SEAT ATECA 1.4 TSI DSG Style İnceleme

0
8829
Seat Ateca 1.4 TSi DSG incelemesi
SEAT ATECA 1.4 TSI DSG STYLE

Seat Ateca 1.4 TSI DSG Style farklılıklarıyla dikkat çekiyor. Yeni SUV modeller incelendiğinde şehir içinde keyifle kullanılacak tasarımlar dikkat çekiyor. Seat Ateca da SUV arazi aracı kategorisinde en konforlu otomobil seçeneklerinden biri. Önden bakıldığında Seat Leon’u andıran tasarım arkaya doğru gidildikçe farklılığını hissettiriyor.

Seat Ateca 1.4 TSI Boyutları

ateca
ateca

Keskin bakışlarıyla piyasadaki en sportif kompakt SUV’lardan biri olan Ateca, 4.36 metrelik uzunluğuyla dikkat çekiyor. Boyutları çok iyi tasarlanan Ateca, hem yeterli iç hacimi sunuyor hem de çok büyük olmadığı için şehir içinde rahat kullanılabiliyor. 12 renk seçeneğine sahip olan Ateca, 16’dan 19 inçe kadar uzanan sportif jant seçenekleriyle de dikkat çekiyor. Full LED farlarıyla hem tasarım hem de güvenlik anlamında öne çıkan Seat Ateca, bu sınıf bir araçtan beklenen dikkat çekici tasarım detaylarını fazlasıyla sunuyor.

Seat Ateca 1.4 TSI İç Mekan

Ateca’nın iç mekan özelliklerine geçildiğinde Leon ile akrabalığı belli oluyor. Bu anlamda benzer bir tasarım tercih edilmesini yadırgamamak gerekli. Ama iç mekânın genelinde dış tasarımdaki sportif çizgileri bulmanın pek mümkün olmadığını söyleyebiliriz. Ayrıca SUV ruhunu daha iyi yansıtan bir tasarımı tercih edebilirdik. Tabii bir otomobili iyi kılan özellikler sadece tasarım değildir. Geniş, ergonomik ve zengin donanımlı bir kabin ararız. Ateca, işte bu olumlu özellikleriyle kendisini sevdirmesini biliyor. Hem ön hem de arka koltuklarda tatmin edici bir genişlik sunan Ateca’da diz ve baş mesafesi konularında sıkıntı yok. Tabii aynı platformda yükselen Skoda Kodiaq kadar geniş değil ama sürücü ve yolcularını üzmeyeceği de kesin. Yalıtım konusunda sınıfının en başarılı modellerinden biri olmayı başaran Ateca, motor ve yol sesini kabine yansıtmama konusunda oldukça iyi. Malzeme kalitesi ve işçilik bakımından da sorunsuz olan Ateca, bir VW Tiguan kadar kusursuz hissettirmiyor belki ama VW Grubu’nun bir üyesi olduğunu da her detayında belli ediyor.

Otomobilin 510 litrelik bagaj hacmi bu segmentteki sınıfının en iyi değerlerden biri. En büyük rakibi Nissan Qashqai 401 litrelik bagaj hacmi sunuyor. Style ve Xcellence isimli iki farklı donanım seçeneğiyle satılan Ateca, baz donanım olan Style paketinde bile oldukça zengin bir listeye sahip. 17 inç alaşım jantlar, LED gündüz farları ve stopları, çift bölgeli otomatik klima, 8.0 inçlik dokunmatik multimedya sistemi, elektrikli park freni, ikincil çarpışma freni ve yorgunluk tespit sistemi bunlardan bazıları.

Özellikler

Seat-ateca
Seat-ateca

Xcellence paketine geldiğimizde ise Style paketine ek olarak 18 inç alaşım jantlar, full LED farlar, LED iç aydınlatma paketi, anahtarsız çalıştırma sistemi, Seat sürüş proflili (eko, konfor, spor ve kişisel olarak istediğiniz sürüş modunu tercih edebiliyorsunuz), geri görüş kamerası ve yokuş iniş desteği geliyor. Donanım konusunda tek eksiği koltuk ısıtmanın olmayışı. Dijital dünya ile sürekli bağlantı, pek çok kişi için modern ve şehirli yaşam tarzının vaz geçilmez bir parçasını oluşturuyor. Otomobil; Full Link, Mirrorlink, Apple CarPlay ve Android Auto’nun işlevlerini bünyesinde barındırarak en yüksek bağlanabilirlik düzeyini sunuyor. 8.0 inç ekranıyla Media System Plus’ın öne çıktığı Seat Ateca, kablosuz şekilde akıllı telefon şarjını da mümkün kılıyor.

Motor

‘Seat Ateca’nın motoru nasıl’, diyorsanız bu konuda da araç beklentileri karşılıyor şeklinde bir özet verebiliriz. Test aracımızın kaputunun altında Volkswagen Grubu’nun en verimli ünitelerinden biri olan 150 HP güç üreten 1.4 litrelik TSI motor yer alıyordu. Dört silindirli olan motor, fazla güç gerekmediği zamanlarda iki silindiri iptal eden ve yakıt tüketimini düşüren ACT teknolojisini sunuyor. Sınıfının en performanslı modellerinden biri olan Ateca, 8.6 saniyede 0’dan 100 km/s hızlanmasını tamamlayabiliyor. Gaz pedalından gelen emirlere anında cevap veren motor, kullanıcısına 1.4 lt olduğunu unutturuyor. 1500 d/d’den itibaren emrinizde olan 250 Nm tork, Ateca’nın alt devirlerden itibaren istekle hızlanmasına olanak tanıyor.

Tabii motorun performanslı hissettirmesinde en önemli etkenlerden biri de bir SUV için fazla olmayan ağırlık 1300 kg’lik Ateca, verimli olmasını fazla kilolarından kurtulmuş olmasına borçlu. Tabii performans verilerinin bu kadar iyi olmasında yedi ileri çift kavramalı DSG şanzımanı da unutmamak gerekli. Motorla oldukça uyumlu oranlara sahip olan şanzıman, hızlı vites geçişleri ve kararsız davranmamasıyla artı puanlar alıyor. Fabrika verilerine göre 100 kilometrede ortalama yakıt tüketimi ise 5.4 litre olarak açıklanıyor. Eğer ayağınızı gaz pedalına dikkatli basar ve ACT sisteminin görevini yapmasına olanak tanırsanız, oldukça ekonomik sürüşlere imza atmanız olası. Biz test sırasında ortalama 6.8 lt/100 km’lik bir değer belirledik. Bu değer, benzin motorlu, performanslı bir kompakt SUV için ekonomik olarak kabul edilebilir.

Güvenlik

Seat Ateca 1.4 TSI DSG Style güvenlik kriterleri konusunda ise şöyle bir performans sergiliyor: EuroNCAP çarpışma testlerinde beş yıldız alarak ne kadar güvenli olduğunu kanıtladı. Donanımına göre oldukça zengin sürüş asistanlarına sahip olan Ateca, Full LED farlarının yanında kör nokta tespit sistemi gibi özellikleriyle de güven veriyor. Ateca’da yer alan LED uyarı lambaları, şerit değiştirirken yaklaşan araçlara karşı sürücüyü uyararak otoyolda sürüş güvenliğini artırmayı hedefliyor.

Aynı zamanda, geri yönde park manevralarını kolaylaştırma özelliği de var. Park ederken arkada çapraz yönde hareket eden başka bir araç veya engel varsa, sürücü bu engelleri doğrudan göremiyor olsa dahi aracı durdurabilme imkânına sahip. Adaptif hız sabitleyici de güvenlik ve konfor açısından önemli bir özellik. İstediğiniz hızı seçtikten sonra sistemin araç hızını trafiğe göre kontrol etmesine izin vermiş oluyorsunuz. Bu sistemin oldukça efektif çalıştığını söyleyebiliriz. Özellikle günlük yaşamda, trafiğin iyice arttığı günümüzde ekstra yardım her zaman gerekebiliyor. Ateca’nın opsiyonel adaptif hız sabitleme sistemi, önünüzdeki araca olan mesafe azaldığında sizi uyarıyor. Her şeye rağmen sürücüden tepki alınmazsa, Front Assist sistemi aracı yavaşlatma olanağı sunuyor. Ayrıca şerit takip ve uzun far asistanı da Ateca’Nın güvenlik donanımları arasında yer alıyor. Diğer yandan baz donanım olan Style’da bile perde hava yastıklarından diz hava yastıklarına, ikincil çarpışma freninden şehir içi acil frenleme fonksiyonuna kadar birçok donanım standart.

SUV araba almak üzere araştırma yapıyorsanız, Seat Ateca’yı listenize alabilir ve ikinci el Seat ilanlarını takip etmeye başlayabilirsiniz.

Seat Ateca Konfor & Yol Tutuş

SUV araçlar için konfor ve yol tutuş konusu çok önemli bir ayrıntı olarak dikkat çekiyor. Seat Ateca’nın yol tutuşu oldukça başarılı. Seat Ateca sportif tasarımı ve performanslı motorunu dinamik sürüş karakteriyle tamamlıyor. Orta sertlikte ayarlanmış süspansiyon sistemi, virajlarda Ateca’nın yana yatmasını engelliyor. Yüksek yapısına rağmen bir hatchback gibi virajlara girebilen Ateca, sakin kullanımlarda da konforlu yolculuklar yaşatabiliyor. Süspansiyonun darbe emişi birçok VW Grubu aracı gibi başarılı. Kısaca Ateca’nın hem konfor hem de sürüş açısından problemsiz olduğunu söyleyebiliriz. Bu iki zıt kutubu bir araya getirmek kolay değildir ve özel bir mühendislik gerektirir. Ateca, mühendisliğinin üst seviyede olduğunu bu nedenle bir kere daha ispatlıyor.

Teknik Özellik

Motor DOHC, 16V, turbo
Motor Hacmi 1395 cc
Silindir Adedi : 4
Maksimum Güç 150 HP 5000 d/d
Maksimum Tork 250 Nm 1500 d/d
Performans
0-100 km/s Hızlanma 8.6 sn

 

Maksimum Hız 198 km/s
Frenler
Ön 312 mm hava kanallı disk
Arka : disk
Yakıt Türü : Benzin
Yakıt Tüketimi
Şehir İçi :
Şehir Dışı :
Karma 5.4 lt/100 km
Test 6.8 lt/100 km
CO2 Emisyonu 124 g/km
Boyutlar
Uzunluk 4363 mm
Genişlik 1841 mm
Yükseklik 2630 mm
Dingil Mesafesi 2848 mm
Bagaj Hacmi : 510
Yakıt Depo Kapasitesi : 50 lt
Boş Ağırlık 1300 kg 
Lastik Boyutu 215/50 R18

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here