BMW Arabadan Önce Motosiklet Üretiyordu!

Bugün otomobil denilince akla ilk gelen markalardan biri olan hatta hemen akla gelmekle de kalmayıp kalite ve prestijle birlikte anılmayı başaran BMW‘nin bu keyifli yola çıkışı epey ilginç. Çünkü BMW arabadan önce motosiklet üretiyordu. Marka önce uçak motoru sonra da motosiklet ürettikten sonra otomobil işine girdi. Üstelik de dünyanın en yüksek irtifadan uçaklarını ve en çok güvenilen motosikletlerini ürettikten sonra.

Bu haberimiz motor tutkunlarına özel. Bu haber özellikle de BMW motor tutkunları için çok özel.

bmw arabadan önce motosiklet

Nasıl Başladı?

BMW markası 1900’lerin başında ilk BMW fabrikasında uçak motoru üretmeye başlamıştı. Uçak motoru üretiminde oldukça başarılı olan marka, Alman ordusundan sürekli ve çok sayıda sipariş alıyordu. Ancak Versay Anlaşmasıyla işler bozuldu. Politika ve ekonomi hep çatışmaz mı zaten. Çünkü Versay Anlaşması Almanyanın uçak motoru üretmesini yasaklıyordu.

Peki, BMW bu durumda ne yapacaktı. Elbette dükkanı kapatıp gitmediler. Hemen alternatif arayışına girdiler ve çözümü motosiklet üretmekte buldular. ‘Eee uçaklara motor yapıyorsak bunu da yaparız‘ demiş olmalılar. Öyle de oldu. Hem de en iyisinden oldu.

1920’lerde Avrupa’da motosikletlere talep artmıştı. Bu talebi değerlendiren BMW mühendisleri hemen 500cm3 hacminde düz çift silindirli yatay karşılıklı olan boxer motoru geliştirdiler. Geliştirdikleri motoru diğer motosiklet üreticilerine sattılar. Ancak sonra kendi motosikletlerini yapmanın daha doğru olacağına karar verdiler.

İlk BMW Marka Motosiklet

28 Eylül 1923’te marka ilk motosikletini yaptı. Tasarım daha önce uçak motorlarını da tasarlayan Max Friz’e aitti. Motorun tam adı BMW R32. Bu ilk motorun ardından motor gücünde yapılan yeniliklerle çok daha güçlü modeller üretildi. Çok kısa süre sonra da BMW motosiklet modelleri Avrupa’daki rakipleri ezip geçti.

urban racer

Motor Sporları ve BMW Motosikletleri

Yeni bir marka araç ya da motosiklet ürettiyseniz ürününüzü tanıtmanın en iyi yolu, yarışlara katılmaktır. Bunu iyi bilen BMW markası, o dönemde yani 1920’lerde Avrupa’da henüz çok trend olan motosiklet yarışlarına katılmaya başladı. İlk yarış deneyimi 1924’teki Bavyera Tırmanma yarışıdır ve kazanılır. Bununla da kalmaz; 1924-1929 yılları arasında Almanya’da yapılan tüm yarışları BMW motorları kazanır.

 

BMW’nin gerek uçak motoru ürettiği dönemlerde gerekse de motosiklet ve sonrasında otomobil ürettiği dönemlerde mutlak başarı elde etmesini BMW uzmanları şöyle açıklıyor: Marka her zaman markaya olan talebi arttırmaya yönelik çalışmaların peşini hiç bırakmıyor.

1930’lu yıllar BMW marka motosikletlerin başta ABD olmak üzere tüm dünyada talep görmeye başladığı dönem olur. Bundan sonra marka,  gözünü daha fazla talep görecek bir alana otomobil üretimine dikecektir.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here