Yakıt tasarrufu noktasında dikkat çeken TFSI motor, aslında FSI motorun daha gelişmiş versiyonu. Audi tarafından üretilip kullanılmaya başlayan bu motor tasarımı, çoğunlukla Audi ve Volkswagen marka araçlarda karşımıza çıkıyor. Bu yazımızda TFSI nedir sorusunun yanıtlarına yakından bakacak ve TFSI tasarımına dair detayları sizin için bir araya getireceğiz. Şimdi bu sistemin nasıl çalıştığını daha ayrıntılı inceleyelim.

TFSI Motor Nasıl Çalışır?

Kullanımdaki motor çeşitleri arasında yer alan TFSI, Audi tarafından üretiliyor.  TFSI açılımı, Turbo Fuel Stratified Injection kelimelerinden oluşuyor. Bu tür motorlar, turbo beslemeli ve benzin enjeksiyonlu bir üniteye sahip oluyor. Performans bakımından da oldukça beğenildiğini söylemek gerek. Aslında bu tasarım, yine otomotiv piyasasında bilinen ve başarılı bulunan diğer bir motor türü FSI ile benzer yapıda. Volkswagen tarafından geliştirilen FSI motorların, Audi’nin değişken çalışma prensibine entegre edilmiş hali diyebiliriz.

TFSI motor sistemde, piston ve yakıtın motora ulaşma şekli diğer motorlardan biraz daha farklı. Yakıtın ulaştığı noktalarda püskürtme evreleri, motor parçasının hızına göre değişiklik gösteriyor. Motor ünitesinin içine alınan yakıt direkt olarak püskürtme işlemine dahil oluyor ve süreç oldukça yüksek bir hızda gerçekleşiyor. Yaklaşık olarak 110 bar basınçla işlem yapılıyor. Yani hava ve yakıt karışımı yanma odası içinde eşit bir biçimde dağılıyor.

Audi A4 40 TFSI motor görseli

TFSI motorun çalışma prensibinde, bir blok üzerinden yapılan basınç hareketleri parçaların aynı yönde hareket etmesini sağlıyor. TFSI’ın son nesliyle birlikte her bir türünün çalışma prensipleri aynı. Tek farklılıkları hacim ve beygir güçlerinde ortaya çıkıyor. TFSI motor, yakıtı yakma hareketleriyle ve motor parçalarının da konumu itibarıyla alışılan motor tiplerinden daha farklı çalışıyor.

TFSI Motorun Avantaj ve Dezavantajları

Bu motor tasarımının, diğer motor çeşitlerine göre oldukça avantajlı olduğunu söyleyebiliriz. TFSI motorun avantajlarına şöyle bir bakacak olursak ilk olarak performansından bahsedebiliriz. Yüksek performans sunan bu motor çeşidi hem yüksek devirde hem de düşük devirlerde tam performansla sürücüleri memnun etmeyi başarıyor. Aynı zamanda TFSI motorun FSI motordan farkı olarak da bahsedebileceğimiz daha fazla hava akışı sağlama özelliği de burada etkili. Dizaynındaki bu değişikliklerle birlikte TFSI çok daha yumuşak fakat yüksek bir performans sunarken emisyonunu da düşük tutabiliyor.

Audi A6 50 TFSI arka görsel

Diğer motorlara göre daha az yakıt harcayan TFSI motor, araç kullanıcılarının yakıt ekonomisi konusunda da tercihleri arasında yer alıyor. Son olarak bu sistemde kullanılan motor bloğu, GG25 ismi verilen dökme demirden yapıldığı için epey sağlam bir yapıda. Bu sayede çalışırken daha az sarsıntı yapıyor. Krank milinde dönen şaft dengeleyicileri diğer motorlara göre TFSI motorda ortalama 5 birim daha hızlı çalışıyor. Krank miline bağlı konumda bulunan üçgen zincir ise yağ pompası ve dengeleyici şaftının hareketlerini kontrol ediyor. Böylece düşük sarsıntıya sahip, yüksek performanslı ve yakıt tasarrufu sağlayan başarılı bir sistem ortaya çıkıyor.

Tabii, TFSI motorun dezavantajlarını göz ardı etmemek gerek. Bu noktada TFSI tasarımının LPG dönüşümüne uygun bir motor olmadığını söylemeliyiz. TFSI motor LPS uyumuna baktığımızda bu tür motora sahip araçların hem istenilen performansı sunma hem de yakıt tasarrufu noktalarında başarısız olduğunu görüyoruz.

Sandık Motor Nedir?

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here