Egea 301 Megane Focus | Sizin seçiminiz hangisi?

2
10645

Mert YılmazFiat Egea, Peugeot 301, Renault Megane Sedan, Ford Focus Sedan modellerini karşılaştırmalı olarak değerlendirdi. 

sedan

Türkiye bir sedan ülkesi, bunu biliyoruz. Kendi adıma söylemem gerekirse nedenini anlamakta zorlanıyorum. İş icabı sürekli yurt dışına gidiyoruz ve insanların sedan yerine station tercih ettiğine şahit oluyoruz. Bana da mantıklı gelen bu. Aynı boyuttaki bir otomobilde neden daha fazla bagaj hacmi olmasın?

Station Otomobil Ülkemize Gelmiyor

Avrupalılar, lüks modellerde bile station tercih ediyor. Bizdeyse bu otomobiller hâlâ ticarsedani araç gibi algılanıyor. Renault 12 Toros ve Tofaş Kartal’ın imajından kurtulamadık bir türlü. Hatta birçok güzel station otomobil ülkemize gelmiyor bile. Bu konuyu tanıdığım markaların pazarlama yöneticilerine sordum: Satmadığı için getirmek çok maliyetli oluyor diyorlar ve haklılar da…

Neyse biz konumuza dönelim. Madem sedan otomobiller bu kadar ilgi çekiyor. Kompakt sınıfta satın alınabilecek en iyi  sedan otomobili bulmaya çalışalım. Aslında burada ‘en iyi sedan hangisi‘ tabiri yanlış. İncelememiz sonucunda birinci olan otomobil, ürün olarak en iyi olmayabilir ama fiyat/fayda oranının kazananı belirleyeceğini söyleyebiliriz.

Peki, hangi otomobilleri seçtik?

Ülkemizde en çok tercih edilen modeller Fiat Egea, Opel Astra Sedan, Toyota Corolla, Renault Megane Sedan, Skoda Octavia ve Ford Focus Sedan. Bu listeye Fiat Egea Sedan’ı da katmak mümkün. Öncelikle, dizel motorlu araçlar ülkemizde çok satıldığı için güç ünitemizi dizel olarak seçelim. Milletçe baz donanımlı otomobilleri çok sevmiyoruz. O halde orta donanımlı, dizel motorlu kompakt sedanları incelememiz gerekli. Bakalım ipi kim göğüsleyecek?

Sedan Araba Fiyatları

Bir otomobili alırken en önemli kriter fiyat. Bu nedenle en başta fiyatları kontrol etmemiz gerekli.

Fiat Egea Urban Plus 1.3 Multijet 95 HP

sedan

İlk modelimiz ülkemizde satışı yapılan araçlar arasında zirvede olan Fiat Egea dır. Urban Plus modelinin satış fiyatı 146.900 ₺ dir. 95 hplik 1.3 motoru yakıt olarak ekonomik olmakla birlikte, üretmiş olduğu torkla keyifli kullanım sunmaktadır.

Renault Megane Sedan Joy 1.5 Blue dCi 115 bg

sedan

Ülkemizin en çok satan otomobillerinden biri de Renault Megane Sedan. Bu otomobilin 115 HP dizel motorlu baz versiyonu 202.900₺. Biz ise Touch donanımı seçiyoruz. Böylece fiyat 242.900₺’ye ulaşıyor.

Ford Focus 

Gelelim Ford Focus’a… Bu otomobili Trend X paket ve 120 HP’lik 1.5 TDCi motorla 207.700₺ ye alıyorsunuz. Biz ise titanium donanımlı versiyonu seçtik. Bunun fiyatı ise 244.900₺ dir

Peugeot 301 Active 1.5 BlueHDi 100 hp Euro6.2 

Listemizin son sırasında ekonomi , performans, tasarım tüm bu kelimelerin toplamına tek bir araçta ulaşabileceğiniz Peugeot 301 1.5 bluehdi 100 hp lik motoruyla 158.900₺ den satışa sunulmaktadır

Sedan Fiyatlarını Değerlendirelim

Fiyatlara baktığımızda en avantajlı otomobilin Fiat Egea olduğu görülüyor. Peugeot 301 de fiyat açısından rekabetçi. Megane ve Focus ise rakiplerinden oldukça pahalı. Tabii iş sadece fiyatla bitmiyor. Bu fiyata sunulan donanım da önemli. Örneğin Egea nın fiyatı düşük ama motoru da rakiplerinden daha güçsüz. Bu konuya daha sonra geleceğiz,

Performans ve Tüketim Değerlendirmesi

Ford Focus Sedan

Ford focus 1.5 litre 120 hp lik dizel motoruyla 0-100 km yi 10 saniyede tamamlıyor. Yakıt tüketimi ise 100 km de

şehir içi  3.9 litre

şehir dışı  3.2 litre

ort  3.55 litre

Renault Megane 

Renault Megane 1.5 litre 115 hp dci motoruyla 0-100 km yi 11.1 saniyede tamamlıyor. Yakıt tüketimi ise 100 km de

şehir içi 4,4 litre

şehir dışı 4.0 litre

ort 4.2 litre

 

Fiat Egea

Fiat Egea 1.3 litre 95 hplik motoruyla 0-100 km yi 11.7 saniyede tamamlıyor. Yakıt tüketimi ise

şehir içi 5.2 litre

şehir dışı 3.5 litre

ort 4.35 litre

Peugeot 301

Peugeot 301, 1.5 litre 100 hp dizel motoruyla 0-100 km hıza 10.1 saniyede ulaşabiliyor. Yakıt tüketimi ise 100 km de

şehir içi 4.8 litre

şehir dışı 3.4 litre

ort 4.1 litre

Listelediğimiz bu otomobillerin hepsini kullandım. Hatta şu anda kiralık olarak Ford Focus Sedan’a biniyorum. Öncelikle söylenmesi gereken, bu otomobillerin hepsinin yol tutuş ve sürüş konforu açısından problemsiz olduğu. Egeanın rakiplerinden daha yavaş olduğu bariz ama günlük hayatta yetersiz değil. Focus güçlü motorunun hakkını veriyor. Yakıt tüketimine bakıldığında ise gerçek yol koşullarında Egeanın daha çok yaktığını söyleyebiliriz. Her gün kullandığım için iyi biliyorum, Focus da iddia edildiği kadar az tüketmiyor. Aynı şekilde Megane ile de fabrika verilerine yaklaşmak biraz daha zor. Bu otomobiller çok yakıyor demiyorum sadece fabrika verilerinde iddia edildiği kadar ekonomik değiller. Kâğıt üstündeki verilere en çok yaklaşan otomobiller Egea ve Peugeot. Renault’nun artık efsane haline gelen ve Mercedes modellerinde bile yer alan 1.5 lt dCi motoru az yakmayı çok iyi biliyor.

Bagaj Hacmi Değerlendirmesi: En Büyük Bagaj Hangisinde?

Fiat Egea Bagaj Hacmi: 520 lt

Ford Focus Bagaj Hacmi: 421 lt

Renault Megane Bagaj Hacmi: 550 lt

Peugeot 301 Bagaj Hacmi: 506 lt

Sonuç

Bu kâğıt üstünde bir karşılaştırma. Sonuç olarak, çeşitli zamanlarda bütün bu modelleri kullanmış olsam da gerçek bir mukayese yapmak için hepsinin bir arada olduğu bir test yapmamız gerekiyor. Kısacası biz, fabrika verileri, fiyatlar ve yakıt tüketimi ağırlıklı bir karşılaştırma yaptık.

301 Kazanır!

Sizin de fark etmiş olduğunuz üzere tüm disiplinlerde 301 in ön plana çıktığını görüyoruz. Kendi fikrime göre de bu otomobiller arasında en alınabilir olanı Peugeot 301. Hem fiyatı uygun hem donanımı zengin hem de performans ve tüketim konusunda çok başarılı. Evet daha hızlı ya da daha az yakan modeller var ama tüm özellikleri bir arada optimum olarak sunan tek otomobil Peugeot 301. Neden Türkiye’de en çok satan Peugeot modelinin 301 olduğunu anlamak hiç zor değil. Malzeme kalitesi ve işçiliği başarılı.

Focus Sedan Çok Pahalı Kalıyor!

En yeni model olan Focus ise en az yakan otomobil olmasına rağmen pahalı ve rakipleriyle aynı donanımı elde etmek için daha da fazla parayı gözden çıkarmak gerekiyor.

2. El Otomobil ilanlarına Buradan Ulaşabilirsiniz >>>

2 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here