Black Badge Tasarım

İngiliz otomobil markasının yeni kurulan Bespoke bölümü, son senelerde heyecan verici modeller üretiyor. Bunlardan biri de çok az markanın ulaşabileceği lüks seviyesinde olan Rolls-Royce Ghost Black Badge… En iyi deriler, en pahalı kaplamalar, fantezi aksesuarlar Bu detayları sunabilen çok az marka var dünyada. Bunların en bilineni ise tabii ki Rolls-Royce marka otomobiller.

Lüks denildiğinde Rolls-Royce markasının eline su dökmek neredeyse imkânsız. Sınırsız dış ve kabin renk kombinasyonlarıyla, bunun son kanıtı olan Ghost Black Badge’in direksiyonu başına geçtik.

Türkiye’de otomobil editörlüğü aslında sanıldığı kadar kolay bir iş değil. Çoğu markadan aldığımız test araçları en fazla dört gün bizimle. Bu dört gün içinde aracın İstanbul gibi bir metropolde çekimini yapmak, şehir içi ve dışında kullanmak gerekiyor. Bazı markalardan test aracını bile alamıyor oluşumuz ise üzerinde aslında çok konuşulması gereken bir durum. Neyse konumuz sonuçta bu değil İngiliz otomobillerine karşı hep mesafeli olmuşumdur, nedenini tam olarak bilemesem de bana soğuk gelen bir tarzı var İngilizlerin. Fakat Türkiye Rolls-Royce satış yetkilileri tarafından aranıp yeni modelleri olan Ghost Black Badge’i kullanmak ister misiniz sorusu karşısında heyecanlanmadım dersem yalan söylemiş olurum.

Türkiye Rolls-Royce showroom Çok Etkileyici

Aracı teslim almak için fotoğraf editörümüzle birlikte Kuruçeşme’de bulunan Rolls-Royce showroom’una gittik. Kapıdan adım atar atmaz çok farklı bir dünyada olduğunuzu hemen hissediyorsunuz. Showroom’un dekorasyonundan, çalışanların ilgisine kadar çok özel bir otomobil markası olduğunu vurgulayan Rolls-Royce, 2016 Cenevre Otomobil Fuarı’nda ilk kez görücüye çıkardığı Ghost Black Badge modeliyle karşımda duruyor.

Yeni Rolls Royce Ghost Black Badge Tasarım Detayları 

5399 mm’lik uzunluğa, 1948 mm genişliğe ve 1550 mm yüksekliğe sahip bir dev olan Ghost Black Badge, bu büyük boyutlara rağmen oldukça dinamik görünmeyi de başarıyor. İsminden de anlaşılacağı gibi Ghost’un bu modelinde özel siyah renk kullanılmış. Parlak siyah renk Ghost’un tasarımıyla çok iyi bir ikili oluşturmuş. Dilerseniz başka renk seçenekleri de tercih edebiliyorsunuz fakat böyle bir otomobil alacaksanız siyahtan şaşmayın derim.

Diğer Ghost modelinden farklı olarak dış tasarımda daha az krom detay sunan Black Badge, hedef olarak cesur kararlar veren genç iş adamlarını seçmiş. Dediğimiz gibi hayalet’e bakarken göze çarpan ilk şey derin ve yoğun siyah boya. Normal boya kavramının çok uzağında olan bu siyahlık, tekrar tekrar elle cilalanan çok sayıda boya ve cila katmanı kullanılarak oluşturulmuş. Ancak, bu arabanın en etkileyici özelliği, son derece parlak siyah ön ızgara ve panjurun üstündeki ‘Flying Lady’ amblemi.

Rolls-Royce’lar genellikle tonlarca krom ile donatılmıştır ve bu hiç de şaşırtıcı değildir. Ama Black Badge’in pencere kaplamasında, kapı kollarında, egzoz borularında ve genelde kromla kaplanan tüm ayrıntılarda aynı parlak siyah kullanılmış.

Hâlâ parlayan tek dış bileşen jantlar. Bu jantlar, hem tasarım hem de üretim tekniği ile Black Badge için özel tasarlanmış, yani benzersiz. Dört yılda geliştirildiği iddia edilen jantl karbon fiber ve hafif alaşımdan imal edilmiş.

Havacılık endüstrisinde bile kullanılacak kadar dayanıklı olan titanyum bağlantı elemanları kullanılması da janta ekstra sertlik katmış. Aslına bakılırsa ben; büyük, şişirilmiş sedanların hayranı değilim ancak Ghost bu siyah takım elbisesinde olağanüstü görünüyor.

İç Mekan

Rolls Royce’nin yeni modeli Ghost Black Badge’ın iç mekanı ise tek kelime ile kalite odaklı.

Karanlık tema, Ghost Black Badge’ın daha da fazla ilgi gördüğü yerlerde yani iç mekânda da devam ediyor. Dahası Rolls-Royce, bu modelde ileri teknoloji malzemeler ve yapı teknikleri de kullanmış. Gösterge tablosunda, orta konsolda ve kapı panellerinde görülen karbon fiber bunlardan biri. Bu yenilikçi materyali yaratmak için sadece 0.014 mm çapında uçak sınıfı alüminyum vidalar karbon elyafla yapıştırılmadan önce bir araya getiriliyor. Bu yüzey malzemesi daha sonra altı kat vernik uygulanarak 72 saat boyunca kurumaya bırakılıyor. Sonuç tabii ki mükemmel.

Yine de kabine geçtiğinizde hiç ummadığınız bir atmosferle karşılaşıyorsunuz. Böyle ağırbaşlı bir otomobilde beklenmeyecek bir kabin rengi var karşımda: Eflatun İlk başta biraz yabancılık çektiğim bu renge, aracı kullandıkça alışıyorsunuz. Malzeme kalitesi ve işçilik konusunda söylenecek fazla da bir şey yok aslında Mükemmel kelimesi her şeyi açıklıyor. Fazla şaşalı olmayan kabinde sadelik ön planda. Markanın yüz yıllık kimliğine de saygı gösteren Black Badge, nostalji kokan detaylara da kabininde yer vermiş. Multimedya ekranı BMW modellerinden alışık olduğumuz arayüze sahip. Gösterişten daha çok kullanışlılık ön planda. Gösterge paneli analog olmasına rağmen retro tasarımıyla çok şık duruyor. Ve tabii ki olmazsa olmazlardan analog saat

3295 mm’lik aks aralığı bu otomobilin asıl oturulması gereken yerini arka taraf olarak zaten ilan etmiş. Devasa bir diz ve baş mesafesi sunan Ghost Black Badge iç mekan ferahlığı, kol dayama kısmında sunduğu kumandalar sayesinde ise aracın bütün konfor donanımlarına erişim imkânı sunuyor.

Motor

Ghost Black Badge motoru ise gerçekten çok etkileyici. Araç, bugüne kadar üretilmiş en hızlı Ghost modeli olma unvanına sahip.

Kaputun altında bulanan çift turbolu 6.6 litrelik V12 motor tam 603 HP güç ve 840 Nm tork üretiyor. Bu gücü arka tekerleklere sekiz ileri ZF otomatik şanzıman iletiyor. Bu otomobilin asıl amacı konfor fakat kaputun altında yatan canavar onu neredeyse bir süper spor performansına ulaştırıyor. Yaklaşık 2500 kilogramlık aracın 4.8 saniyede 0’dan 100 km/s hıza ulaşabilmesi bunun en büyük kanıtı. Sekiz ileri ZF şanzımanın birinci görevi konfor ve bunu çok iyi başarıyor. Rolls Royce Ghost Vites geçişleri neredeyse hissedilmiyor.

Güvenlik

Rolls Royce Ghost Black Badge’in direksiyonu başına geçmek aslında bu mesleği yapmamın en büyük nedeni. Benim gibi bir faninin sahip olması için lotonun bile yetmeyeceği bir otomobil olan Ghost Black Badge, bir günlük de olsa bana bulutların üstünde yaşamanın ne demek olduğunu gösterdi.

Konfor & Yol Tutuş

Black Badge ile yolda giderken adeta bulutların üstündeymişsiniz hissi veriyor. Hemen hemen hiçbir çukur veya kasis sizin canınızı sıkamıyor. Araç o kadar yumuşak bir sürüşe sahip ki, kasislerin ve çukurların bol olduğu bir şehirde bile elinizdeki kahveyi hiç sarsmadan uzun süre yolculuk edebiliyorsunuz. Bu yumuşaklığın yol tutuşa oldukça negatif etki edeceğini düşündüm en başta fakat virajlara biraz sert girdiğinizde Ghost Black Badge’in bu kadar büyük boyutlara ve ağırlığa rağmen çok da fazla yığılmadığını hissettim. Tabii ki bir süperspor çevikliğini beklemeyin fakat yine de normal yol koşullarında size kesinlikle gereken güveni verebilecek bir yol tutuşa sahip.

Teknik Özellik

Rolls-Royce Ghost Black Badge Teknik Özellikleri Nasıl?

RR Ghost Yakıt Tüketimi

Yakıt Türü: Benzin

Şehir İçi Yakıt Tüketimi: 22.2 lt/100 km

Şehir Dışı Yakıt Tüketimi: 10.1 lt/100 km

Karma Yakıt Tüketimi: 14.6 lt/100 km

Test Yakıt Tüketimi: 17.6 lt/ 100 km

CO2 Emisyonu: 333 g/km

RR Ghost Motor Hacmi

Motor Hacmi: 6593 cc

0-100 km/s Hızlanma: 4.8 sn

Maksimum Hız: 250 km/s

Ön Frenler: Hava kanallı disk

Arka Frenler: Hava kanallı disk

RR Ghost Boyutlar

Uzunluk: 5399 mm

Genişlik: 1948 mm

Yükseklik: 1550 mm

Dingil Mesafesi: 3295 mm

RR Ghost Bagaj Hacmi: 490 lt

Yakıt Depo Kapasitesi: 82 lt

Boş Ağırlık: 2490 kg

Lastik Boyutu: 255/40 R21

 

İKİNCİ EL OTOMOBİL İLANLARI

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here