Bir grup genç mühendisin gurur, inanç ve azim üçgeninde Eskişehir’de üretmeye çalıştıkları ilk yerli otomobilin hikayesi çok izlenen ve izleyen herkesi de şu veya bu şekilde duygulandıran Devrim Arabaları Filmi’ne konu olmuş.

Devrim Arabaları Filmini İzlemeyen Var mı?

Otomobillerin tarih içindeki gelişimini biraz incelerseniz gündelik hayata, tarihe yön veren politik hareketlere, kitlelerin geleceğini etkileyen ekonomik olaylara, sanata olan etkilerini görerek çok şaşırırsınız. Otomotiv endüstrisi, ilk günden beri, üretiminden mühendisliğine, tasarımından kullanım alanlarına asla sadece ulaşım makinesi üreten bir yapıda olmamıştır. Örneğin Henry Ford’un halk için ürettiği Ford Model T endüstri devrimini ateşlemiştir. Nazi Almanyasında askeri amaçlarla üretilen Volkswagen, haritaların bugün ki şekline neden olan savaşı yönlendirmiştir. Volvo’nun fark yaratma arzusu emniyet kemeriyle hayatları kurtarmıştır.

Türk Otomotivinde Önemli Bir Gelişme

Otomotiv endüstrisinin tarihte nasıl derin izler bırakarak ve yaşamlara dokunarak geliştiğini gösteren bir örnek de Cumhuriyet’in ilk yıllarında Türkiye’de yaşanmıştır. Bir grup genç mühendisin gurur, inanç ve azim üçgeninde Eskişehir’de üretmeye çalıştıkları ilk yerli otomobilin hikayesidir. Çok izlenen ve izleyen herkesi de şu veya bu şekilde duygulandıran Devrim Arabaları Filmi’ne konu olmuş.

devrim

 

Devrim Arabaları Filminin Hikayesi Tolga Örnek’in yazıp yönettiği film, 1960’ların başlarında Eskişehir’de TCDD işletmesi içindeki bir alanda ilk Türk otomobili üretmek için çalışan bir gurup mühendisin yaşadığı deneyimi konu alır. Devrim Arabalarının oyuncu kadrosunda Haluk Bilginer, Taner Birsel, Ali Düşenkalkar, Halit Ergenç, Altan Gördüm, Serhat Tutumluer, Onur Ünsal, Selçuk Yöntem yer alır. Filmin müziği ise Demir Demirkan’a aittir. 100 dakika süren film, 2008 yılında çekilmiştir.

Filmde bir dönemin toplumsal bakış açısı, politik zaaflerı ve Cumhuriyet’in verdiği idealist sosyal yapı çok keyifli bir dille işlenmiş. Otomobillere dair her şeyi merak eden ve seven arabam.com olarak Devrim Arabaları Filmini İzlemediyseniz mutlaka izlemenizi tavsiye ediyoruz.

2. El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here