Sigortam.net CEO’su Tahsin Gürdoğan’la Röportaj

0
3496

Araç Sigortaları konusunda merak edilenleri Sigortam.net CEO’su Tahsin Gürdoğan’a sorduk!

Önce Türkiye’nin en güvenilir online sigorta sağlayıcılarından biri olan sigortam.net hakkında kısa bir bilgi alabilir miyiz?

Kısaca anlatmak gerekirse, Sigortam.net olarak Türkiye’deki online sigorta ve telefon üzerinden sigorta satışı ve sigorta teklifi karşılaştırma hizmeti sunan ilk şirket olma özelliğine sahibiz. 16 yıldır yaptığımız teknolojik alt yapı yatırımlarının gücü ve 500’e yakın çalışanımızla 16 milyondan fazla potansiyel müşteriye sigorta ürünlerini karşılaştırma hizmeti sunduk ve 3,5 milyon müşterisine sigorta teklifi verdik. Sigortam.net olarak sigorta sektörünün en büyük 20 şirketli ile yaptığımız işbirliği sayesinde müşterilerimize başta trafik, kasko ve sağlık sigortası branşlarında sigorta ürünlerini karşılaştırma imkanı sunarak %50’ye varan fiyat avantajı ile en doğru içerik ve teminat yapısı altında poliçelerini satın alma imkanı sağlıyoruz.

Sektörde, trafik sigortalarında araç yerine kişilerin sigortalanması ile sigorta tabanının genişlemesi, sabıkalı sürücünün priminin 5 bin liraya çıkması, temiz sürücünün priminin ise 400 liraya kadar düşmesi tartışılıyor. Bu uygulama trafik sigortası primlerini düşürür mü? Sabıkalı sürücülerin oranı konusunda bir veri var mı?

Bu zamana kadar trafik sigortalarında aracın ve sürücünün kaza geçmişi birlikte değerlendiriliyordu. Üzerinde konuşulan yeni sistemle ilgili olarak tek başına hasar skoru yüksek sürücülerin oranını çıkarmak ilk etapta kolay olmayacaktır.

Diğer taraftan kazayı araçlar değil, sürücüler yapıyor. Sürücüleri risk skoruna göre değerlendirmek doğru bir yaklaşım olabilir. Trafik Sigortası fiyatlarının düşeceğini söylemek çok kolay olmamakla birlikte doğru fiyatlama yapılarak düşük hasar yaratan müşterinin daha uygun fiyatlı trafik sigortası bulması mümkün olabilir. Tabi bunun tersi de bu sistemde mümkün olacaktır. Yüksek hasar yaratan sürücüler her zamankinden daha yüksek fiyata trafik sigortası alacaktır.

Karşılaştırmalı sorgulama sistemi trafik sigortalarını daha da aşağı çeker mi? Eğer çekerse siz bu yıl yüzdesel olarak ne kadarlık bir değişim bekliyorsunuz?

SBM üzerinden tüketicilere karşılaştırma imkanının sunulmasının ana amacı rekabet ortamı yaratarak fiyatları daha aşağıya çekebilmek. Diğer taraftan SBM düzenlemesi sonrası Sigortam.net verilerine bakarak 2016 Şubat ve 2017 Şubat aylarında trafik sigortası ortalama primlerini karşılaştırdığımızda trafik sigortası primlerinde büyük bir düşüş gözlemlenmedi. Tabi burada Sigortam.net’in çalıştığı sigorta şirketlerinin verdiği teklifler baz alınarak bu çıkarımı yaptığımızı belirtmemizde fayda var.

Özetle şunu söylemek mümkün; sigorta şirketlerinin risk algısı ve hasar maliyetleri düşmediği sürece sadece rekabete dayalı bi fiyatlamadan çok kolay değil.

Bizim Sigortam.net olarak önemimiz burada devreye giriyor. Biz tam bu noktada en uygun fiyatla, en doğru içerikle sigorta poliçesini buluyoruz. Bu hem tüketiciler hem de sektörümüz için çok önemli bir katma değer.

Trafik sigortalarında ve kasko primlerinde getirilen düzenlemeler ya da fiyat kaosu sektörü ve sigorta şirketlerinin olumsuz yönde etkiledi mi ya da etkiler mi? Siz bu süreçten nasıl etkilendiniz? 

Burada yapılan her düzenleme sektörümüzde tüm taraflar için doğru ve iyi sonuçlar üretmek için yapılıyor diye düşünüyorum. Dolayısıyla sektörümüzü olumsuz yönde etkiliyor dememiz çok mümkün değil.

Tabi bu sorunun cevabı hem sigorta poliçesi alacak müşterilerin memnuniyeti hem de sigorta şirketlerinin uygulamaları ve fiyatlamalarına bağlı olarak zaman içinde değişecektir. Sigortacılık işinin doğası gereği zaman içerisinde daha rahat yorum yapabileceğiz.

Burada Sigortam.net olarak atacağımız önemli bir adımla ilgili bilgi vermek isterim. Yakın zamanda Sigortam.net’e ait trafik ve kasko sigortaları için bir endeks yayınlayacağız. Bu endeks hem şirketlerin hem de müşterilerin nasıl etkilendiğini yukarı ve aşağı yönlü gösteriyor olacak.

Uygun fiyatlı Trafik Sigortası için sizin önerileriniz var mı?

Trafik sigortası primleri belirlenirken sürücünün yaşı, hasar geçmişi, aracın modeli, bulunduğu il gibi bir çok etken söz konusu. Ancak bizim önerdiğimiz en önemli şey; tüketicilerin trafik sigortası poliçelerini almadan önce mutlaka farklı şirketlerin tekliflerini karşılaştırması olacaktır. Trafik sigortası teminatlari oldukça açık tariflendirilmiş olmasına rağmen sigorta şirketleri tarafından farklı fiyatlandırmalara tabi oluyor.

Bu noktada ise tüketicinin karşısına biz çıkıyoruz. Bilindiği gibi internet ve telefon üzerinden 20 sigorta şirketinin tekliflerini anında karşılaştırıyor ve %50’ye varan fiyat avantajı sağlayarak müşterilerimizin en uygun fiyata trafik sigortası almasını sağlıyoruz. Bizim en önemli misyonumuz tüketiciye en uygun fiyata sigorta ürünlerini sunmak.

Yurt dışı ile karşılaştırıldığında Türkiye’de sigorta fiyatları ucuz mu pahalı mı? 

Yurtdışında Türkiye’deki gibi kasko sigortası ve trafik  sigortası olarak ürünler ayrıştırılmamış olabiliyor.

Şunu söyleyebilirim ki araç kasko teminatı içeren tarafta araç bedeli ile mukayese edildiğinde Türkiye’deki sigorta fiyatlarının işçilik ve servis maliyeti etkisi ile daha uygun olduğu görünüyor.

Dolardaki artış trafik sigortalarını ve kasko sigortalarını nasıl etkiledi? 

Birçok sektörde olduğu gibi sigorta sektörü dövizden etkileniyor. Döviz kurlarındaki değişiklikten daha az etkilenilmesi amacıyla yapılmaya çalışılan eşdeğer parça kullanımının işler hale getirilmesi gerekiyor.

Siz de fiyat karşılaştırma imkanı sunuyorsunuz? Peki sürücüler trafik sigortası ya da kasko yaptırırken nelere dikkat ediyor? Fiyat başlı başına bir etken mi?

Fiyat tabii ki en büyük etkenlerden biri. Burada doğru ürünü ve hizmeti almak en az fiyatlar kadar önemli. Tüketici davranışını branşlar özelinde ikiye ayırmak gerekiyor.

Kaskoda  tüketici fiyattan çok teminatlara ve sigorta şirketinin hasar anında ve sonrasındaki performansına göre değerlendirme yapıyor. Bu durumda fiyat ikinci öncelik olarak kalabiliyor.

Tüketici trafik sigortası alırken ise “nasıl olsa karşı tarafın hasarı karşılanacak” diye düşünüyor ve en ucuzunu almayı tercih edebiliyor. Daha önce de belirttiğimiz gibi trafik poliçelerinin kişiye özel teminat sağlaması ile müşterilerin şirket seçimleri konusunda daha dikkatli olacağını söyleyebilirim.

Kasko Sigortası, çok popüler bir özel araç sigortası türü. Sizce kasko poliçesi alınırken nelere dikkat edilmelidir?

Kasko sigortası teminatları trafik sigortasına göre tüketici tarafından daha karmaşık görünüyor. Özellikle yaptığımız tüketici araştırmalarında şunu gördük; “Kasko benim varlığımı koruyacağı için her riski kapsasın” deniyor. Bu nedenle geniş kapsamlı kasko seçenekleri sunuluyor. Ancak bu teminatların ne kadarı tüketicinin ihtiyacı ya da değil konusunda bir araştırma yapmadan alınması durumunda tüketici daha fazla para ödeyebiliyor. Tam tersi durumda da daha az prim ödeyerek alınan poliçe kaza yapıldığında teminat sağlamıyor ya da sınırlı teminat sağlıyor. Bu durumda da mağduriyet ortaya çıkıyor. Bu noktada Sigortam.net olarak bu konuda müşterilerimizi özellikle bilgilendirip onların ihtiyaçlarını anlamaya çalışıyoruz. Böylece müşterilerimize ihtiyacı olmayan teminatlar için fazladan para ödetmiyoruz ya da teminatsız kalmamaları için çaba sarf ediyoruz.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here