2021 Jaguar 2.0 XJ LWB Detaylı İnceleme

0
9663

Jaguar otomobil denilince, insanın aklına hemen 1990’lı yıllarda ülkemizde de prestijin sembolü olan Jaguar XJ ailesi gelir. İngiliz zarafetinin her detayında kendisini hissettirdiği bu araçlar bugün bile yollarda ilerlerken dikkatleri üzerine çekme konusunda bir sıkıntı yaşamıyor. Trafikte Jaguar görüpte ikinci el Jaguar ilanlarına bakmayan en azından bir kez olsun bu aracın fiyatını merak etmeyen yoktur.

Yeni nesil Jaguar XJ’de de benzer bir durum söz konusu. Aslında o zamanki modelle neredeyse her cıvatasına kadar farklı olmasına rağmen bir şekilde akrabalığını da gösterebiliyor. Yani Jaguar modelinin önündeki logo olmasa da pek çok kişi onun bir Jaguar olduğunu tahmin edecektir.

Son model Jaguar XJ modelinde önde büyük hava girişine sahip ızgara ve kırmızı logo ilk anda dikkat çekerken, geriye doğru çekilmiş gibi duran farlar katlı motor kaputu da sportifliği öne çıkartan detaylar olarak fark ediliyor. Aracın profilden uzun gövdesi geniş iç mekan hakkında da ipucu verirken, geniş çamurluklar içinde 20 inçlik jantları bile sığdırmak mümkün.

Jaguar XJ

Arkada ise önle tezat oluşturacak şekilde boylamasına yerleştirilmiş nispeten küçük stoplar ve sade bagaj kapağı dikkat çekiyor. Bir şekilde eski modellere göndermeler yapan çizgiler yeni olduğunu da size hissettirdiği için çok homojen. XJ, büyük gövdesine rağmen akıcı tasarıma ve dinamik hatlara sahip bir otomobil.

İç Mekan

Pek çok tüketicinin bu aracı tercih etmesindeki en büyük etken Jaguar’ın iç mekanıdır. İlk bakışta bile kalitenin hissedildiği iç mekanda sunulan geniş ve ferah yaşam alanı farklı bir üst sınıf otomobil arayanlar için iyi bir seçenek. Alman modellerinin ergonomisi yüksek iç mekanlarından farklı olarak sanki bir sportif HB içindeymişsiniz gibi duran dinamik orta konsolda her şey yerli yerinde ve kullanılan malzeme kalitesi yüksek.

Jaguar XJ

Jaguar’ın diğer modelleri ile ortak parçalara yer verilen iç mekanda büyük boyutlar sayesinde ön koltuklarda 2 uzun boylu yetişkin bile rahatça yolculuk ederken, 3157 mm’lik dingil mesafesi sayesinde arkada daha da konfor içinde yol almak mümkün. Aracın arka koltukları her ne kadar 3 kişilik tasarlanmış olsa da yüksek şaft tüneli nedeniyle 2 kişilik kullanımlar için daha uygun.

Ön koltukların arkasındaki ekran ve masalar sayesinde siz yolda ilerlerken bu aracı bir mobil ofise çevirmek de mümkün. Elbette eğlence sistemlerini kullanmakta. Durum böyle olunca arka koltukla yolculuk yapmak için kavga çıkması da kaçınılmaz bir son oluyor.

Jaguar XJ

Jaguar bu araçta size uzun bir standart donanım listesi sunuyor. Ancak bunu bile yeterli bulmayanlar veya araçlarını kişiselleştirmek isteyenler için de pek çok aksesuar satın almak mümkün. Bu sayede de XJ modelini tamamen zevkinize uygun bir şekilde dekore edebilirsiniz.

Motor

Son dönemde sıklıkla karşılaştığımız hacim küçültme işlemlerinin bir örneğini Jaguar’ın motorunda da görüyoruz. Her ne kadar bu araç Jaguar’ın en büyük sedanı olsa da firma ülkemiz gibi vergi dezavantajı olan ülkeler için bu aracı 2.0 litrelik aşırı beslemeli bir benzinli motorla donattı.

5500 d/d’de 240 HP ve 2000 d/d’de 340 Nm tork üreten bu motor bu yaklaşık 2 tonluk limuzini sportif bir sedana çeviriyor. Standart olarak gücünü yere arka tekerlekleri üzerinden ve 8 ileri oranlı şanzımanı yardımıyla aktaran model 8 saniyeden daha kısa sürede 0-100 km/s hızlanmasını tamamlıyor. Bu değer 10-15 yıl öncesinin V8 motorlarına kafa tutacak kadar iyi. Üstelik bunu yaparken de fabrika verisi ortalama tüketim 8.4 lt/100 km. Ancak reel kullanımlarda bu değer 12 litre seviyesine yükseliyor. Aslında bu değer bile aracın genel karakteri düşünülünce çok müsrif değil. Bu aracı satın alanların tüketimi düşüneceklerini sanmıyoruz.

Alt devirden itibaren güç üretme konusunda sıkıntı yaşamayan motorun devir çevirmeyi sevmesi de performanslı kullanımları teşvik ediyor. Eğer ki aracın ruhsatına bakmazsanız emin olun bu aracın 2.0 litrelik bir motorla donatıldığını anlayamazsınız.

Güvenlik

Jaguar X Type, XE ve XF modelleri ile Euro NCAP çarpışma testlerine dahil olsa da XJ modeli ile hiç teste alınmadı. Ailenin küçük kardeşleri ise bu testlerden 2015 yılında 5 yıldız almaya hak kazandı.

XJ modelinin standart donanımında aktif ve pasif güvenlik elemanlarının neredeyse tamamı eksiksiz şekilde sunuluyor. Her ne kadar teste alınmasa da kard

Konfor & Yol Tutuş

Söz konusu Jaguar’ın en lüks sedanı olunca konfor konusunda en ufak bir eksikliği olmadığını daha yola çıkmadan biliyorsunuz. Gerçekten de Jaguar XJ Long, konforuyla sizi şımartacak kadar iddialı bir otomobil. Aracın özellikle arka koltuklarında oturmak büyük keyif. Buna karşılık aracın güçlü motoru sayesinde direksiyonunda olmak da başlı başına bir zevk.

Hassas ve direkt çalışan direksiyon sistemi bu 5 metreden uzun sedanı kullanımı kolay bir araç haline getirirken şasinin güçlü yapısı sayesinde de virajlara girdiğinizde performans hiç azalmıyor. Sanki bir F-Type içindeymişsiniz gibi XJ sizi şaşırtarak güven içinde ilerlemenizi sağlıyor.

Uzun dingil mesafesi, yüksek sayılabilecek ağırlık, otomatik vites ve konfor odaklı bir karaktere sahip olmasına rağmen sürücü gaza bastığı anda XJ hem çok iyi hızlanıyor, hem çok iyi yola tutunuyor hem de virajlarda güvenle ilerliyor. Üstelik bunlar olurken arka koltukta siz e-postanızı kontrol edebilir veya gazetenizi keyifle okuyabilirsiniz. Aracın üzerinde 18 inçlik lastikler olmasına rağmen tümseklerden geçişlerde bile arka koltuktaki konfor azalmıyor. Sürat arttıkça iç mekana biraz gürültü yansıyor. Yer yer zayıf kalan yalıtım çok rahatsızlık vermese de aracın sahip olduğu yegane olumsuz nokta.

Teknik Özellik

Jaguar XJ LWB Yakıt Tüketimi

Yakıt Türü Benzin
Şehir İçi Yakıt Tüketimi

11.4 lt/100 km

Şehir Dışı Yakıt Tüketimi

6.7 lt/100 km

Karma Yakıt Tüketimi

8.4 lt/100 km

Test Yakıt Tüketimi

12.0 lt/100 km

CO2 Emisyonu 199 gr/km

Jaguar XJ LWB Performans

Motor Hacmi

1999 cc

0-100 km/s Hızlanma 7.9 sn
Maksimum Hız

241 km/s

Ön Frenler Hava kanallı disk
Arka Frenler Disk

Jaguar XJ LWB Boyutlar

Uzunluk

5255 mm

Genişlik 2105 mm
Yükseklik

1460 mm

Dingil Mesafesi 3157 mm
Bagaj Hacmi

478 lt

Yakıt Depo Kapasitesi 80 lt
Boş Ağırlık

1755 kg

Lastik Boyutu

245/50 ZR18 – 275/45 ZR18

 

2.El Jaguar Otomobiller.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here