Sadece Sürücüsüz Araçlardan Oluşan Bir Trafik Hayal Ettik…

0
1137

Bizim, sürücüsüz araçların trafiğe hakim olduğu zamanlar için 5 tane tahminimiz var. Sizce neler değişecek?

Eğer bilim kurgu seviyorsanız, geleceğe dair hayal kurmak ve değişecek detayları düşünmek de hoşunuza gidiyor olmalı. Mesela, son yıllarda haberlerde sıklıkla gördüğümüz ve çoğumuzun itiraf edelim ki ne olduğunu pek anlamadığı sürücüsüz araç teknolojisi gelişse ve yaygınlaşsa ne olur?

Sürücüsüz otomobiller arttıkça, trafiğe karıştıkça hatta bütün trafik sürücüsüz araçlardan oluştukça neler olacak acaba? Bir kaç tahmin yapalım mı?

Önce bir kurgu yapalım: Sürücüsüz yani kendi kendine giden arabalardan başka araç yok trafikte. Bütün trafik bunlardan oluşuyor. Şimdi tahminleri alalım, bu içeriği geliştirmek için sizden de yorum bekliyoruz.

Tahmin 1: Trafik kazaları azalır. Zira bu araçlar, trafikte birbirleriyle mükemmel bir entegrasyon kurabilecektir. Bunu tıpkı yunusların su altında birbirlerine verdikleri sinyaller sayesinde asla çarpışmamalarına benzetebiliriz. Dolayısıyla mühendislik hatası olmadıkça trafik kazası haberi duymayacağız demek her halde yanlış olmaz. Zaten bu araçların üretilme nedeni de insan hatasına dayalı kazaları azaltmak. Burada insan hatası derken daha çok insan egosu demek de yanlış değil. 

Tahmin 2: Araçlar kaza yapmayınca sigorta da önemini bir parça yitirebilir. Trafik sigortası, Kasko sigortası gibi kavramlar tarihe karışabilir. 

Tahmin 3: Şoförlük mesleği sona erecek gibi görünüyor. Araçlar kendi kendine gidecekse onları kullanacak kişilere ihtiyaç kalmayacak. Hayatını araba kullanarak kazanan insanlar için de bu meslekler ölecek. 

Tahmin 4: Trafik kuralları yeneden sürücüsüz araç teknolojisine göre şekillenebilir. Bugün, insan gözüne insan algısına göre belirlenen trafik işaretleri de belki de kullanılmayacak. Bunların yerine tamamen dijital işaretler ya da sinyaller gelişecek. 

Tahmin 5: Sürücü belgesi, sürücü kursu gibi kavramlar da tarihe gömülebilir. Dolayısıyla ‘ben araba kullanamıyorum’ diye bir tanım ya da ‘araba kullanabilenler- kullanamayanlar’ diye bir ayrım da olmayacak. 

Siz, ne düşünüyorsunuz? Sürücüsüz araçlardan oluşan bir trafikte başka neler değişebilir? Sürücüsüz araç teknolojisi hayatımıza neler getirebilir?

Görsel: webrazzi.com

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here