Manuel vites, motorlu taşıtlarda kullanılan bir çeşit şanzıman sistemi diyebiliriz. Araçlarda, motosikletlerde ya da diğer motorlu taşıtlarda vites kolu ve debriyaj kombine edilerek kullanılıyor. Otomotiv endüstrisinde en çok kullanılan şanzıman türü manuel vitesi, neredeyse tüm markaların modellerde bulabilirsiniz. Özellikle bu şanzıman tipinde sürücü araca daha hakim olduğunu hissedebilir. Peki, mauel vites hakkında detaylı bilgi bu yazımızda sizi bekliyor.

Manuel Vites Nasıl Çalışır?

Düz vites olarak da adlandırılan bu araçlarda debriyaj, fren ve gaz pedalı ile kullanılıyor. Bu vites tipinde debriyaj kullanımı çok önemli. Vitesi değiştirirken ilk önce debriyaj pedalına basıp vites dişlerini ayırmak gerekiyor. Böylece debriyaja basarken o an uygun olan vites seçilebilir. Günümüzde 4 ileri, 5 ileri, 6 ileri ve 7 ileri vitesli manuel şanzımanlar da bulunuyor.

Manuel Araçlar Neden Çok Tercih Edilir?

Otomatik vites mi manuel mi sorusu araç seçiminde akılları kurcalayan soruların başında geliyor. Bu tür araçlar genellikle profesyonel seviyede araç kullanan ve daha deneyimli sürücüler tarafından kullanılmak isteniyor. Otomatik bir araç, vites değiştirme noktasında sınırlı seçeneklere sahip ve sürekli olarak vites kullanımı gerektirmez. Fakat düz vitesli araçlarda aracın hızına bağlı olarak vites değiştirip araç üzerinde kolayca hakimiyet kurabilirsiniz. Manuel vitesi seven kişilerin bu vitesi tercih etmesindeki en önemli sebeplerden biri de bu olabilir. Otomatik ve manuel arasındaki fark söz konusu olduğunda manuel otomobillerin daha hızlı vites değiştirebileceğini söyleyebiliriz.

Düz Vites-Otomatik Vites Farkı

duz vites ve otomatik vites

Manuel ve otomatik vites farkı vitesin değiştirilme şeklinden ortaya çıkar. Otomatik vitesli araçlarda motor, hangi vitese geçmesi gerektiğine otomatik karar verir ve bunu kendisi ayarlar. Manuel viteste ise durum tam tersi diyebiliriz. Sürücü hızını o an debriyaj pedalını kullanarak rahat bir şekilde belirleyebilir. Aynı zamanda manuel vites, sürücülere daha fazla bağlantı ve sürüş deneyimi sunar, ancak otomatik viteslere göre daha fazla beceri ve dikkat gerektirebilir.

Tiptronik Vites Nedir?

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here