Peugeot 308

0
1915

Peugeot modelleri içinde belki de en çok satan 308 olabilir. Zira, bu araç kompakt sınıf otomobil ketogorisinde ülkemizde çok seviliyor. Yeni Peugeot 308 fiyatı, performansı, konfor özellikleri gibi detayları Mert Yılmaz değerlendirdi. 

 

2017 Model Peugeot 308 Hakkında

Peugeot’nun kompakt aslanı 308, yeni versiyonuyla sınıf atlamış durumda. Avusturya’da kullanma fırsatı bulduğumuz otomobilin önden görünüşü daha kaslı hale gelmiş ama tek yenilik bu değil. Mekanik ve teknolojik yeniliklerle birlikte kompakt rakiplerine korku salıyor.

 

Yenilenen Peugeot 308 Rekabeti Kızıştırıyor!

Peugeot, satışa sunulduğu günden bu yana 760 bin adet satılan kompakt sınıftaki 308’i yeniledi. VW Golf, Ford Focus, Renault Megane gibi otomobillerle rekabet eden ve Fransız markanın en çok satan modeli olan 308, özellikle önden görünüşüyle oldukça değişirken, teknolojik anlamda da sınıf atlamış. Makyajlı Peugeot 308, markanın yeni ön tasarım stilini yansıtan ve ‘aslan’ logosuna ev sahipliği yapan dikey konumlu ön ızgara, oldukça şık ve dinamik tasarımlı motor kaputu ve tüm donanım seviyelerinde sunulan LED gündüz farları ile son derece etkileyici bir görünüme sahip. 

 

 

Son Model 308’de Teknik Özellikler

Yeni grafik efektleriyle üç boyutlu uydu navigasyona ve tüm fonksiyonlarla kolay erişim sağlayan “kapasitif” dokunmatik ekran, kabindeki en önemli yeniliklerden. Yeni modelin motor kaputunun altında da değişiklikler mevcut. Yeni 1.5 lt’lik BlueHDi 130 ve BlueHDi 180 dizel motorların yanında sekiz ileri otomatik şanzıman da en önemli yenilikler arasında. Peugeot, gerek benzinli gerekse de dizel motor seçeneklerinde devreye almış olduğu yeni egzoz gazı arıtma sistemiyle Euro 6.c normunu şimdiden karşılıyor. 270 HP gücündeki turbo benzinli motoruyla yakıt ekonomisi ile yüksek performansı aynı potada eriten 308 GTi da yeniliklerden nasibini almış. Günlük kullanım konforundan ödün vermeden sportif performansın keyfini sürme felsefesiyle geliştirilen GTi, özellikle yol tutuşuyla sürücülerin kalbini çalıyor. Yeni Peugeot 308 GTi’ın motor kaputunun altında 1.6 lt turbo benzinli motor görev yapıyor. Yüksek güç üretimiyle etkileyici bir performans sunan motor 4.46 kg/HP’lik güç ve ağırlık dağılımı ile 308 GTi’ı 6.0 saniyede 0’dan 100 km/s hıza ulaştırıyor ve sadece 25.3 saniyede ilk 1000 metreyi geride bırakıyor. Sunmuş olduğu performansa karşın 6.0 lt/100 km tüketim değerine sahip olan GTi, çevrecilikten de ödün vermiyor.Yeni Peugeot 3008 ve 5008’de kullanılan tüm gelişmiş sürücü destek sistemleri de bundan böyle Peugeot 308’de yer alacak.

 

Makyajlı 308 Türkiye’de Ne Zaman  Satışa Sunulacak?

Makyajlı 308’in 2017’nin son çeyreğinde Türkiye pazarına sunulacağı belirtiliyor. Otomobil, fren yaparak aracı durdurabilen (otomatik şanzımanlı versiyonlarda veya manuel şanzımanlı versiyonlarda 30 km/s fonksiyonu ile birlikte) adaptif hız sabitleme sistemine sahip PSA Grubu’nun ilk otomobili olmasıyla öne çıkıyor. Bunun dışında yenilenen Peugeot 308’de aktif güvenlik freni ve güvenli takip mesafesi uyarısı, aktif şerit takip sistemi, yorgunluk tespit sistemi, akıllı far sistemi, aktif hız levhası tanıma sistemi, aktif kör nokta uyarı sistemi, VisioPark 1 ve park yardımcısı olmak üzere en güncel sürüş destek sistemleri bulunuyor. Önemli bir geliştirme aşamasından geçen üç silindirli benzinli motor, egzozda emisyon kontrolü ile gerçek sürüş koşullarında daha düşük yakıt tüketimi ve daha düşük emisyon değerlerine imza atıyor. 1.2 lt’lik PureTech 130 motordaki yüksek hassasiyetli enjeksiyon kontrolü yanma verimliliğini arttırırken, egzoz gazı katalizörün ardından benzin partikül filtresinden geçiyor. Yeni altı ileri vitesli manuel şanzıman yüksek performanslı motorun verimliliğini destekliyor. Euro 6.b normuna uygun PureTech 130 ile karşılaştırıldığında verimlilik açısından optimize edilen motor yüzde 4 yakıt ekonomisi sağlıyor. PureTech 130 altı ileri manuel şanzıman kombinasyonu 2017 yılının sonlarında ürün gamına dahil edilecek. Yeni Peugeot 308, PSA Grubu’nun yeni 1.5 lt BlueHDi 130 dizel motorunu kullanan ilk model. 

 

2017 Peugeot 308 Motor ve Şanzıman

Yeni manuel şanzıman gibi, bu dört silindirli motor da yüzde 100 dijital olarak tasarlanmış. Yeni Peugeot 308 GT’de sunulan BlueHDi 180 dizel motor, Japon şanzıman uzmanı Aisin ile birlikte geliştirilen tamamen yeni sekiz ileri EAT8 otomatik şanzıman ile kombine ediliyor. Hızlı ve yumuşak vites geçişleriyle son derece akıcı ve sarsıntısız bir sürüş sunan yeni otomatik şanzıman, yerini aldığı EAT6 otomatik şanzımanla karşılaştırıldığında yüzde 7’ye varan bir yakıt ekonomisi sunuyor. Ülkemize gelmeyecek olsa da kullanma fırsatını bulduğumuz BlueHDi 180, özellikle performansıyla oldukça beğenimizi kazandı. 1320 kg’lik 308 BlueHdi 180 EAT8, 180 HP gücü ve 400 Nm torkuyla 225 km/s maksimum hıza ulaşabiliyor. 0-100 km/s hızlanması henüz açıklanmasa da 9.0 sn’nin altında olduğunu söyleyebiliriz. Performansına göre elde edilen 4.0 lt/100 km’lik tüketim değeri de bu yeni modelin ne kadar verimli olduğunu ispatlıyor. 

 

Kısaca, Peugeot 308 zaten iyi bir otomobildi. Yapılan makyajla birlikte rekabet seviyesi de oldukça yükselmiş. Yeniliklerin sadece görünümle alakalı olmaması, asistan sistemler, motorlar ve şanzımanları da içermesi olumlu bir özellik. Yıl sonuna doğru ülkemize de gelecek olan yenilenen 308’in kompakt sınıfta iyi satış rakamları elde etmemesi için hiçbir neden yok. Kısacası aslan yine kükrüyor…

 

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here