1. Hyundai modelleri içinde ve markanın son dönemlerde yenilediği otomobillerde artık bir marka yüzü oturtmuş durumda. Bu yeni Hyundai Ioniq ‘in tasarımının merkezinde altıgen formlu radyatör ızgaraları bulunuyor.

hyundai iq

Tamponda da köşeli yapı kullanılmış. Aracın gündüz farları otomobile farklılık katmış. Alışılmış far grubundaki LED şerit görsel anlamda otomobili şık kılmış. Ancak asıl gündüz aydınlatmaları sis farlarının olduğu kısımda nokta nokta LED’ler olarak yer alıyor.

hyundai i

Hyundai Ioniq modeli, liftback bir otomobil. Yani sedan ile hatchback’in bir karışımı gidi. Bagaj çıkıntısı var ama bagaj kapağı hatchback modellerindeki gibi camla birlikte açılıyor. Aracın genelinde kullanılan şişkin detaylar sportif görünümü de pekiştirirken alüminyum görünümlü kaplamalarla da albeni artış.

Aracın arka bölümünde ise yanlara doğru uzatılmış stoplar kullanılmış. LED destekli stoplar aracın teknolojisi ile paralel. Ayrıca çift parçalı arka cam da dikkat çekenler arasında. Tamponun altında gövdeden farklı bir kaplama kullanılmış.

Son model Hyundai Ioniq çok fazla liftback model olmamasından ötürü yollarda hemen dikkat çekiyor. Sedan ve HB karoserin en iyi özelliklerini bir potada eritmesiyle bu karoser yapısı Türk tüketicilerin de beğenisini kazanacaktır.

2. İç Mekan

Hyundai Ioniq iç mekanda özellikle kullanılan malzemeleri ile de çevreci olduğunu kanıtlıyor. Plastik aksamda volkanik taşlardan faydalanılarak hem kalite hem de hafiflik korunmaya çalışılmış.

Genel anlamda Hyundai İoniq iç mekan kalitesi yeterli. Ama elbette yer yer ucuz plastik malzemeler görmek mümkün. Ioniq için çevreci desek de sportif öğeler bir kenara itilmemiş. Hyundai i30’dan hatırladığımız direksiyon sistemi otomobilin merkezinde yer alıyor. i30 ile yenilenen altı düz direksiyon simidi Ioniq’de de kullanılmış. Üzerindeki butonlarla da sürücünün pek çok işini kolaylaştırıyor. Aracın gösterge paneli dijital. Biraz ufak olan bu gösterge paneli, okunaklı ve otomobille ilgili tüm bilgileri sürücüye ulaştırıyor. Kısacası şovu eksik ama işini iyi yapıyor.

Hyundai Ioniq orta konsolda sunulan 8 inçlik ekran okunaklı ve net. Ekranın dokunma hissi ve menü geçiş hızı yeterli. AppleCarPlay, Android Auto gibi yazılımları destekleyen bu ekran, navigasyon hizmetini de sunuyor kullanıcısına. Gerektiğinde bu ekranın geri park kamerasının görüntüsünü iç mekana yansıttığını da söylemek isteriz. Ayrıca ekranda aracın enerji kullanımını da anlık görebiliyorsunuz.

Hyundai Ioniq ölçüleri de çok tatminkar bir iç mekan sunuyor. Araç, 4470 mm uzunluğa, 1820 mm genişliğe, 1450 mm yüksekliğe ve 2700 mm aks mesafesine sahip. Ioniq’in iç mekanındaki eşya gözlerinin sayısı ve hacmi yeterli. Önde ve arkada sunulan baş ve diz mesafesi herhangi bir sorun yaşatmıyor. Ioniq’in sunduğu bagaj hacmi ise 443 litre.

3. Motor

Kappa 1.6L Atkinson-cycle GDi

Hyundai bu araçta aslında 3 farklı alternatif sunuyor. Ioniq bir model ailesinin ismi. Bu ailede tamamen elektrikli, şarj edilebilen plug-in hibrit ve test ettiğimiz hibrit versiyon sunuluyor.

Hyundai Ioniq hibritte klasik benzinli bir motor kullanıyor. Bu motor Kappa ailesine mensup ve 1.6 litre hacminde. Motor direkt enjeksiyon sistemine de sahip. Bu motora eşlik edense bir elektrikli motor. Benzinli motor 5700 devirde 105 HP güç, 4000 d/d’de 147 Nm tork üretiyor. Elektrikli motorsa 43.5 HP’lik bir güç çıkışına sahip. Her iki motorun birlikte çalışmasıyla toplamda 141 HP güç ede ediliyor. Bu motorların güçleri 6 ileri çift kavramalı otomatik şanzıman DCT ile ön tekerleklere iletiyor.

hyundai ioniq motor

Hyundai Ioniq 0 – 100 km/s hızlanmasını 11.1 saniyede tamamlıyor. Otomobil ilk kalkışlarda gaz pedalına çok sert basılmadığında sadece elektrikli motorla ilerliyor. Saate 120 km hıza kadar sadece elektrikli motorla ilerlemek mümkün. Fren yapıldığında ya da gazdan ayak çekildiğinde araç pillerini şarj ediyor. Performansa ihtiyaç olduğunda veya pillerin şarjı azaldığında benzinli motor hemen devreye giriyor. Hibrit otomobillerin sırrı benzinli motoru minimum, elektrikli motoru maksimum kullanmakta. Ayrıca frene çok basmak yerine aracın süzülmesini ve şarj sistemi ile yavaşlamasına imkan vermekte. Eğer bunu başarırsanız araç gerçekten ekonomik olduğunu kanıtlıyor. Bizim testimiz de ise ortalama yakıt olarak 4.2 litre gibi bir değer gösterdi ki bu sonuç bile dizelleri kıskandırmaya yetiyor.

4. Güvenlik

2016 yılında hibrit versiyonu ile EuroNCAP çarpışma testine alınan Hyundai Ioniq aldığı 5 yıldızla güvenlik konusunda eksiksiz bir model olduğun ortaya koydu. Aracın zengin standart donanımında aktif ve pasif güvenlik elemanları konusunda bir eksik bulmak çok zor.

5. Konfor & Yol Tutuş

Hyundai Ioniq aslen ekonomik olmak için üretilmiş bir otomobil. Zaten aracın genel yapısından da bunu anlıyorsunuz. Ne şanzıman çok kısa oranlı ne de süspansiyonu sportif modeller kadar sert ayarlı. Ancak buna karşılık Ioniq 1.4 tonluk boş ağırlığa sahip.

Bu yüksek ağırlık nedeniyle model yola da sağlam basıyor. Aracın direksiyon sisteminde direkt yapıdan çok konfor odaklı ayarlara yer verilmiş. Özellikle şehir içinde elektrikli motorla ilerlerken direksiyon sisteminin hafif yapısının da etkisiyle çok rahat bir sürüş gerçekleştiriyorsunuz. Hız arttıkça direksiyon sistemi sertleşse de genel olarak aracın yapısı itibariyle performanslı kullanımları çok sevmediği ortada. Özellikle yüksek ağırlık nedeniyle ağırlık transferlerinde araç izinden sapmaya meyilli.

Hyundai Ioniq süspansiyon konusunda ise dersine iyi çalışmış. İster yüklü isterse boş halde olun yürüyen aksam darbe emiş konusunda elinden gelenin en iyisini yapıyor. Konfor odaklı yapı sayesinde özellikle arka koltuklarda küçük çukur geçişlerini hissetmiyorsunuz bile.

6. Teknik Özellik

  • Motor : 1.6
  • Motor Hacmi :1580 cc
  • Silindir Adedi : 4
  • Maksimum Güç : 141 HP 5700 d/d
  • Maksimum Tork : 265 Nm 4000 d/d

Performans

  • 0-100 km/s Hızlanma : 11.1 sn
  • Maksimum Hız : 185 km/s

Frenler

  • Ön : Hava kanallı disk
  • Arka : Disk
  • Yakıt Türü : Benzin/Hibrit

Yakıt Tüketimi

  • Şehir İçi : 3.9 lt/100 km
  • Şehir Dışı :  3.9 lt/100 km
  • Karma : 3.9 lt/100 km
  • Test : 4.2 lt/ 100 km
  • CO2 Emisyonu : 92 gr/km

Boyutlar

  • Uzunluk : 4470 mm
  • Genişlik : 1820 mm
  • Yükseklik : 1450 mm
  • Dingil Mesafesi : 2700 mm
  • Bagaj Hacmi : 443 lt
  • Yakıt Depo Kapasitesi : 45 lt
  • Boş Ağırlık : 1445 kg
  • Lastik Boyutu : 225/45 R17

2.El Satılık Otomobil İlanları

2 YORUMLAR

  1. Yeni aldım 2500 km yapım ilk 6,3 le başladım şuan 5.4 daha düşermi taksicilik yapıyorum ve dik yokuşlarda rampalardan manuelmi yoksa otomatik verimli

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here