Peugeot 5008’in dış görünümü, bir MPV olan eski nesille karşılaştırıldığında çok daha başarılı. Aracın ön bölümüne bakıldığında bu kısmın 3008 modeliyle ortak olduğu görülüyor. Farlar, dik panjur ve heybetli bir duruşa sahip olan şişkin tampon 3008 ile benzer olsa da aracın dikkat çekici görünmeyi sağlamasına olanak tanımış. Önde geniş radyatör ızgarası krom yüzeyiyle gösterişli bir görünüm sergilerken, parlak siyah şeridi ve diğer serilerinden yer verdiği Aslan Pençesi formundaki LED stop lambaları ile 5008 modeli tam bir SUV gibi görünüyor.

Arka kısmında güçlü görünümü devam ettirmek için koyu renkli plastikle krom görünümün birlikteliğinden faydalanılmış ve ortaya eski modele kıyasla çok daha şık bir araç çıkmış. Ancak şıklıkla birlikte başta geni çamurluklar olmak üzere kullanılan detaylarla bu görünüm ile de arazi kimliği öne çıkartılmış.

Peugeot 5008 bagaj kapağı tasarımı daha köşeli olan 5008’de ön kısımla arka kısım tezat bir yapıda olmasına rağmen geçişlerin akıcı yapısı sayesinde göze olumsuz gelen bir durum yok. Dikkat çekme konusunda çok başarılı olan 5008, eski neslin hantal kalan yapısından bu nesilde tamamen kurtulmuş.

İç Mekan

Peugeot 5008’in kapısını açtığınız anda zaman sizi teknoloji ile donatılmış bir iç mekan sizi karşılıyor. Yeni nesil i-Cockpit bildiğimiz şeylerin çoğunu değiştiriyor. Sürüş pozisyonu alışılmışın dışında olan ve araçla sürücü arasında bir bağ kurulmasını hedeflemiş olan yapı ilk anda alışkanlık gerektiriyor. Üst ve alt tarafları düzleştirilmiş hafif köşeli direksiyon simidi, tamamı dijital olan 12.3 inçlik gösterge panelini bir film gibi izlemeye olanak tanımış. Ancak bu küçük direksiyonu simidini kimi kullanıcılar hiç beğenmiyor ve daha büyük bir direksiyon arıyorlar.

Büyük yapılı ekran üzerinden navigasyon, dinlediğiniz müziğin detayları veya gelen aramanın kim tarafından yapıldığı gibi bilgileri görebiliyorsunuz. Bütün bunların kontrolü direksiyon üzerinde bulunan düğmeler ile de yapılabiliyor.

Orta konsolun üzerinde bulunan büyük dokunmatik ekrandan aracın neredeyse bütün fonksiyonları kumanda edilebiliyor. Eskisinden çok daha hızlı cevap veren ekranın haricinde, daha aşağıda, ana menülere ulaşmak için kullanılan altı adet şık tasarımlı şalter görülebiliyor. Bu sayede kumandalar, gözler yoldan ayırılmadan yapılabiliyor. İç mekanda kullanılan malzemelerin kalitesi de önceki nesilden daha yüksek. Peugeot 3008’den aşina olduğumuz malzeme kalitesi ve işçilik seviyesi bu araçta da sunulmuş. Konsolun alt kısımlarında sert plastik malzemeye yer verilirken genel olarak kalite hissini düşük tutan bir olumsuzluk yaşanmıyor.

5008’in iç mekanda hacme göz atacak olursak üç koltuk sırası kullanımdayken sunulan bagaj hacminin 166 litrede kaldığı görülüyor. Bu durum büyük bir soruna neden olmuyor zira segmentinde yer alan diğer araçlar da eşdeğer hacimlere sahip. Beş koltuklu kullanımda hacim 702 litreye ulaşırken arka koltukların tamamı yatırıldığında ise 1940 litrelik bir hacme ulaşıyor. Bu koltukların sırtlık açısı değiştirilebilirken 11 cm ileri – geri kaydırılabiliyorlar. Aracın 2840 mm’lik dingil mesafesi sınıf ortalamalarının üstünde. Bu geniş yapı sayesinde hem önde hem de arkada yeterli diz mesafesini sunulurken omuz ve baş mesafeleri de beklentileri rahatlıkla karşılıyor.

5008 Motor

Peugeot 5008’de benzinli ve dizel motorlarla otomatik şanzıman bir arada sunuyor. Aracın yurtdışındaki versiyonlarında manuel seçenekler olsa da ülkemizde sadece otomatik vites kutusu ithal ediliyor.

En çok tercih  dilmesi beklenen ve test konuğumuz olan 120 HP gücündeki 1.6 litre HDi motor 6 ileri tam otomatik şanzımanla kombine ediliyor. 0 – 100 km/s 11.9 saniyede tamamlayan 5008’in maksimum hızı ise 184 km/s. Fabrika verilerine göre bu ikili ortalama 4.2 litrelik tüketim değerine sahip. Bizim karma parkurdaki yakıt tüketimiz ise 6.2 litrelik bir değer gösterdi.

300 Nm tork üreten motor, alt devirlerden itibaren özellikle torkun dengeli dağılımı sayesinde kullanıcısına ihtiyaç duyduğu anda güç sağlama konusunda eksiklik yaşatmıyor. EAT6 tam otomatik vites kutusu ile büyük uyum içinde olan motor sürat arttıkça da gücünden çok şey kaybetmiyor. Yüklü durumlarda da üretilen güç yeterli.

Güvenlik

Peugeot 5008 EuroNCAP çarpışma testine en son 2009 yılında girmişti. Bu testten 5 yıldız almayı başardı. Yetişkin yolcu güvenliği %89, çocuk yolcu güvenliği %79, yaya güvenliği %37 ve güvenlik yardımcısı %97 gibi yüksek bir başarı sağladı. EuroNCAP 2016 yılında ise 5008 modelini teste tabi tuttu. Aynı altyapıyı kullanan bu iki modelden 5008, geçtiğimiz yılki testten 5 yıldız almaya hak kazandı. Aracın standart donanımında aktif ve pasif güvenlik elemanları eksiksiz olarak sunulurken üst versiyonlarda donanıma daha çok elektronik yardımcı ekleniyor.

5008 Konfor & Yol Tutuş

Artık bir SUV olarak yoluna devam eden Peugeot 5008, yaşadığı bu değişimi yol tutuşunda da ortaya koyuyor. Eski neslinde özellikle yan rüzgarlardan etkilenirken artık bu sorunundan kurtulmuşa benziyor. Aracın heybetli tasarımına karşılık sunduğu yol tutuş özellikleri çok başarılı.

Yola sağlam basan 3008’de donanıma göre jantların boyutu değişiyor. Üst paketlerde 19 inçlik jantlar kullanılırken en ideal seçenek 17-18 inçlik kombinasyonlar. Çünkü 19 inçlik jantlar tercih edildiğinde arka koltuklarda vuruntularla karşılaşmanız olası. Değiştirilen direksiyon sistemiyle artık daha canlı bir karaktere sahip olan 5008’de sürücüden gelen istekler yola kısa sürede aktarılıyor. Şasi dinamik olsa da dizel motor olmasında ötürü performans odaklı bir yapıda olmayan 5008 hızlı kullanımlardan ziyade sakin sürüşlerde çok daha etkileyici bir otomobil.

Eski nesil Peugeot modellerinin bir çoğunda olan iç mekana yansıyan yol ve rüzgar gürültüsü yeni 5008’de karşılaşılmayan bir durum. Hız arttıkça iç mekana bir miktar rüzgar gürültüsü gelse de bu sınıfta daha iyisini yapanı bulmak kolay değil. Peugeot bu modelde 4×4 çekiş sistemini sunmuyor. Buna karşılık versiyona bağlı olarak Grip Control isimli bir sistemle aracı donatıyor. Bu sistemde araç ESP müdahalesi ile pek çok 4×4 araçtan daha başarılı şekilde arazide ilerleyebiliyor.

Teknik Özellik

Peugeot 5008 Teknik Özellikleri

Motor : 1.6

Motor Hacmi :1560 cc

Silindir Adedi : 4

Maksimum Güç : 120 HP 3500 d/d

Maksimum Tork : 300 Nm 1750 d/d

Peugeot 5008 Performans  

0-100 km/s Hızlanma : 11.9 sn

Maksimum Hız : 184 km/s

Peugeot 5008 Frenler

Ön : Hava kanallı disk

Arka : Disk

Peugeot 5008 Yakıt Tüketimi 

Yakıt Türü : Dizel

Yakıt Tüketimi

Şehir İçi : 4.9 lt/100 km

Şehir Dışı : 4.0 lt/100 km

Karma : 4.2 lt/100 km

Test : 6.2 lt/ 100 km

CO2 Emisyonu : 112 gr/km

Peugeot 5008 Boyutlar  

Uzunluk : 4641 mm

Genişlik : 1844 mm

Yükseklik : 1640 mm

Dingil Mesafesi : 2840 mm

Peugeot 5008 Bagaj Hacmi : 780 lt

Yakıt Depo Kapasitesi : 56 lt

Boş Ağırlık : 1380 kg

Lastik Boyutu : 205/55 R19

İKİNCİ EL OTOMOBİL İLANLARI

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here