En Tasarruflu Otomobil Hangisi Yarışması!

0
1247

‘Devir tasaruuf dervri’ der ya hep büyükler, yapılan bir araştırmaya göre aslında, dünyanın kaynaklarını en verimli tükettiğimiz yüzyılda yaşıyormuşuz. Bu şaşırtıcı minik bilginin ardından özellikle ülkemizde akar yakıtın pahalılığı artık hepimize dokunur oldu. Peki, çözüm ne olabilir? Muhtemelen gelecek yüz yılda bilim insanları bu soruna köklü çözümler üretecekler. Hatta bu konuda çalışmalar başladı bile. Hep anlatıyoruz ya, otomotiv sektörünün dev markaları otonom sürüş, hybrit teknolojisi ve elektrikli araç teknolojisine çok ciddi Ar-Ge yatırımları yapıyor diye. Üniverditelerde de bu konuda önemli çalışmalar yapılıyor. Hatta henüz kendi otomobil markasını üretememenin üzüntüsünü yaşayan Türkiye’de de üniversitelerin çevreci ve tasarruflu yakıt konusunda önemli araştırmaları var. İşte bu çalışmaları duyurmak ve teşvik etmek üzere akar yakıtın devi Shell bir yarışma düzenliyor. 

 

Shell Eco- Marathon Tamamladı

Bu yıl dördüncü kez yapılan ve en az yakan, en çevreci aracı ödüllendiren Shell Eco- Marathon 24 Eylülde tamamlandı. 22- 24 Eylül tarihlerinde İstanbul’da yapılan yarışta en az enerji ile en uzun mesafeyi alabilen araç belirlenmeye çalışıldı. 22 takım 300 öğrencinin katıldığı yarışlar, beş tanesi pistte ve üç tanesi pist dışında olmak üzere 8 etaptan oluşuyor.

 

Anadolu Üniversitesinden genç mühendislerin birinci olan takımı Hidroana adlı bir otomobil üretmişti. Uzun süren çalışmalarla hazır hale gelen Hidroana, 356.42km ile Hidrojenle Çalışan Prototip Araçlar Kategorisinde birinci oldu. Yunanistan’ın Poseidon adlı takımı ise Elektrikli Batarya Prototip Araçlar Kategorisinde birinci oldu. Benzinli Prototip Araçlar Kategorisinde ise Bratislava takımı birinci oldu. 

 

Aynı yarışlar pist dışında yapıldığında Pist Dışında Elektrikle Çalışan Araçlar Kategorisinde Çukurova Üniversitesi, Hidrojenle Çalışan Araçlar Kategorisinde İstanbul Üniversitesinin takımı birinci oldu. 

 

Dereceye giren takımlar 2018’de Londra’da yarışacaklar. 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here