Peugeot 5008 1.6 BlueHDi EAT6 Sürüş İzlenimleri

2
12999

Tasarım

Peugeot’nun yeni SUV’u 5008 ‘in ölçülerine baktığımızda; 2.8 metrelik aks aralığıyla kendini belli ediyor. 4.64 metrelik uzunluğu ona büyük bir SUV modeli olma kimliğini kazandırıyor.

Peugeot 5008 tasarımı hakkında söylenecek ilk şey; bu araç, daha ilk bakışta yeni 5008 gerçek bir SUV olduğunu hemen hissettiriyor. Aynı zamanda bir otomobili SUV yapan bütün nitelikleri bünyesinde barındırıyor: Yatay ve uzun motor kaputu, dik ve yüksek burun tasarımı, şişkin çamurluklar ve yüksek omuz çizgisi ile gösterişli görünüyor.

Tüm versiyonlarda standart olarak sunulan tavan raylarıyla birlikte 1.64 metrelik yükseklik ise bu yapıyı destekliyor. Yeni Peugeot 5008, profilden bakıldığında güçlü ve dinamik bir görünüm sergiliyor. Önden bakıldığında geniş radyatör ızgarası krom yüzeyiyle gösterişli bir görünüm sergilerken, parlak siyah şeridi ve ‘aslan pençesi’ formundaki LED arka stop lambaları ise karakteristik Peugeot SUV özellikleri olarak öne çıkıyor.

Peugeot 308 ve Peugeot 3008 gibi yeni 5008 de Peugeot’nun EMP2 platformu ve güncel Euro 6.1 motorlarından yararlanıyor. Sağlamlığı, rijitliği ve fonksiyonelliği ile ön plana çıkan EMP2 platformu sayesinde önceki 5008 modeline göre 95 kg daha hafif bir yapı elde edilmiş.

İç Mekan

Ölçülerden yola çıkarak Peugeot 5008 kabin içinde son derece rahat ve geniş bir yaşam alanı sunulduğunu söyleyebiliriz.

Konu İç Mekan Olunca, Peugeot 3008 mi 5008 mi?

Aslında otomobile bindiğiniz ilk anda 3008’den çok da büyük bir SUV’a binmiş gibi hissetmiyorsunuz. Fakat ikinci oturma alanında 60 milimetreden daha fazla sunulan diz mesafesi kalabalık aileler için rahat bir yolculuk anlamına geliyor. Ayrıca bu sırada yer alan ve birbirinden bağımsız olarak hareket edebilen koltukların tamamı ayarlanabiliyor. Üçüncü sıradaki koltuklar çok uzun boylu ve kilolu değilseniz yolculuk edilebilecek türden. Yeterli bir baş mesafesi var ve koltuğun ağırlığı sadece 11 kg.

Peugeot 5008 Bagaj Hacmi Nasıl?

Üçüncü sıradaki koltuklar pratik yapısıyla kolayca yerinden çıkarılabiliyor. Çıkan her koltuk sayesinde de bagaj hacmine ek olarak 39 litrelik yükleme alanı ekleniyor.  Peugeot 5008, yükleme alanına bakarsak, 780 lt ile sınıfının en yüksek bagaj hacmini de sunuyor.  Eller-serbest elektromotorlu bagaj kapağı ise kullanım kolaylığını destekliyor. Kabin içine dağıtılan toplam 39 litrelik saklama alanlarıyla küçük eşyaların neden olabileceği kalabalık da ortadan kalkıyor.

Fonksiyonellik konusunda 5008 oldukça cömert. Uzun bir eşya aldınız ve aracınıza koymak istiyorsunuz. Bunun için ön koltuğu katlamanız yeterli. Bu sayede ortaya 3.20 metrelik bir alan çıkıyor.

Bildik i-Cockpit neredeyse 3008 ile aynı şekilde bizi karşılıyor. Tercih eder misiniz bilmiyorum ama koltuklar isteğe bağlı olarak çok nokta masaj sistemiyle donatılabiliyor. Fakat koltukların yanal desteklerinin iyi olduğunu söylemeliyim. Focal ses sistemi oldukça başarılı ve bir SUV’dan beklenen açılabilir panoramik cam tavan 5008’in listesinde yer alıyor.

Peugeot 5008 Donanım Seçenekleri Neler?

Peugeot 5008 dört farklı donanım seviyesiyle üretiliyor. Active ve Allure donanım paketlerinin yanı sıra markanın son birkaç yıldır sürdürmekte olduğu üst gamı simgeleyen GT Line ve GT versiyonları da mevcut. Peugeot 5008, yenilikçi Peugeot i-Cockpit’in en yeni ve güncel halini sunuyor. Kompakt boyutlara sahip direksiyon simidi, konsola entegre 8.0 inç büyüklüğündeki dokunmatik ekran ve 12.3 inç büyüklüğündeki dijital gösterge paneli gibi özelliklerle yeni i-Cockpit üstün grafikleri ve şık animasyonlarıyla sürücünün hayatını kolaylaştırıyor. Dokunma hassasiyeti yüksek kapasitif ekran sürücünün ihtiyacı olan bilgileri hızlı ve okunması kolay bir görünümle ekrana yansıtıyor. Sürücü bu ekran üzerinden; radyo, klima, uydu navigasyon, araç ayarları ve telefon gibi bilgilere kolaylıkla erişebiliyor. GT Line ve GT versiyonlarında sunulan i-Cockpit Amplify tamamen yeni bir sürüş deneyimini beraberinde getiriyor. Piyano tuş takımında bulunan düğmeyle aktif hale gelen i-Cockpit Amplify hemen hemen tüm duyuları harekete geçiriyor: Ekranın ambiyans ışığının parlaklığı ve rengini değiştirerek görmek, ses sisteminin ayarlarıyla duymak, beş farklı programa sahip masajlı koltuklarla dokunmak, kokulu havalandırma ızgaralarıyla koklamak

Kalite, i-Cockpit Amplify ile sunulan kokularda da kendini gösteriyor. Kokular uluslararası üne sahip parfümler Scentys ve Antoine Lie ile birlikte geliştirilmiş. Sunulan üç kokunun her birinin de kendine özgü bir karakteristiği var.

Son model Peugeot 5008 sahip olduğu özelliklerle yolculuk kavramına tamamen yeni bir boyut getiriyor. Mükemmel ses yalıtımı ve konfor odaklı bir dizi özellik yolculukları keyfe dönüştürüyor. Yan yükseltileriyle vücudu tamamen saran konforlu koltuklar isteğe bağlı olarak çok nokta masaj sistemiyle donatılabiliyor. Focal premium hi-fi ses sistemi yolculukları keyfe dönüştürürken, açılabilir panoramik cam tavan aydınlık ve ferah bir yaşam alanını beraberinde getiriyor. Ayrıca Android Auto, ve Apple Carplay uyumlu Mirror Screen fonksiyonu, akıllı telefon sesli komut desteği (Android S-Voice ve Apple Siri) ve 3D navigasyon sistemi ile ileri düzeyde bağlantı imkânı da sunuluyor.

Motor

Şimdi biraz da 5008’in sürüş özelliklerinden bahsedelim. Başka bir deyişle konumuz: Peugeot 5008’in motor özellikleri.

Kullandığımız otomobilde markanın başarılı dizel ünitesi olan 1.6 lt hacmindeki BlueHDi motor yer alıyor. 120 HP gücünde ve 300 Nm tork sunan bu ünite, önceki birçok Peugeot modelinde tatminkâr ve performanslı bir sürüş ortaya koyarken,  5008’de 120 HP’den daha fazlasına ihtiyaç duyuyor.

EAT6 otomatik şanzımanın sürüş konforu kusursuz ve oldukça da iyi çalışıyor. Çok seri b,r otomobil olmasa da tatmin edici bir sürüşe sahip olan 1.6 lt’lik dizel motorun asıl başarısı ise yakıt tüketiminde ortaya çıkıyor. Daha küçük jantlarla 4.3 lt/100 km’ye inen tüketim, test aracımız gibi 19 inç jantlarla donatıldığında 4.6 lt/100 km’ye çıkıyor. Biz ortalama test tüketimimizi 5.0 lt/100 km olarak belirledik. Bu değer, yüksek yapılı, otomatik şanzımanlı ve 1.5 tonluk bir araç için çok başarılı

Güvenlik

5008’de sunulan yokuş iniş destek sistemi (HADC) de dahil advanced grip control (ileri çekiş kontrol sistemi), aktif tam durdurma güvenlik freni (AEBS), güvenli takip mesafesi uyarısı, aktif şerit takip sistemi (LKA), yorgunluk tespit sistemi (dikkatsizlik algılama), akıllı far sistemi, aktif hız levhası tanıma sistemi, adaptif hız sabitleyici ve otomatik fren sistemi, aktif kör nokta uyarı sistemi, park assist ve visio park (360 derece görüş) gibi teknolojik ekipmanlar ile sürüş daha da güvenli hale geliyor.

Konfor & Yol Tutuş

Peugeot 5008’in asfalt üzerinde sessiz ve konforlu bir sürüşe sahip olduğunu söyleyebilirim. Fakat halen 3008’deki gibi karşınıza çıkacak ani bir çukur veya engebeyi otomobilin içine beklenenden daha fazla yansıtıyor.

Küçük direksiyon simidine artık iyice alıştık ve sorunsuz bir şekillde kullanılıyor. 5008 de tıpkı 3008 ve 308 gibi EMP2 platformunda üretiliyor. Tüm teknik bileşenleri benzeşiyor olsa da, 5008 kardeşlerine oranla daha hantal hissettiriyor ve vücut kontrolü onlar kadar iyi değil. MPV sınıfında yer alan eski 5008 EuroNCAP’ten beş yıldız almıştı. Yeni model henüz değerlendirilmedi ama aynı platformda üretilen yeni 3008’in de beş yıldız almış olması, sonucu şimdiden belirliyor.

2.El Peugeot 5008 İlanları

Teknik Özellik

Peugeot 5008 Teknik Özellikleri Nasıl?

Peugeot 5008 Yakıt Tüketimi

Yakıt Türü: Dizel

Şehir İçi Yakıt Tüketimi: 5.1 lt/100 km

Şehir Dışı Yakıt Tüketimi: 4.2 lt/100 km

Karma Yakıt Tüketimi: 4.6 lt/100 km

Test Yakıt Tüketimi: 5.0 lt/ 100 km

CO2 Emisyonu: 118 g/km

Peugeot 5008 Motor Hacmi

Motor Hacmi: 1560 cc

0-100 km/s Hızlanma: 11.4 sn

Maksimum Hız: 182 km/s

Ön Frenler: Hava kanallı disk

Arka Frenler: Disk

Peugeot 5008 Boyutlar

Uzunluk: 4641 mm

Genişlik: 1906 mm

Yükseklik: 1646 mm

Dingil Mesafesi: 2840 mm

Peugeot 5008 Bagaj Hacmi: 780-1940 lt

Yakıt Depo Kapasitesi: 56 lt

Boş Ağırlık: 1440 kg

Lastik Boyutu: 205/55 R19

2 YORUMLAR

  1. Çok detaylı ve objektif bir yorumla bizlere tanıttığınız bu aracın fiyat tablosu ve donanım seçenekleri ile sunulmaması sizler için bir eksiklik olduğu kanaatini taşımaktayım .
    Saygılarımla .

  2. honda crv kullanıyorum arabamı değiştirmeyi düşünüyorum. yeni hondayı beliyorum since pegoeot la mukayese ederseniz hangisin tavsiye edersiniz.teşekküeler

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here