INFINITI Q30 Tasarım

Infiniti tasarım konusunda dikkat çekmeyi başaran bir model. Aracın genelinde pürüzsüz hatlara yer verilirken detaylarda güçlü görünmesi de sağlanmış. Geniş çamurluklar, büyük radyatör ızgarası, arkaya doğru V şeklinin öne çıkartıldığı motor kaputu başta olmak üzere tasarımda kullanılan detaylar hep Q30’un güçlü görünümüne katkıda bulunmuş. Profilden ise küçük arka camlar, kaputtan başlayıp arkaya doğru uzanan kat yeri ve kapının altındaki çizgi ile önden arkaya bütünlük sağlanmış. Aracın arkasında ise nispeten büyük arka cam ve onunla tezat oluşturan küçük stoplara yer verilmiş. İki adet egzoz çıkışı ile de güce vurgu yapılmış. Infiniti’nin genel tasarımına tek tek bakıldığında olumsuz detay bulmak çok zor. Ancak bu tasarım beraberinde bir riski de getiriyor. Modelin tasarımı kimileri için çok sert ve fazla Japonvari gelebiliyor. Bu nedenle de özellikle yurtdışında yapılan yorumlarda da tasarım için hem aracın sahip olduğu en büyük artı deniliyor hem de en büyük handikap olarak görülüyor. Bize göre özellikle test aracındaki gibi bronz renk tercih edildiğinde Infiniti Q30 göze hoş gelme ve dikkat çekme konusunda çok başarılı.

İç Mekan

Infiniti aslen Nissan’ın alt markası. Yani bu nedenle de modelde Nissan ürünleri görmek kimse için sürpriz olmayacaktır. Ancak durum Q30’da biraz daha farklı ve karmaşık. Infiniti Q30, Renault-Mercedes ortaklığında şekillenen bir model. Bu nedenle de Q30’da Nissan’dan çok Mercedes izleri görülüyor. Aracın iç mekanında GLA modelinin orta konsolu alınıp birkaç küçük değişiklik yapılmış. Ancak ne yazık ki sonuç çok başarılı değil. Çünkü aracın anahtarında bile Mercedes yazısı durduğu için minimumda tutulan değişiklikler iç mekanda zor beğenenleri etkilemeyi başaramıyor ve adeta bir taklitçi araç muamelesi görmesine neden oluyor. Özgünlük konusunda böylesine olumsuzluk yaşatmasına rağmen Infiniti Q30, konu kalite olunca bu sorunu unutturuyor. Araçta kullanılan plastik malzeme kalitesi oldukça yüksekken, detaylardaki işçilik seviyesi de yüzleri güldürüyor. Farklı döşeme seçeneklerine sahip olan yaşam alanında kullanılan ahşap görünümlü kaplama ile de kalite algısı yükseltilmiş. Gerek önde gerekse arkadaki yaşam alanı konusunda sınıf ortalamalarını yakalayan Q30, opsiyonel olarak sunulan açılır cam tavanıyla da iç mekandaki ferahlığın artmasını sağlıyor.

Motor

Renault ve Mercedes arasında yapılan ortaklık sonucu tüketiciler her iki grubun ürünlerinde uygun fiyata kaliteli ve sağlam motorlara ulaşmaya hak kazandı. Infiniti Q30, ülkemizde bu birlikteliğin temel taşlarından olan 1.5 litrelik dizel ve konuğumuz olan 1.6 litrelik benzinli motorlarla alınabiliyor. Aracın ayrıca bir de 2.0 litrelik benzinli motor seçeneği de olsa da yüksek ÖTV oranı ve buna bağlı satış fiyatı nedeniyle bu güç ünitesi talep görmüyor. 4 silindirli 1.6 litrelik benzinli motor turbo desteğine sahip. 156 HP güç ve 250 Nm tork üreten motor, gücünü yere 7 ileri oranlı DCT şanzıman ile aktarıyor. Bu versiyonda sadece önden çekişli olarak alınabilen Q30, motorundan gelen güçle 0-100 km/s hızlanmasını 8,9 saniye gibi oldukça etkileyici bir sürede tamamlıyor. Alt devirden itibaren kullanımda olan tork sayesinde yüklü durumlarda bile sürücüsüne ihtiyaç duyduğu gücü sunabilen araç, hız arttıkça da nefesinin kesilmemesiyle beğeni kazanıyor. Ancak elbette bu motorun bazı olumsuz tarafları da bulunuyor. Bunların başındaysa yakıt tüketimi geliyor. 7 ileri oranlı şanzımana rağmen benzinli motorla reel sürüşlerde 9 litrenin altına inmek hiç kolay değil.

Güvenlik

2015 yılında EuroNCAP çarpışma testine tabi tutulan Infiniti Q30, bu testten 5 yıldız almaya hak kazandı. Aracın yetişkin koruması % 84 iken, çocuk koruması %86 olmuş. Genellikle yerden yüksek araçların zorlandığı yaya güvenliği disiplininden % 91 gibi oldukça etkileyici bir değer alan Q30, sahip olduğu elektronik yardımcılarla da % 81 başarı elde etmiş. Ülkemize satılan Infiniti Q30 araçlarda ABD, ESP, şerit takip sistemi, güvenlik kalkanı, yokuş kalkış desteği, adaptif fren desteği, sürücü ve yolcu için ön kalça-gövde bölgesi- önden arkaya perde ve sürücü diz havayastıkları standart olarak sunuluyor.

Konfor & Yol Tutuş

Infiniti Q30 aslında bir Crossover olarak hayatımıza girse de altyapısını Mercedes A Serisi ile de paylaşıyor. Yani modelin altyapısı kompakt sınıf bir araca ait. Bu nedenle de her ne kadar yeden yüksek olsa da önden çekişli olmasının da etkisiyle onun araziyle işi olmuyor. Yüksek oturma pozisyonu ile kullanıcısına güven ve keyif veren Q30, kendisini asfaltta daha rahat hissediyor. Aracın 18 inçlik jantları kullanım esnasında yola çok iyi bir tutunma sağlıyor. Bu tarz araçların kronik sorunu olan arka koltuktaki vuruntular ve gürültü ise bu araçta başarılı izolasyonun da etkisiyle minimumda tutulmuş. Direksiyon sisteminin çalışması konfor odaklı hazırlandığı için performanslı kullanımlar esnasında araç sizden gelen isteklere gecikmeli olarak tepki verse de bu konfor ayarı sayesinde şehir içi kullanımlarda sizi yormuyor. Zaten bu araç için de konfor performanstan daha önemli. Kullanım esnasında A sütunundan kaynaklanan görüş kaybının önüne geçmek içinse onunla biraz vakit geçirmek gerekiyor. Araçla yapılan km’lerin artması ile görüş açılarına alışıyorsunuz. Ancak panik frende aracın stabil yapısını korumakta zorlanması dikkatimizi çeken bir detay oldu. Bu sorun GLA modelinde olmamasına karşılık, Q30’da dikkat çeken bir olumsuzluk.

Teknik Özellikler

Motor : 1.6
Motor Hacmi : 1595 cc
Silindir Adedi : 4
Maksimum Güç : 156 HP 5300 d/d
Maksimum Tork : 250 Nm 1250 d/d
Performans
0-100 km/s Hızlanma 8.9 sn

 

Maksimum Hız : 215 km/s
Frenler
Ön Hava kanallı disk
Arka disk
Yakıt Türü : Benzin
Yakıt Tüketimi
Şehir İçi : 7.5 lt
Şehir Dışı : 4.9 lt/100 km
Karma : 5.8 lt
Test : 9.9/ 100 km
CO2 Emisyonu : 136 g/km
Boyutlar
Uzunluk : 4425 mm
Genişlik : 1805 mm
Yükseklik : 1495 mm
Dingil Mesafesi : 2700 mm
Bagaj Hacmi : 430 lt
Yakıt Depo Kapasitesi : 50 lt
Boş Ağırlık : 1470 kg
Lastik Boyutu : 225/45 R18

 

 

Murat TOSUN- 01.01.2017

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here