Mercedes-Benz modelleri içinde son yıllarda sportif tasarımıyla oldukça dikkat çeken CLA modelini inceliyoruz.

1Mercedes-Benz CLA Tasarım

Yeni Mercedes CLA’nın makyajdan sonra yeni tamponları, standart olarak sunulan parlak siyah renkli elmas görünümlü ön ızgarası ve yeni alaşım jantları öne çıkıyor.

Otomobil genel olarak albenili bir tarza sahip. Makyaj çok detaylı olmasa da daha şık ve seçkin bir hal aldığı kesin. Özellikle test aracımız 17 inçlik jantlarıyla oldukça sportif görünüyordu. Ön tampona entegre edilen gümüş, siyah veya krom alternatiflerine sahip yeni çıta ile kalite algısı daha da yükselmiş.

Arka tamponu ise egzoz yuvalarının arasına entegre edilen krom veya siyah (gece paketinde sunuluyor) renkli çıta süslüyor. Tampona entegre edilmiş olan egzoz çıkışları daha geniş bir görünüm sunarken aynı zamanda birçok detay ile birlikte kalite algısını da yükseltiyor.

Yeni metalik kavansit mavisi ile renk çeşitliliği daha da arttırılıyor ve yeni jant alternatifleri sunuluyor. CLA’da makyajla birlikte artık LED farlar standart olarak sunuluyor. Söz konusu farlar Xenon ile kıyaslandığında gün ışığına çok daha yakın bir aydınlatma sağlıyor ve bu özelliği ile gece sürüşlerinde sürücüyü daha az yoruyor.

Kısa hüzmeli farlarda sadece 34W enerji tüketen farlar, LED teknolojisi sayesinde Xenon ile kıyaslandığında yaklaşık yüzde 60 ve halojen ile kıyaslandığında yüzde 70 daha az enerji tüketiyor. Kısa hüzmeli farlar LED projeksiyon teknolojisini kullanırken, uzun farlar ise yansıtma teknolojisini kullanıyor.

Mercedes-Benz

Sinyal lambaları, gündüz farları ve park lambaları çok fonksiyonlu yapıya entegre edilirken, yine bu yapı “Coming Home” fonksiyonunu da yerine getiriyor. Kullanılan LED teknolojisi sayesinde araç kullanımı boyunca herhangi bir ampul değişimine gerek kalmıyor. Yüksek performanslı LED far donanımı ile birlikte seviye ayarlı arka stop lambaları da devreye giriyor. Arkadan gelen sürücüyü rahatsız etmemek için sistem seviye ayarı yapıyor ve gündüz, gece sürüşü ve gece park olmak üzere fren lambalarının ve sinyal lambalarının gücünü üç kademe olarak ayarlıyor.

İsteğe bağlı donanım listesinde yer alan Hands-Free Access kullanım kolaylığı sağlıyor ve özellikle bagaj erişimini kolaylaştırıyor. Yeni CLA sahipleri, elleriyle dokunmadan bagaj kapağını açabiliyorlar; bunun için arka tamponun altına doğru ayaklarını uzatmaları yeterli. Hands-Free Access donanımına aynı zamanda Keyless-Go konfor paketi kapsamında sahip olunabiliyor. İkinci el Mercedes alırken de CLA çok güçlü bir seçenek ancak yeni makyajıyla mükemmel bir sürüş deneyimi sunuyor.

2İç Mekan

Yeni Mercedes CLA’nın iç mekânında ise yeni koltuk döşemeleri ve krom detaylar makyajın getirdiği yenilikler arasında. Yeni koltuk döşemeleri ve krom kumanda elemanları kalite algısını artırıyor. En büyük yenilik ise daha estetik olarak tasarlanmış ve konsoldan bağımsız duran 8.0 inç büyüklüğündeki multimedya ekranı olmuş.

İsteğe bağlı olarak sunulan gelişmiş akıllı telefon entegrasyonu sayesinde Apple CarPlay üzerinden iPhone, Android Auto üzerinden Android akıllı telefonlar araca entegre edilebiliyor. Sesli komut imkânı tanıyan sistem ile kullanıcı aynı zamanda arzu ettiği telefon fonksiyonlarını araç kumanda elemanlarıyla kontrol edebiliyor.

Böylece sürüş güvenliğini tehdit etmeden telefonunu güvenle kullanabiliyor. Daha önce isteğe bağlı olarak kullanıma sunulan konfor-telefon özelliğine ek olarak üniversal-telefon-paketinde bir adet akıllı telefon tutucu ile çakmak soketi ve mikro USB soketine sahip iki adet şarj kablosu bulunuyor.

LTE uyumlu telefonun harici antene bağlantısı ise kendiliğinden gerçekleşiyor. Yeni kadranlı ve kırmızı ibreli gösterge paneli sadece daha şık bir görünüm sunmakla kalmıyor, aynı zamanda daha okunaklı yapısıyla sürücünün kullanımını kolaylaştırıyor. 12 farklı renk alternatifi ile yaşam alanını kişiselleştirme olanağı sunan ambiyans aydınlatması da yenilenen CLA’da sunulmaya başlandı. Kabin genişliğine bakıldığında CLA’nın çok cömert bir otomobil olduğu söylenemez.

Özellikle arka koltuklar biraz klostrofobik. Kısacası daha geniş ve ferah kompakt sedanlar da var. 470 lt’lik bagaj hacmi ise yeterli olarak kabul edilebilir.

Mercedes-Benz

Dizel motoruna rağmen sessiz bir otomobil olan CLA, malzeme kalitesi yüksek kabiniyle de dikkat çekiyor. AMG paketli otomobillerde standart olarak sunulan kapı döşemelerine entegre, elektrikli ve hafızalı ön koltuklara ait gümüş krom kumanda elemanları ve çerçevesi kadar orta konsoldaki saklama gözünün krom çerçevesi de detaya gösterilen özenin yansıması niteliğinde.

Dokuma desenli yeni iç süslemeler, mat siyah dişbudak ağacı (Exclusive paketi ile birlikte), siyah Dinamica mikrofiber (AMG tasarım konsepti ile birlikte isteğe bağlı olarak) ve petek dokulu alüminyum gibi iç süsleme seçenekleri görsel bir şöleni beraberinde getiriyor.

Exclusive paketi ile birlikte isteğe bağlı olarak sahra beji/siyah renk kombinasyonunda yeni deri döşemeler sunulurken, Urban paketinde ise kristal grisi veya siyah Artico suni deri ile Maringa kumaş kombinasyonlu döşemeler sunuluyor. Tercihini siyahtan yana kullananlar için beyaz veya mavi desen alternatifleri de mevcut.

3Motor

Test aracımızın kaputunun altında Renault imzalı 1.5 litrelik dizel motor yer alıyordu. 109 HP güç üreten motorun maksimum tork değeri ise 260 Nm. CLA’nın sportif tasarımına pek de uyum sağlayamayan motor, performans bakımından pek de tatmin edici değil.

Yine de alt devirlerden itibaren sunulan 260 Nm’lik tork, yeterli esnekliği otomobile kazandırıyor. Yedi ileri otomatik şanzımanla kombine edilen motorun, asıl yeteneği tüketimde ortaya çıkıyor. Fabrika verisine baktığımızda 100 kilometrede ortalama 4.2 litrelik bir değer verilmiş.

Bu değeri gerçek yol koşullarında tutturmanız pek de mümkün değil. Biz şehir içinde CLA ile ortalama 5.8-6.0 lt/100 km’lik bir değer ile yol almayı başardık.

4Mercedes-Benz Güvenlik

Mercedes-Benz CLA, daha üst modellerde kullanılmaya başlanan birçok yardımcı ve güvenlik donanımları ile yollara çıkıyor. Standart olarak sunulan ve önden çarpmaya karşı sürücüyü görsel ve işitsel olarak uyaran ve olası bir çarpmayı engellemek üzere otonom olarak fren yapan aktif fren yardımcısı da bu özelliler arasında.

CLA, makyaj öncesinde 2013 yılında EuroNCAP’ten beş yıldız almıştı. Yeni modelin de aynı başarıyı göstereceği kesin.

5Konfor & Yol Tutuş

Makyajın getirdiği en büyük yenilik ise süspansiyonda yaşanmış. Daha konforlu hale getirilen süspansiyon sistemi, yine de en büyük rakibi Audi A3 Sedan’ın yanında sert kalıyor. Otomobilde farklı sürüş modlarına sahip, sürücüye tek bir düğme hareketi ile sürüş stilini belirleme imkânı sunan Dynamic Select özelliği dikkat çekiyor.

Bu özellik ile seçilen sürüş moduna bağlı olarak motor, şanzıman ve direksiyon karakteristiği değişiyor. Önden çekişli olan CLA, güvenilir bir yol tutuşa sahip.

Çok zorlandığında bile nötr karakterini koruyan otomobil sürücüsünü virajlı yollara doğru yönlendiriyor. Yüksek süratteki düz gidişi de başarılı.

6Mercedes-Benz Teknik Özellik

Motor SOHC, 8V, turbo dizel
Motor Hacmi 1461 cc
Silindir Adedi : 4
Maksimum Güç 109 HP 4000 d/d
Maksimum Tork 260 Nm 1750 d/d
Performans
0-100 km/s Hızlanma :

11.6 sn

 

Maksimum Hız : 205 km/s
Frenler
Ön : Hava kanallı disk
Arka : Disk
Yakıt Türü : Dizel
Yakıt Tüketimi
Şehir İçi 4.7 lt/100 km
Şehir Dışı 3.9 lt/100 km
Karma 4.2 lt/100 km
Test 5.8 lt/100 km
CO2 Emisyonu 109 g/km
Boyutlar
Uzunluk 4640 mm
Genişlik 1777 mm
Yükseklik 1432 mm
Dingil Mesafesi 470 lt
Bagaj Hacmi : 300 lt
Yakıt Depo Kapasitesi 45 lt
Boş Ağırlık 1165 kg
Lastik Boyutu 205/45 R17

 

İkinci El Mercedes-Benz CLA İlanları

Tekerinize taş değmesin.

Yazar: Mert YILMAZ/2016

2 YORUMLAR

  1. 3 ay önce bir cla testi yayınlamışsınız bu sitede. 126.500 tl’den başlayan fiyatlarla diye yazmışsınız.şimdi 158.000 tlden başlıyor resmi sitesine göre Mercedes-Benz’in.aradaki fark ile tam 31.500 liralık bir araba hemde sıfır almak mümkün dacia da olsa facia da olsa.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here