İhlal edilen trafik kuralları sebebiyle dünyada ve ülkemizde birçok trafik kazası yaşanır. Bu yaşanan kazalarda sadece maddi hasar değil can kayıpları da sıkça görülür. Kazaların gerçekleşmesinin sebeplerinden biri ise kimi araç sahiplerinin bazı trafik kurallarını basite indirgemesidir. Fakat trafik kurallarına dikkat etmek hem sevdiklerinizi hem de diğer sürücüleri korur. Aynı zamanda bazı yayalar, trafik kurallarına uymayarak araç trafiğinin düzenini bozar. Pekala, yayaların ve sürücülerin en sık ihlal ettiği trafik kuralları nelermiş birlikte öğrenelim.

Sürücülerin Uymadığı Kurallar

Araç kullanıcılarının önemsemediği trafik kuralları yüzünden gerçekleşen kazaların sayısı oldukça fazladır. Sinyal vermeden şerit değiştirmek, takip mesafesine uymamak, sinyal vermeden dönüş yapmak, uygun olmayan yerlere araç park etmek ve geçiş önceliği kurallarına uymamak gibi trafik ihlalleri sıkça yaşanır. Tüm bunların dışında en çok ihlal edilen trafik kurallarından bazıları aşağıdaki gibi:

Emniyet Kemerinin Takılmaması

emniyet kemeri

En yaygın trafik ihlallerinden biri emniyet kemerinin takılmamasıdır. Emniyet kemerinin temel görevi, olası çarpmalarda yolcunun savrulmasına engel olmaktır. Kemerin takılı olmadığı senaryolarda yolcu, kaza anında aracın aldığı darbe ile arabanın dışına savrulabilir. Genellikle üç temel noktadan araca sabitli kemer sayesinde daha güvenli yolculuk edilir.

Alkollü Araç Kullanmak

alkollü araç kullanmak

Alkollü araç kullanmak sürücüyle birlikte hem yolcuları hem de diğer araç sahiplerini büyük tehlikeye sokar. Araç kullanırken sürücünün algısı ve bilinci tamamen açık olmadır. Alkolün içerisindeki bileşenler yüzünden sürücü, yola yeterince dikkatini veremez. Bu sebeple belirlenen alkol kullanım oranlarına uyulmalı ya da alkollüyken araç kullanılmamalıdır. Aynı zamanda alkollü araç kullanmanın ağır cezaları var. Örneğin ehliyetinize el konulabilir.

Aşırı Hızlı Gitmek 

hızlı gitmek

Aşırı hız yapmak ve hız limitlerine uymamak kazaları beraberinde getirir. Hızlı gitmek aracın kontrolünü kaybetmenize neden olabilir. Her ne kadar basit gibi gözükse de hız, yapılabilecek en tehlikeli ihlallerden biri olabilir. Aynı zamanda anlık gelişen durumlarda fren mesafesi dikkate alınmalı ve tedbirli sürüş gerçekleştirilmelidir.

Hatalı Sollama Yapmak

hatalı sollamak

Kurallara uygun olarak sollama yaparsanız herhangi bir sorunla karşılaşmazsınız. Fakat pek çok kişi hatalı sollama yaparak trafik kazalarına sebebiyet verir. Özellikle sollamanın yasak olduğu yollarda bu davranışta bulunmak oldukça sakıncalıdır. Tabi, okul yollarında ve yaya geçitlerinde sollama yapılmaması gerekir. Sollamaya uygun alanlarda sinyal vererek güvenli bir şekilde geçiş yapmalısınız.

Cep Telefonuyla Konuşmak

trafik kuralları

En sık yapılan sürücü ihmallerinden biri yolculuk esnasında cep telefonuyla konuşmaktır. Hatta birçok kişi sadece telefonla konuşmakla kalmayıp sosyal medyada vakit geçirir. Sürücüler, bu durumu pek önemsemese de olası tehlikelerin fark edilemeyeceğinden dolayı risk taşır. Bu sebeple telefonunuzla yapmanız gereken bir işlem olduğunda aracı uygun bir yere çekmeniz daha güvenli olacaktır.

Kırmızı Işıkta Geçmek

trafik kurallarına uymak

Kurallara sıkı sıkıya bağlı olan sürücülerin sayısı fazla olsa da kurallara dikkat etmeyenlerin oranı da bir o kadar fazla. Örneğin trafik işaret levhalarına dikkat etmemek, kırmızı ışıkta geçmek, yer işaretlerine uymamak sorunlara yol açar. Kimi sürücüler, direkt olarak kırmızı ışıkta geçerken kimisi sarı ışıkta geçerek risk alır. Bu ihlallerin çoğu ışığın sarı olduğu sırada gerçekleşir. Sürücüler, sarı ışıkta geçebilmek için hızlanır ve ışık, bu esnada kırmıza döner. Olası tehlikeler ise bu noktada ortaya çıkar.

Sinyal Kolunu Kullanmamak

sinyal kolu

Sinyal kolonu kullanmamak sürücülerin en çok yaptığı trafik hataları arasında yer alır. Ancak sinyal kolu sayesinde arkamızdaki ve önümüzdeki sürücüler, bizi daha rahat takip edebilir. Böylelikle ani sürüş manevraları karşısında sürücüler, hazırlıksız yakalanmaz ve büyük oranda olası kazaların önüne geçilir.

Sevdiklerinizi ve diğer yolcuları koruyabilmek için trafik kurallarına uymanız ve sorumluluklarınızı yerine getirmeniz gerekir. Yukarıda sıralanan bütün trafik kural ihlallerinin ceza ile sonuçlandığını da unutmayın.

Yayaların Uyması Gereken Kurallar

trafik kuralı

Araç kullanıcılarının yanında yayalar da birtakım kurallara dikkat etmelidir. Örneğin bazı yayalar, yeşil ışık yanmadığı halde karşıdan karşıya geçmeye çalışarak kendisini ve çevresindekileri tehlikeye sokar. Bu sebeple yaya geçidinden ve yeşil yaya ışığından sonra karşıdan karşıya geçmek gerekir. Aynı zamanda sürücülerin kör noktasında durulmamalı, duran araçların önünden veya arkasından geçilmemelidir. Araçlara ait yollar kullanılmamalı ve gidilecek yerlere kaldırım kullanarak gidilmelidir. Tüm bunların dışında toplu taşımadan inerken aracın tamamen durmuş olmasına da dikkat etmek büyük önem taşır.

Trafik kural ihlalleri içeriğimizi beğendiyseniz buraya tıklayarak trafik sigortası nedir ve ne işe yarar konulu içeriğimize göz atabilirsiniz.

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here