2016 Honda HR-V 1.5 1.5 i-VTEC Executive Detaylı İnceleme

1
10646

Honda marka otomobiller, daha çok şık tasarım çizgileri ile bilinir. Civic HB ve Type-R dışında aşırı sert tasarımlı bir Honda görmek çok zor. Ancak bu şekilde her segmentte elegant model yaratmayı başaran Honda ‘nın HR-V modelinde farklı bir anlayışın olduğunu görmek mümkün. Firma bu modelde sportif tatlara yoğun olarak yer vermiş ve özellikle arka kısımda çok sportif bir SUV modeli yaratmış.

Önden bakıldığında Honda CR-V ile benzerlikleri dikkat çeken Honda HR-V‘nin, arkaya doğru alçalan tavan çizgisi ve gizli kapı kolları ile coupe görünümü pekiştirilmiş. Bu tip bir tasarım detayı sayesinde sportif karakter belirgin bir şekilde ortaya çıkarılmış. Arka taraftaysa iki parçalı stoplar ve bu grupta kullanılan led’ler ile sportiflik dikkat çekicilikle harmanlanmış.

Honda HR-V Jant Seçenekleri

Profilden bakıldığı zaman arkaya doğru alçalan yapısının daha iyi anlaşıldığı HR-V’de modele bağlı olarak 16 veya 17 inçlik jantlar sunuluyor. Özellikle 17 inçlik jantların tasarımları ve koyu renkleri sayesinde araçla uyumu gözü okşuyor. Genel tasarıma baktıktan sonra HR-V’nin küçük SUV sınıfında iş yapabilecek tasarım detaylarına sahip olduğunu görmüş olduk.

Honda HR-V

İç Mekan

Honda HR-V’nin özelliklerinin başında iç mekanı geliyor. Hem iç mekan genişliği hem de iç mekan kalitesi konusunda kendisini bir hayli geliştiren HR-V’de önceki versiyondaki sadelikten yeni neslinde tamamen kurtulmuş. Bunun yerine göze daha çok hitap eden dinamik geçişlere sahip bir tasarım tercih etmiş.

Sürücü odaklı hazırlanan iç mekanda ortak parçalara yer verilen aracın son dönemin gözdesi dokunmatik ekran ortada konumlandırılmış. Kolayca kumanda edilen bu ekrandan araç ile ilgili bilgilerle birlikte navigasyonu da kontrol etmek mümkün. Yaptığımız sürüşler sırasında özellikle orta konsol kullanımını çok rahat bir şekilde yaptığımızı belirtmek isteriz.

Honda HR-V konsol ekranının altında dokunmatik klima sistemi yer alıyor. Dokunma hassasiyeti yüksek olan klima sisteminin çıkış kapasitesi de sıcak yaz günlerinde bile sorunsuz. Özellikle Akdeniz ikliminde yaptığımız test sürüşünde aracın iç mekanını istediğimiz sıcaklığa ayarlama konusunda hiç sıkıntı yaşamadık. Ancak ön yolcu kısmında yer alan hava çıkış kanallarının tasarımı ilk başta hoşunuza gitmeyebilir. Keşke burada daha farklı çizgilere yer verilseymiş. Yolcu kısmının ön tarafında hiç alışkın olmadığımız bir şekilde boydan boya kullanılmış bir havalandırma kanalı yer alıyor. Bu detay görünüme olumsuz bir etki yaparken aynı zamanda kullanımı da kolay değil. Klima kumandalarının içinde ayrıca sadece üst versiyona özel olarak ön koltuklarda sunulan koltuk ısıtma düğmelerini de görmek mümkün.

Sürücü koltuğuna oturduğunuz anda sizi sarıp sarmalayan kokpitiyle spor otomobil hissinin devam ettiği HR-V’de kolay okunan, büyük yapılı gösterge tablosu hemen fark ediliyor. Abartıdan uzak çizgilerle hazırlanan bu alanda araçla ilgili bilgileri kolayca takip etmek mümkün.

Direksiyon ise aracın boyutlarına kıyasla küçük sayılabilecek yapıda tasarlanmış. Etli yapısıyla ele oturan direksiyon simidi sayesinde yönlendirmeler kolayca yapılıyor. Küçük sayılabilecek boyutlarına karşılık iç mekan genişliği konusunda çok başarılı olan HR-V’de özellikle arka kısımda rahat etmemek mümkün değil. Diz ve baş mesafesi konusunda sıkıntıların yaşanmadığı arka kısımda ayrıca kullanıcılara kolay koltuk katlama sistemi ile birlikte 393 litrelik düşük yükleme eşiğine sahip bagaj kapasitesi sunuluyor.

Honda HR-V

Motor

Yeni Honda HR-V‘de 130 HP gücünde 1.5 i-VTEC benzinli ve 120 HP gücünde 1.6 i-DTEC dizel olmak üzere iki farklı motor seçeneği yer alıyor. Her iki motor da 6 ileri manuel şanzımanla donatılıyor. Otomatik şanzıman beklentisini HR-V, 2018 yılına kadar benzinli motor ile karşılayacak. Açıklanan bilgilere göre Honda HR-V dizel otomatik versiyon 2018 yılından itibaren Türkiye yollarında boy gösterecek.

Sıfır kilometre ya da ikinci el honda hr-v almayı düşünüyorsanız yeni Honda HR_V’nin motor gücü sizi en çok etkileyecek konu başlıkları arasında yer alıyor. 1498 cc hacimli, 4 silindire sahip bu motor tamamen yeni bir güç ünitesi. 6600 d/d’de 130 HP güç ve 4600 d/d’de 155 Nm tork üreten motor devir çevirmeyi seven klasik bir Honda güç ünitesi karakteristiğinde. Araçta sunulan sürekli değişken oranlı CVT şanzıman manuel kullanıma da izin verirken güç ön tekerlekler üzerinden yola aktarılıyor. CVT şanzıman yaptığımız 300 km üzerindeki yol testlerinde beğenimizi kazandı. Gürültülü çalışma karakteri dışında bu şanzıman tüm ihtiyaçlarımıza cevap verdi. Yaptığımız ölçümde 100 km/s hızla giderken aracın sesini 66 dB olarak tespit ettik.

0-100 km/s hızlanmasını CVT şanzımanla ve Executive adı verilen yüksek donanım paketiyle 11.4 saniyede tamamlayan HR-V, 187 km/s’lik maksimum hıza erişebiliyor. Bu veriler manuel şanzımanın kullanıldığı araçta 0-100 km/s 10.2 saniye hızlanma, 192 km/s son hız olarak gerçekleşiyor. Fabrika verisi 100 km’de ortalama 5.4 litre yakıta ihtiyaç duyan motor, reel sürüşlerde bu değere yaklaşmakta zorlanmıyor. 50 litrelik depo kapasitesi sayesinde ise menzil 900 km’ye ulaşabiliyor. Bu arada bagaj hacmi ve arka taraftaki yaşam alanın artırılması için yakıt deposu çok alışkın olmadığımız bir şekilde sürücü koltuğunun altında konumlandırılmış durumda.

Honda HR-V

Güvenlik

2015 yılında EuroNCAP çarpışma testine dahil olan Honda HR-V, bu testten 5 yılız almaya hak kazandı. Yetişkin korumasında %86 gibi oldukça etkileyici bir sonuca imza atan model, çocuk korumada %79, yaya korumada ise %72 başarı sağladı. Güvenlik yardımcıları konusunda da oldukça etkileyici olan HR-V bu disiplinden de %71 ile ayrılmayı bildi.

Araçta akıllı hız limitleyici, sürücü ve ön yolcu havayastıkları, yan havayastıkları, perde havayastıkları, önde aktif kafalıklar, aktif gergili emniyet kemerleri, önde aktif gergili emniyet kemerleri, ISOFIX çocuk koltuğu bağlantı noktaları, ABS fren sistemi, acil durum fren desteği, araç denge kontrol sistemi (VSA), elektronik fren gücü dağıtımı, acil durum fren sinyalleri, şehir içi aktif fren sistemi, çarpışma uyarı sistemi, şerit takip uyarı sistemi, trafik işareti tanıma sistemi gibi pek çok donanım standart olarak sunuluyor. Bu donanımların büyük çoğunluğu daha üst sınıflarda yer alan aksesuarlar.

Honda HR-V

Konfor & Yol Tutuş

HR-V bir SUV olarak adlandırılsa da kullanım karakteri açısından bir HB gibi algılanıyor. Nispeten küçük boyutları sayesinde şehir içinde atak ve canlı bir karaktere bürünen HR-V, 10.6 metrelik dönme çapıyla dar alanda kolayca kontrol edilebiliyor.

Önde bağımsız McPherson tipi süspansiyon ve on eşlik eden reaktif amortisörlere sahip olan HR-V, viraj içinde salınımları minimumda tutarak hem sürücüsüne güven veriyor hem de arka koltukta oturanların konforunun azalmamasını sağlıyor. Arkada yarı sabit akslı bir süspansiyon sisteminin kullanılmasına rağmen kullanılan jantların çok büyük olmaması sayesinde iç mekanda vuruntularla karşılaşmıyorsunuz.

Ele oturan direksiyon simidi ile yönlendirmelerin kolayca yapıldığı araçta ilk kalkış anında CVT şanzıman nedeniyle biraz ağırkanlı bir tablo çiziliyor. Anca daha sonra bu olumsuzluk nispeten azalıyor. Artan süratlerde rüzgarın etkisini minimum düzeyde gördüğünüz araç bu sayede yanal rüzgarlarda etkilenmiyor. 2610 mm’lik dingil mesafesine sahip olan HR-V’nin toplam boyutu 4294 mm. Aracın kısa tampon tekerlek mesafesi sayesinde virajlarda direksiyondan gelen isteklere kısa sürede cevap veriliyor.

Honda HR-V 1.5 Executive Teknik Özellikler

Motor : 1.5 lt
Motor Hacmi : 1498 cc
Silindir Adedi : 4
Maksimum Güç : 130 HP 6600 d/d
Maksimum Tork : 155 Nm 4600 d/d
Performans
0-100 km/s Hızlanma : 11.4 sn
Maksimum Hız : 187 km/s
Frenler
Ön : Hava kanallı disk
Arka : Disk
Yakıt Türü : Benzin
Yakıt Tüketimi
Şehir İçi : 6.3 lt
Şehir Dışı : 4.8 lt
Karma : 5.4 lt
Test : 5.9 lt
CO2 Emisyonu : 125 gr/km
Boyutlar
Uzunluk : 4294 mm
Genişlik : 1772 mm
Yükseklik : 1605 mm
Dingil Mesafesi : 2610 mm
Bagaj Hacmi : 393 lt
Yakıt Depo Kapasitesi : 50 lt
Boş Ağırlık : 1320 kg
Lastik Boyutu : 215/55 R17

 

İkinci el satılık Honda HR-V ilanları

Honda 1.8 Milyon Aracını Geri Çağırıyor!

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here