Fiat 500C Tasarım Fiat 500C ve ailesine baktığımızda aracın ifadesi geçmişten günümüze gelmiş gibi. Retro otomobil modeli için bu son derece iyi bir uygulama. Geçmişin izlerine neredeyse tamamen sadık kalarak diğer retro araçlar gibi abartılı bir değişimden uzak durmuşlar. Yuvarlak hatlara sahip olan otomobile hangi açıdan bakarsanız bakın sevimli bir yapı hemen dikkat çekiyor. Yolda onu görenlerin ona bakmaması gibi bir şansı yok bile diyebiliriz. Çünkü bir mıknatıs gibi tüm bakışları üzerine çekme konusunda son derece başarılı. Renkli seçenekler altında daha mı iyi görünür bilemiyoruz ama beyaz rengin altında tasarımını tam olarak ifade edemediğini düşünüyorum. Örneğin mercan kırmızısı adı verilen renk altında albenisini daha da yukarıya taşıyan bir araca dönüşüyor.

Bayan arabası, kadın arabası gibi yakıştırmalarla birlikte aslında şehir içinde kullanılabilecek kompackt yapıda, keyifli ve bir dönemin ruhunu yansıtan bir otomobil Fiat 500C. Bununla beraber bayanların en çok tercih ettiği otomobillerden biri olduğunu da eklemek gerek.

İç Mekan

Küçük boyutları olmasına rağmen Fiat 500C’nin iç mekanı nasıl? Eminim bizler gibi sizlerin de aklına gelen ilk soru bu olmuştur. Evet, iç mekanı biraz küçük. Ancak ön tarafta oturan yolcuların rahat edebileceği bir yapıyı da sunuyor. Çok geniş omuzlu iki kişinin seyahat etmediği durumlarda yaşam alanı genişliği yeterli. Kullandığımız araçta deri döşeme vardı ve bu konfordan biraz daha çalmıştı. Buna rağmen çok önemli bir sıkıntı yaşamadık. Arka taraftaysa daha ince ve narin insanların yolculuk yapmasına imkan tanıyan bir kullanım alanı sunuyor.

Fiat 500C Tasarım

Yaşam alanı tasarım açısından tıpkı dış tasarım gibi keyif veren detaylarla süslenmiş durumda. Eğlenceli yapıya maalesef kullanışlılık çok iyi eklenememiş. Bazı kumanda elemanlarını kullanmak gerçekten de zordu. Sessizlik açısından şehir kullanımlarında beklentimizi karşılayan araç otoyol kullanımlarında biraz gürültülü olabiliyor. Elbette açılır tavanın getirdiği bazı detaylar nedeniyle iç mekana biraz fazla rüzgar sesi aldığını unutmamak gerekiyor.

Fiat 500C Motor

Fiat 500C’nin motoru nasıl? Söz konusu motor olduğunda Fiat 500C ben bir şehir aracıyım diye haykırıyor. Çünkü araçta 1.2 lt 69 HP güç üreten benzinli ünitenin dışında başka bir motor bulunmuyor. Bu durum onun elini güçsüz kılan en önemli neden. Fabrika verilerine baktığımız zaman 0-100 km/s hızlanması için 12.9 saniye açıklanıyor. Yine fabrika verilerine göre son hızıysa 160 km/s. Bu motor seçeneğine 5 ileri oranlı otomatikleştirilmiş manuel şanzıman eşlik ediyor. Bu şanzımanın da performansı biraz azaltmasıyla birlikte Fiat 500C atak bir karakter yerine sakin bir karaktere sahip olmuş. Keşke farklı motor seçeneklerini de bu araçta görme şansımız olsaydı. Tüketim konusundaysa en önemli kozlarından birini oynuyor. Karma yol şartlarında yaptığımız 100 km test sonucunda 5.8 litre yakıt tüketti. Yakıt deposu 35 litrelik olsa bile bu tüketim sonucuyla 600 km’nin üzerine çıkan bir menzil sunabiliyor.

Güvenlik

Fiat 500, EuroNCAP çarpışma testine 2007 yılında girmiş durumda. Bu dönem yapılan çarpışma testinden araç yolcu güvenliği konusunda 5 yıldız almış durumda. Son dönemde yapılan bir çarpışma testiyse bulunmuyor. Araç donanımlarına baktığımız zaman güvenlik açısından beklentileri karşılayan bir listeyi standart donanımında sunduğunu görüyoruz.

Fiat 500C konfor, yol tutuşu

Konfor & Yol Tutuş

Cabrio bir otomobil olduğu için onunla yaptığımız yolculuklar sırasında her zaman üstünü açık tutmayı tercih ettik. Gerçekten de gökyüzü ile iç içe sürüşler yapmak sürücülerin psikolojisini olumlu yöne çeviren özelliklerden. Tavanı açık olduğu zamanlarda kullanıma negatif bir etki yapmadı. Aracın içine dolan hava onun hedefine odaklanmasının önüne geçemedi. Üzeri kapalı olduğu dönemlerde de sürüş şehir içinde konforlu ve güvenli. Hızlı otoyol kullanımlarında bizleri rahatsız eden en önemli konu direksiyon sisteminin yönlendirme kabiliyeti oldu. Biraz hissiz olan sistem nedeniyle daha fazla dikkat gerektiriyor. Yoldan gelen sert darbeleri de yaşam alanına beklediğimizden biraz daha fazla yansıttı.

Fiat 500C Teknik Özellikler

Motor : 1.2 lt
Motor Hacmi : 1242 cc
Silindir Adedi : 4
Maksimum Güç : 69 HP 5500 d/d
Maksimum Tork : 102 Nm 3000 d/d
Performans
0-100 km/s Hızlanma : 12.9 sn
Maksimum Hız : 160 km/s
Frenler
Ön : Hava kanallı disk
Arka : Kampana
Yakıt Türü : Benzin
Yakıt Tüketimi
Şehir İçi : 6.0 lt
Şehir Dışı : 4.1 lt
Karma : 4.8 lt
Test : 5.8 lt
CO2 Emisyonu : 111 gr/km
Boyutlar
Uzunluk : 3546 mm
Genişlik : 1627 mm
Yükseklik : 1488 mm
Dingil Mesafesi : 2300 mm
Bagaj Hacmi : 185 lt
Yakıt Depo Kapasitesi : 35 lt
Boş Ağırlık : 940 kg
Lastik Boyutu : 195/45 R16

 

İkinci El Fiat 500 Ailesi Fiyatları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here