Volvo ve Geely İş Birliğine Hazırlanıyor

0
1393
volvo ve geely

2020’nin başlarında Volvo ve Geely, teknoloji paylaşımı ve sermaye artırımı alanlarındaki sinerjileri daha da artırmak için tam bir birleşme düşündüklerini söylediler. Bugüne hızlı bir şekilde gelen iki şirket, birleşmeden işbirliğinden hala tam olarak yararlanabileceklerini söylüyorlar.

Volvo’nun CEO’su Hakan Samuelsson bir açıklamasında şu cümleleri kullandı: “Değeri gerçekleştirmek için farklı seçenekleri değerlendiren [Volvo ve Geely], iki bağımsız şirket arasındaki bir işbirliği modelinin sürekli büyümeyi sağlamanın ve aynı zamanda birçok alanda teknolojik sinerji elde etmenin en iyi yolu olduğu ortak bir sonuca vardılar.”

Şirketler, başlangıçta birleşmeyi, birleşen kuruluşun halka açık bir şirket haline getirilmesi durumunda sermaye artırma çabalarını artırmanın bir yolu olarak görüyorlardı. Volvo ve Geely, 2020 yılındaki duyurularında, birleştirilmiş bir şirketin hem Çin hem de İsveç’te listeleyerek küresel sermaye piyasasına erişebileceğini söyledi.

Volvo, 2018’de kendi başına halka açılmayı planlamıştı. Ancak o dönemde ABD ile Çin ve ayrıca ABD ile Avrupa arasında tırmanan ticaret savaşının endişeleri nedeniyle hareketi iptal etti.

Volvo halihazırda Geely’nin bir yan kuruluşu ve Çinli otomobil devi, İsveçli otomobil üreticisini 2010 yılında Ford’dan geri almıştı. Geely’nin yardımıyla Volvo, Alman lüks markalarına meşru bir rakip haline geldi ve rekor satışlar ve karlar elde ediyor.

Birleşme olmasa bile, Volvo ve Geely güç aktarma organları, araç platformları, tedarik, satış ve kendi kendine sürüş teknolojisi alanlarında derin bir işbirliği planlıyor. SEA (Geely) ve SPA2 (Volvo) platformlarının paylaşılması birçok alanı içeriyor. Bunlar arasında içten yanmalı motor ve hibrit güç aktarım mekanizmalarının birleşmesi gibi planlar da var. Yeni bir şirkete dönüşmesi, Volvo’nun Zenseact sürücüsünün öncülüğünde kendi kendine sürüş teknolojisini birlikte geliştirme gibi bazı özel planları da bulunuyor.

Ayrıca Geely’s Lynk & Co. markasının küresel genişlemesi için Volvo’nun bayi ağının paylaşılması da gündemde.

2. El Araba İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here