Opel Astra HB Tasarım

Opel Astra ilk yenilendiğinde çok fazla değişiklik yapılmadığı için eleştiriler almıştı. Aracın genel çizgilerini koruyan Opel tasarımcıları, detaylardaki farklarla aracın yeni olduğunu göstermişti. Aradan geçen zamanda gözlerimiz bu tasarım değişikliğine iyice alıştı ve şimdi yollarda gördüğümüz Opel Astra HB ‘yi yadırgamıyoruz.

Opel Astra HB tasarım

Aracın yeni neslinde en önemli değişiklikler far grubunda yapılmış. Opsiyonel olarak alınabilen Led Matrix farlara bambaşka bir yüze kavuşan yeni Astra, test aracındaki gibi bu donanımın olmadığı zaman daha sade bir ifadeye kavuşuyor.

Opel Astra HB

Aracın Opel Insignia’yı andıran ızgara ve tampon tasarımı şık görüntüsünü tamamlarken profilden geniş çamurlukları fark ediliyor. Versiyona göre bu araçta 18 inçlik jantları almak mümkün. Arkada ise farlarla uyumlu tasarlanmış led’li stoplar kullanılırken ön ve arka tasarımda yakalanan uyum gözleri okşuyor. Önden arkaya doğru uzanan omuz çizgisi ve kapı altlarındaki çıkıntılar da güçlü görünüme destek oluyor. Ancak son model Astra’nın güzelliğini ortaya çıkartmak için farklı bir renk seçmek gerek. Zira test aracındaki beyaz renk aracın hatlarını sakladığı için oldukça sıradan bir görünüm çıkıyor. Bu araca Opel Astra lansman rengi olan kırmızı veya mavi renk çok yakışıyor.

İç Mekan

İkinci el Opel Astra HB ilanlarını inceleyenler bilir, önceki yani eski Astra, iç mekandaki düğme sayısının fazlalığı nedeniyle çok şikayet almıştı. Ergonomi sorunlarını da beraberinde getiren düğme karmaşası yeni modelde yerini dokunmatik ekrana bıraktığı için Astra’nın iç mekanındaki buton ve şalter sayısı önemli ölçüde azalmış. Bu da var olan ergonomi sorunlarının çözülmesini sağlamış. Ancak yine de kumanda elemanı sayısının fazla olduğunu düşünüyoruz.

iç mekan

Orta konsolun merkezinde yer alan dokunmatik multimedya ekranı araç ile ilgili kontrolleri yapmaya olanak tanıyor. Öncüsünden daha fazla yaşam alanı sunan iç mekanda yeniden tasarlanan koltuklar ve koltuk yerleşimi sayesinde sunulan diz mesafesi daha fazla. Ancak tıpkı eski nesilde olduğu gibi Astra’nın iç mekanı yine koyu renklerin hakimiyeti altında. Camların büyük yapısına rağmen iç mekana giren ışık pek fazla değil. Özellikle arka kısım bu nedenle karanlık ve kasvetli bir yapıya sahip.

direksiyon

Opel Astra’nın iç mekanda kullanılan malzemelerin kalitesi bir hayli yüksekken işçilik de konsolun alt noktalarında bile ortalamaları yakalıyor. Sürücü odaklı hazırlanan iç mekanda koltuk ve direksiyon ısıtma sisteminin olması konfor seviyesinin artmasını sağlıyor. Aracın arkasındaki 360 litrelik bagaj kapasitesi ise sınıf gereksinimlerine cevap verebilen bir genişlikte.

Motor

Opel Astra modelelri, ülkemizde en çok dizel motorla tercih ediliyor. Son zamanlarda popüler olan dizel-otomatik kombinasyonuna da sahip olan araçta otomatik vites kutusu tam otomatik gerçek bir vites kutusu. Yani ne çift kavramalı ne de robotize.

Opel Astra HB motor

Tork konvertörlü gerçek bir otomatik vites kutusu olması sayesinde hem tepkileri oldukça hızlı ve sarsıntısız olan şanzıman ayrıca oldukça dayanıklı bir ünite. Aracın yurtdışındaki uzun süreli testlerinde hep vites kutusunun eski Easytronic kutulara kıyasla sorunsuzluğu anlatılıyor.

Bu veriler, Opel Astra’nın motorunu değerlendirmeye imkan veriyor. 136 HP güç ve 320 Nm tork üreten motor 6 ileri oranlı vites ile büyük uyum içinde. Alt devirlerde biraz ağırkanlı bir tablo çizen Astra turbonun devreye girmesiyle bir anda beklenen performansı sunmaya başlıyor. Torkun üst devirlere kadar taşınmasıyla da araç yüklü durumlarda bile zorlanmadan ilerleyebiliyor. Dizel otomatik kombinasyonunda kompakt HB sınıfında bu özelliği ile adını çok rahat bir şekilde üst sıralara yazdırıyor.

Fabrika verisi 100 km’de ortalama 4.5 lt tüketen otomobil, gerçek sürüş koşularında ise bu rakamı 6 litrenin biraz üstüne çıkartıyor. İlk çalıştırmalarda bir hayli gürültülü ve sarsıntılı olan motor, ısınmaya başlayınca bu olumsuzluklarından da kurtulduğu için iç mekandaki konfor artıyor.

Güvenlik

İlk kez 1999 yılında Euro NCAP çarpışma testine alınan Astra o dönem 4 yıldız almaya hak kazandı. O günden sonra 2004 ve 2009 yıllarında da teste alınan Astra en son 2015 yılında güncel hali ile teste tabi tutuldu. 5 yıldız almaya hak kazanan model, yetişkin koruması konusunda %86, çocuk güvenliği konusunda %84, yaya güvenliğinden ise %83 almaya hak kazanıp sahip olduğu güvenlik yardımcıları ile de %75 puan elde etti. Astra’nın standart donanımında ESP, ABS, sürücü-ön yolcu için ön-yan-perde havayastıkları, Isofix bağlantı noktaları sunuluyor.

Konfor & Yol Tutuş

Opel Astra tasarımındaki sportifliği yol tutuşuna yansıtabilen bir otomobil. Aracın öncüsüne kıyasla 200 kg’ye varan kilo kaybı sayesinde dinamizmi artmış. Direksiyon sisteminin de bu kilo kaybından olumlu etkilendiği bir gerçek.

Virajlarda sürücüden gelen komutları hemen yola aktaran Astra, çok zorlanmadıkça izinden de sapmıyor. Direksiyon netliği konusunda hala istenen seviyede değil ama iyiler arasına çıkmış durumda. Zorlandığında kontrollü şekilde önden kayma eğilimi gösteren otomobilin hassas ESP sistemi hemen müdahalede bulunarak aracı izine sokuyor. Önceki nesilde özellikle arka koltuklarda bir hayli sınırlı olan konfor seviyesi ise yeni nesilde önemli ölçüde artış göstermiş. 17 inçlik jantlarla bile arka koltukta tümsek geçişlerinde zıplamalar yaşamıyorsunuz. Ama yine de vuruntu seslerini duymanız kaçınılmaz. Aracın süspansiyon sistemi yeni nesilde komple elden geçirildiği için sonuç çok başarılı.

Bu sınıfta en iyi yol tutan modellerle bile rekabet edebilecek duruma gelen Astra rijitliği yüksek şasisi sayesinde sürücüsüne de performanslı kullanımlarda güven veriyor. Sakin ve ekonomik kullanımlarda ise motor 6 ileri orana sahip olduğu için tüketimini çok düşüremiyor. Rakiplerinin 7-8 oranlı şanzımanları ekonomi konusunda Astra’dan daha başarılı. Yalıtımın da iyileştirildiği modelde hız arttıkça iç mekanda duyulan rüzgar sesi artış gösterse de çok rahatsız edici olmuyor. Sınıfının en sessizi olmayabilir ama eskisine göre iyi.

Teknik Özellik

Opel Astra HB Dizel 1.6 Motor Otomatik Vites Yakıt Tüketimi
Yakıt Türü Dizel
Şehir İçi Yakıt Tüketimi

5.7 lt/100 km

Şehir Dışı Yakıt Tüketimi 3.8 lt/100 km
Karma Yakıt Tüketimi

4.5 lt/100 km

Test Yakıt Tüketimi 6.1 lt/100 km
CO2 Emisyonu

119 gr

Opel Astra HB 1.6 Performans
Motor Hacmi

1598cc

0-100 km/s Hızlanma

9,7 sn

Maksimum Hız

200 km/s

Ön Frenler Hava kanallı disk
Arka Frenler Disk
Opel Astra HB Boyutları
Uzunluk

4370 mm

Genişlik 1809 mm
Yükseklik

1485 mm

Dingil Mesafesi 2662 mm
Bagaj Hacmi

360 lt

Yakıt Depo Kapasitesi 48 lt
Boş Ağırlık

1289 kg

Lastik Boyutu 225/45 R17

 

Murat TOSUN- 30.03.2017

2 YORUMLAR

  1. Astra 1.6 CDTI Dynamic Dizel / Otomatik aracımı 2 ay önce aldım. (20.05.2017)
    Motor yakıt/performans bakımından çok iyi bir araç.
    İç mekan olarak arka koltuklarda 3 kişi oturduğunda arka kısma ait ekstra bir havalandırma olmadığı için biraz havasız kalıyor. (Arka koltuklarda klima yetersiz)
    Şoför ve yolcu koltuğuna oturan birinin kolunu kapıya dayadığında, kapının üst kısmında bulunan açık/kapalı düğmesi kola batıyor, tasarım açısından hiç uygun değil, rahatsız edici. Bu iki sorun haricinde aracımdan çok memnunum, ikinci yazdığım basit bir şey gözükse de 100 bin tl civarındaki bir araç için önemli diye düşünüyorum. Herhangi bir revizyon durumunda bu iki madde değerlendirilmelidir.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here