve biraz da alanın dar olması arka koltukları klostrofobik hale getiriyor. Yine de bunun bir sürücü otomobili olduğunu dikkate almak lazım. Seat İbiza bagaj hacmi 292 lt ve küçük sınıf bir otomobil için yeterli.

Seat Ibiza Cupra’ nın Performanslı Motoru

Gelelim Ibiza Cupra’nın yeni 1.8 litrelik TSI motoruna Dört silindirli turbo benzinli ünite 4300 d/d’de 192 HP güç üretiyor. 1450 d/d’de ise 320 Nm’lik torka sahip. Motorun en büyük avantajı güç ve torkunu uzun bir devir bandına yayabilmesi. Örneğin gücünü 4300 d/d’de veriyor ve 6200 d/d’ye kadar sabit olarak 197 HP’yi verebiliyor. Yani devirlendikçe soluğu kesilmiyor. Aynı şekilde tork da 1450 ila 4200 d/d’ye kadar sabit olarak üretiliyor. Bu da büyük bir esneklik demek. Otomobil altıncı viteste düşük bir devirdeyken bile rahatça hızlanmaya başlıyor. Altı ileri manuel şanzımanla gücünü ön tekerleklere gönderen Ibiza Cupra, düşük devirlerden itibaren oldukça atak bir otomobil olduğunu hissettiriyor. Vites geçişleri oldukça sıkıntısız ama DSG şanzımanı da tercih edebilirdik.

Turbo boşluğunun yaşanmaması nedeniyle ani hızlanmalar yaşayan ve alt devirlerden itibaren gücünü hissettiren Ibiza Cupra, sırtınızı koltuğa yapıştırmak için pek de zorlanmıyor. Genellikle güçlü önden çekişli otomobillerin patinaj sorunu olur. Ibiza Cupra bu konuyu çözmüş. Yüksek devirle kalksanız bile çok az patinaja kalan Ibiza Cupra, başarılı bir drag otomobili de olabilir çünkü gücünü zemine çok iyi iletiyor. Bu küçük bombayla 235 km/s maksimum hıza çıkıp, otobanda birçok premium otomobili üzebilirsiniz. 0-100 km/s hızlanma ise 6.7 sn sürüyor. Peki, rakiplerde durum ne? Türkiye’de de satılan Peugeot 208 GTi, 208 HP gücüyle kağıt üstünde daha kuvvetli. Ayrıca 0-100 km/s hızlanması da 6.5 sn ile daha iyi. 88.400 TL’lik fiyatı ise Ibiza ile hemen hemen aynı. Bunun yanında motoru 1.6 lt olduğu için hem daha az yakıyor hem de vergisi daha düşük. Yani daha avantajlı görünüyor. Ibiza Cupra’nın ‘nın tüketimine gelirsek, fabrika verisi ortalama tüketim 6.2 lt/100 km olarak veriliyor. Bu değer, performanslı bir otomobil için oldukça düşük. Pratikte ise bu kadar az tüketmeyi başaramadık ve ortalamamız 8.1 lt/100 km olarak gerçekleşti.

seat ibiza cupra

Güvenlik

Seat Ibiza Cupra’nın güvenlik donanımına bakıldığında, zaten tüm otomobiller için zorunlu olan ABS ve ESP gibi sistemlerin standar olduğunu görüyoruz. Bunun dışında elektronik patinaj önleme sistemi, elektronik diferansiyel kilidi, ve ikincil çarpışma freni gibi sistemler standart olarak sunuluyor. Ön ve yan hava yastıkları da standart donanımda. Ibiza’nın makyajlı versiyonu EuroNCAP testlerine katılmadı ama 2011 yılında yapılan testlerde dahi küçük İspanyolun beş yıldız aldığını görüyoruz. Kısaca Cupra için güvenli yorumunu yapabiliriz.

Seat Ibiza Cupra ‘nın Konforu & Yol Tutuşu

Sert bir süspansiyon sistemine sahip Ibiza Cupra, bozuk zeminlerde rahatsız edici olabiliyor fakat bu eksisini asfalta yapışan sürüş dinamiğiyle kapatıyor. Başarılı tepkileri olan direksiyonu ve etkili frenleriyle de hot hatch olarak görevini başarılı şekilde tamamlayan otomobil, sürücüsüne büyük keyif veriyor. Önden çekişli otomobilin gücünü zemine başarılı şekilde ilettiğinden bahsetmiştik. Bu nedenle virajlı yollarda kullanmak oldukça zevkli. Çok zorladığınızda kontrollü bir arkadan kaymayla virajı daha rahat dönmenizi sağlayan Ibiza, Cupra adını sonuna kadar hak ediyor ve gerçek bir sürücü otomobili olduğunu ispatlıyor.

Seat Ibiza Cupra 1.8 TSI Teknik Özellikler

Motor : 16V Turbo
Motor Hacmi :1798 cc
Silindir Adedi : 4
Maksimum Güç : 192 HP  4300 d/d
Maksimum Tork : 320 Nm 1450 d/d
Performans
0-100 km/s Hızlanma : 6.7 sn
Maksimum Hız : 235 km/s
Frenler
Ön : Hava kanallı disk
Arka : Disk
Yakıt Türü : Benzin
Yakıt Tüketimi
Şehir İçi : 7.8 lt
Şehir Dışı : 5.3 lt
Karma : 6.2 lt
Test : 8.1/ 100 km
CO2 Emisyonu : 145 gr/km
Boyutlar
Uzunluk : 4055 mm
Genişlik : 1693 mm
Yükseklik : 1420 mm
Dingil Mesafesi : 2469 mm
Bagaj Hacmi : 292 lt
Yakıt Depo Kapasitesi : 45 lt
Boş Ağırlık : 1260 kg
Lastik Boyutu : 115/40 R16

 

İkinci el satılık Seat İbiza Cupra ilanları

Seat Leon X-Perience 1.6 TDI 2015 İnceleme

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here