Engelli Aracı Alırken Bunlara Dikkat Edin!

0
3754

Engelli arabası almak isteyenler için bazı kampanyalar ve farklı vergi uygulamaları ile dikkat edilmesi gereken detaylar artıyor. Konuya hakim olmak avantajlı fiyatlarla otomobil sahibi olmanızı sağlayabilir.

Yaşamı herkes için her alanda kolaylaştırmak gerçek yaşam kalitesine ulaşmak demektir. Bu bakış açısıyla fiziksel engeli olanlar için de sosyal yaşama, iş hayatına, gündelik aktivitelere sorunsuzca karışabilecekleri teknolojiler ve alt yapılar oluşturmak hem devletlerin hem de vatandaşların sorumluluğu olarak görülmeli. Bu konuda çözüm sunarak engelliler için engelleri kaldıran en önemli buluşlardan biri engelli otomobilleridir.

Bedensel engeli olan vatandaşların kullanabileceği şekilde geliştirilen bu otomobiller, bireysel ulaşımı erişilebilir kılarak özgürlük duygusu veriyor. Peki, engelli araçları nasıl olmalı, engelli araçları nerede satılıyor, ilk engelli otomobilini kim yaptı ya da ÖTV’den muaf araç nasıl alınır ve diğer soruların yanıtları neler? Sizin için araştırdık…

Engelliler İçin Üretilen Otomobiller Nasıl Olmalı?

Bedensel engellilerin kullanabileceği otomobiller, standart otomobil aksamına göre pek çok detayda farklılık göstermelidir. Örneğin debriyaj, fren, gaz pedalı, direksiyon, el freni gibi elemanların söz konusu beden engellerine rağmen arabayı çalıştırıp kullanılabilecek şekilde planlanmalıdır. Sürücünün zorlanmadan, konforlu bir biçimde arabayı kullanabilmesine olanak tanımalıdır. Bazen engel durumuna göre engelli otosunun şekillenmesi de söz konusu olabilir.

Engelli Otomobili Nereden Alınır?

Sıfır kilometre engelli otomobili almak için ilgili markanın Türkiye temsilciliklerine başvurabilirsiniz. İkinci el engelli otomobilleri için de arabam.com ilanlarını inceleyebilirsiniz. Sistem size ülke genelinden verilen ikinci el engelli arabası ilanlarını sunacaktır.

ÖTV’den Muaf Araç Alım Şartları Nelerdir?

Engellilik oranının %90 ve üzerinde olduğuna dair rapora sahip olmak,

Engellilik oranının %90’ın altında olmasına rağmen arabayı çalıştırmak için gereken yeterliliğe sahip olmamak,

Özel tertibata ihtiyaç duymadan otomatik vites araba kullanabilir durumda olmak,  

18 yaşından büyük olmak.

ÖTV İndirimli Aracı Satabilir miyim?

ÖTV yani Özel Tüketim Vergisi indirimi ile satın aldığınız aracı ancak 5 yıl sonra satabilirsiniz. Daha erken satarsanız satışta ÖTV ödemek zorunda kalırsınız.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here