2018 Model Ford Edge Test Sürüşü

1
6064
Ford Edge 2018

2018 Model Ford Edge Tasarım

Avrupa’da SUV araç pazarı büyümeye devam ediyor. Otomobil üreticileri de büyüyen bu pastadan pay kapmak için yeni modeller piyasaya çıkarıyor. Aslında Ford Edge yeni bir otomobil değil. İlk nesli 2007 yılında yollara çıktığında özellikle Amerika pazarında başarılı satış rakamlarına ulaşmıştı. Ama araç Amerika pazarı düşünülerek tasarlandığı için Avrupa’da çok fazla satış yapılamadı. 2015 yılında tanıtılan ikinci nesil Edge ise Ford’un yeni tasarım felsefesine göre üretilmiş ve çok daha dinamik bir görünümdeydi. Avrupa’da büyüyen SUV rekabetine giren Edge, ülkemize de ayak bastı fakat Türkiye’nin vergi sistemi Avrupa’dan farklı olduğu için ülkemizde ki SUV rekabetinde Edge’in işi biraz zor. Neden mi? Çünkü 2018 Model Ford Edge Türkiye’de sadece 2.0 litrelik dizel motorla satılıyor. Bu da doğal olarak başlangıç fiyatını çok artırmış.

2018 Model Ford Edge

Edge’in başlangıç fiyatı 100 bin USD. Bu rakamlara çıktığınızda karşınızda rakip olarak premium markaları buluyorsunuz. Audi Q5 379 bin  TL’den başlarken, Mercedes GLC’nin dizel motorlu versiyonu 352 bin TL’den başlıyor. Yani Edge’in işi gerçekten de zor.

Son Model Ford Edge Tasarım Özellikleri

Ford Edge’in ön tasarımı diğer kardeşleriyle hemen hemen aynı fakat özellikle arka tasarımını beğendiğimi belirtmeliyim. Aşağı doğru alçalan omuz çizgisi sportif bir görünüm katmış. Arka tarafta yer alan çift egzoz çıkışı da Edge’in gücünü vurguluyor. Tasarımda ülkemiz özelinde tek handikapı ise alçak olan kapı eşikleri.

2018 Model Ford Edge

Amerika ve Avrupa’da kaldırım yükseklikleri çok az olduğu için bu bir eleştiri konusu olamaz fakat ülkemizde yüksek kaldırım kenarlarına Edge’i park ettiğinizde, kapıları açarken dikkatli olmanızda fayda var. Ford Edge’de güçlü gövde yapısı güven duygusu verirken krom detayları da kalitesini simgeliyor. Edge’de aracın alt bölümü, ön tampon altı, arka difüzör, aynalar ve arka cam birleşme noktaları özenle tasarlanmış ve bu sayede aerodinamik yapı korunurken modern çizgiler de aynı şekilde muhafaza edilmiş. Otomobilin ön kısmı geniş ön ızgarası, LED aydınlatmalı farları ve geniş çizgilere sahip ön gövde tasarımıyla dinamikliği temsil ediyor. Derin çizgilere sahip olan omuz çizgisi ön tekerleklerin bitiminden başlayıp arka bölümdeki stop lambalarına kadar uzanıyor. LED aydınlatmalı stop lambaları ise bagaj kapağının yan kısımlarından başlayıp orta bölümündeki Ford logosuna kadar uzanan sofistike bir tasarıma sahip. Bu bölümdeki akıcı tasarım, Ford Edge modelini rakiplerinden ayıran özelliklerin başında geliyor.

İç Mekan

Ford Edge’nin iç mekâna geçtiğimizde klasik Ford tasarımı göze çarpıyor. Böyle pahalı bir modelin kabin tasarımının biraz daha farklı olmasını beklerdim fakat bir S-Max ile aynı görünüyor. Kaplamalar yumuşak, işçilik başarılı fakat orta konsolda yer alan plastik malzeme göze pek hoş görünmüyor.

Özellikle rakip olarak BMW, Audi ve Mercedes’i kendiniz seçiyorsanız, biraz daha detaylara önem vermeniz gerekiyor. Kabinde eşya gözleri bakımından ise herhangi bir sıkıntı bulunmuyor. 2018 Model Ford Edge beş kişilik bir ailenin rahat yolculuk etmesini sağlayabilecek yaşam alanını sunuyor. Arkada tarafta diz ve baş mesafesi uzun boylu yolcular için bile yeterli. Edge’in en başarılı olduğu konulardan biri de bagaj hacmi. Elektrikli olarak açılabilen bagaj kapağı ile 602 litrelik bir alana ulaşabiliyorsunuz. Tüm koltukları katladığınızda ise 1847 litrelik bir alana sahip oluyorsunuz.

2018 Model Ford Edge

Edge, donanım olarak zengin bir listeye sahip. Ülkemizde tek donanım paketiyle satılan Edge’de; 19 inç alaşım jantlar, ısıtmalı ön cam, elektrikli bagaj kapağı, sürücü diz hava yastığı, devrilme kontrol sistemi, şerit takip sistemi, deri ve elektrik destekli koltuklar, ısıtmalı ve soğutmalı ön koltuklar, 8.0 inç dokunmatik ekran gibi donanımlar standart olarak geliyor.

2018 Model Ford Edge

Ford Edge iç mekânda gürültüyü yok ederek sürüşe maksimum seviyede odaklanmayı sağlayan aktif gürültü kontrol sistemi var. Bu, aracın hızına göre direksiyon çevirme oranını ayarlayan ve park manevrası gibi düşük hızlarda daha az efor harcanmasını sağlayan sürüşe duyarlı direksiyon sistemi ve aracın önüne çıkabilecek insan ve büyük nesneleri algılayıp, tepki verilmediğinde ise otomatik olarak fren yapan yaya algılama özellikli çarpışma önleme yardımcısı gibi teknolojileriyle yeni Ford Edge, konforlu ve güvenli yolculuğun tanımını yeniden yapıyor. 8.0 inç dokunmatik renkli ekran, SYNC2 teknolojisi ile birleşerek araç içi müzik, navigasyon, klima ve telefon gibi özelliklerin sesli kontrolüne imkân tanıyor. Premium deri döşemeli ısıtma soğutma fonksiyonlu ön koltuklar ve ısıtma

Motor

Ford Edge’in kalbinde çift turbolu 2.0 litrelik dizel bir ünite var. Bu motor 210 HP güç ve 450 Nm torka sahip. Çift kavramalı altı ileri Powershift şanzıman gücü dört tekerleğe birden aktarıyor. Yüksek torkla beraber Edge’in canlı bir sürüş karakteri var.

Çift kavramalı şanzıman konforlu geçişler sunuyor fakat Audi ve BMW’nin şanzımanlarına göre daha yavaş kalıyor. 9.4 saniyelik 0’dan 100 km/s hızlanma, daha seri bir şanzımanla aşağılara çekilebilirdi. Çünkü bu motor daha iyi bir şanzımanı hak ediyor.

2018 Model Ford Edge Ne Kadar Yakıyor?

Dizel motorun avantajı yakıt tüketiminde ortaya çıkıyor. Ortalama 5.8 lt/100 km’lik değer Edge’i en tutumlu model yapmıyor belki ama sürekli dört tekerlekten çekiş ve 210 HP gücü düşündüğünüzde makul bir rakam. Tabii ki bizim ortalama tüketimimiz 5.8 lt/100 km’den yüksek çıktı. Edge ile ortalama tüketimimiz 7.4 lt/100 km olarak gerçekleşti.

Güvenlik

Ford dinamik LED ön far teknolojisi ise direksiyonun çevrildiği açıyı farlara da yansıtarak mükemmel bir görüş açısı kazandırıyor. Sekiz farklı aydınlatma modunun yanı sıra, manuel olarak da ayarlanabilen serbest moda sahip olan aydınlatma grubu, yansıma önleyici uzun farlar otomatik olarak ayarlanıp, öndeki ya da karşıdan gelen sürücünün gözlerini kamaştırmadan görüş mesafesini maksimuma çıkarıyor. Yaya algılama özellikli çarpışma önleme yardımcısı, yoldaki veya söz konusu yola çıkabilecek yayaları algılayarak sürücüyü uyarıyor ve sürücünün tepki vermediği durumlarda sistem otomatik olarak fren yapıyor. Hava yastıklı arka emniyet kemerleri de olası çarpışmalarda milisaniyeler içinde şişerek arka koltukta her iki yanda oturan yolculara maksimum koruma sağlıyor.

Trafik işareti algılama sistemi, trafik levhalarını tanıyarak ilgili bilgiyi yol bilgisayarında gostererek sürücüyü uyarıyor. Geri görüş kamerası ve otomatik park sistemi de yeni Ford Edge’de sürüşü kolaylaştıran özellikler arasında yer alıyor. Ön cama entegre bir kamera sayesinde 65 km/s üzerindeki hızlarda devreye giren şerit takip sistemi, istem dışı şerit değiştirme durumlarında ilk olarak görsel uyarıda bulunuyor. Eğer sürücü tepki vermez ise direksiyon titreyerek yolcuyu bir kez daha uyarıyor. Tüm bu uyarılara sürücüden yine tepki gelmezse şeritte kalma yardımcısı devreye girerek otomatik olarak direksiyona hafif bir tork uygulayarak aracı yumuşak ve güvenli bir şekilde şeride döndürüyor. Hıza duyarlı şekilde farklı parametrelere sahip olan elektrik destekli direksiyon sistemi (EPAS) ise düşük hızlarda hafif, yüksek hızlarda daha sert direksiyon tepkilerine sahip. Bu sistem, aktif titreşim kontrolü özelliğiyle direksiyondaki istenmeyen titreşimleri azaltıp daha keyifli bir sürüş sunuyor.

Konfor & Yol Tutuş

Edge, tipik bir Ford gibi hissettirmiyor aslında Kuga’nın rijit sürüşü Edge’de bulunmuyor, bunda Amerikan genlerinin de etkisi var tabii ki Hakkını da yemeyelim çünkü Edge kötü yol tutan bir otomobil değil. Sadece Ford markasının alışık olduğumuz sürüş dinamiklerine sahip bulunmuyor. Direksiyon sistemi de fazla hisli değil, yumuşak yapısı şehir içinde kullanımı kolaylaştırıyor fakat tepkileri yine bir Kuga kadar keskin değil. Aslına bakılırsa yeni Ford Edge ile yolda olmak güven veriyor. Akıllı 4×4 çekiş (AWD) sistemi buzlu yollardan ıslak, kuru zemine ve hatta değişkenlik gösterebilen engebeli arazilerde dahi ileri seviye yol tutuşu ve tepki hassasiyeti sağlıyor.

Teknik Özellik

Ford Edge Yakıt Tüketimi

Yakıt Türü

Dizel

Şehir İçi Yakıt Tüketimi: 6.4 lt/100 km

Şehir Dışı Yakıt Tüketimi: 5.4 lt/100 km

Karma Yakıt Tüketimi: 5.8 lt/100 km

Test Yakıt Tüketimi: 7.4 lt/ 100 km

CO2 Emisyonu: 149 g/km

Ford Edge Motor Hacmi

Motor Hacmi: 1997 cc

0-100 km/s Hızlanma: 9.4 sn

Maksimum Hız: 211 km/s

Ön Frenler: Hava kanallı disk

Arka Frenler: Disk

Ford Edge Boyutlar

Uzunluk: 4808 mm

Genişlik: 1928 mm

Yükseklik: 1686 mm

Dingil Mesafesi: 2848 mm

Bagaj Hacmi: 602 lt

Yakıt Depo Kapasitesi: 64 lt

Boş Ağırlık: 1949 kg

Lastik Boyutu: 235/55 R19

İkinci El SUV İlanları

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here