Tata Markasının Hikayesi ve Bilinmeyenleri

0
6606

Tata Motors sadece Hindistan ile sınırlı değildir ve dünya çapında bir etkiye sahiptir. Bugünkü yazımızda Tata Markasının Hikayesi ve Bilinmeyenlerini konu alacağız. Geçtiğimiz birkaç yıllar içinde otomobil üreticileri büyük ana şirketlerin çatısı altında toplanmış gibi görünmeye başladı. Bu teşebbüs edilen sistem ve tekelleşme hiçbir şekilde 21. yüzyılın bir icadı değildir. Örnek olarak Amerika Birleşik Devletleri’nin popüler ve kemik markalarından bazıları olan Chevrolet, Buick ve Cadillac’tan her şeye sahip olan General Motors ile tek çatı altında toplanmıştır. Ford, Aston Martin, Volvo ve hatta Jaguar’a sahip olan gruplar ise bunun bir başka örneğidir. Bu büyük gruplar platformları ve üretim maliyetlerini paylaşmaktadır. Böylece ortaya daha hızlı ve düşük işletim maliyetli bir sistem çıkmaktadır.

Ancak Jaguar Land Rover’ın ana şirketi olan Tata Motors, diğer şirketlerle ortaklaşa çalışıyor ve satışlarının çoğu Tata Motors markası altında üretilen dayanıklı araçlardan oluşan Hindistan’da bulunuyor. Tata Motors; otomobil, kamyon ve savunma sanayilerindeki yan kuruluşlarla birçok farklı ortaklığa imza atan büyük bir kuruluştur. Ayrıca Tata Motors, tüm markalarında küresel bir varlığa sahiptir. Tata Motors Limited, Tata Group’un yan kuruluşu olan bir şirkettir. 1945 yılında Mr. Ratan Naval Tata tarafından Hindistan´da kurulmuştur. Tata Motors günümüzde güvenilir SUV’ler ve pikaplarla ilgili geniş deneyimleri nedeniyle uluslararası satış yaparken Afrika, Rusya ve Orta Doğu’ya odaklanmaktadır. Maalesef ki günümüzde Tata Motors, Türkiye’de araç satışı yapmamaktadır. Ancak geçmiş modellerine baktığımız zaman ucuz işletim maliyetleriyle bilinen orta sınıf arabaların ikinci el olarak satıldığını görmekteyiz. Sonuç olarak Türkiye’de satılmasa da Tata Motors sadece Hindistan ile sınırlı değildir ve dünya çapında bir etkiye sahiptir.

Tata Motors ve Jaguar Tata Markasının Hikayesi ve Bilinmeyenleri

Marka Tata Motor’un web sitesi gururla Jaguar Land Rover Automotive PLC’yi yan kuruluşları listesinde ilk sıraya koyuyor. Tata Motors, markaları “sürdürülebilir otomobil kullanımının geleceği” olarak tanımlamadan önce “2008 yılında Ford’dan aldıkları markaları 2013 yılında tek bir şirkette birleştirdiklerini” yazıyor. Jaguar, Tata şirketinin tacındaki mücevher olarak görülüyor.

2008 Jaguar serisi en hafif tabirle hayal kırıklığı yarattı. Eski XJ, X-type ve S-type hala üretimdeydi fakat Tata Motors rehberliğinde XK, yeni XF, XJ ile birlikte üretime devam etti. Ana şirket, 2019 yılındaki bir basın açıklamasında, 2018 yılında Jaguar’ın 600.000’den fazla otomobil sattığını ve bu rakamın Ford Mülkiyeti altındaki rakamların üç katına çıkardığını duyurdu. Verilere göre Ford, Tata Motors’dan önce yılda 200.000 adet araç satıyordu. Tata’nın mülkiyeti altında Jaguar, elektrik teknolojilerini benimsedi ve bu yenilikler, Tigor ve Nexon EV modellerinde Tata serisine doğru yol aldı. Ayrıca Tata Motors’un başarısı incelediğimiz zaman eski model Jaguar modellerinden çok farklı tasarımda ve özellikte araç üretmek istediklerini görebiliyoruz. Tata Motors öncesi Jaguar’ın tek amacı premium ve orta yaştaki zenginlerin dikkatini çekmekti. Ancak Tata Motors, Jaguar markasını bünyesine kattıktan sonra stratejisini ve marka algısını tamamen değiştirdi.

Diğer Markalar ile İşbirlikleri Tata Markasının Hikayesi ve Bilinmeyenleri

Tata Motors, 19. yüzyılda kurulmuş olan Tata grubunun sadece küçük bir parçasıdır. Tata, Tata Daewoo Commercial Vehicle Company Limited olarak bilinen bir kamyon üreticisinin sahibidir. Ayrıca Tata grubu otobüs üreten Tata Marcopolo Motors Limited’in sahibidir. Dolayısıyla Tata çatısı altındaki Jaguar markası ticari araçlar ile ilgilenmemektedir. Şirketin ortaklık listesini tamamlamak için Fiat ile 2007 yılından itibaren Hindistan’da Fiat Grande Punto ve Palio’yu satmayı amaçlayan ortak bir ortaklıkta çalıştı ancak ikili ortaklık 2012 yılında son buldu. Forbes, 2009’da satışların büyük ölçüde düştüğünü bildirdi. Mükemmel bir uyum gibi görünen şeyde, her biri diğerinin sahip olduğu şeyi istedi ve anlaşma her iki şirket için de bir kazan-kazan gibi konuşuldu. Fiat’ın arabalara sahip olması ve Tata’nın pazar anlayışının yanı sıra yerleşik bir bayi ağına sahip olması oldukça etkili bir satışın gerçekleşeceğini gösteriyordu. Ancak Forbes, her iki şirketin de suçu diğerine atmaya çalıştığı iddiasında bulundu. 2012 yılında Tata, satış kontrolünü Fiat’a geri verileceğini açıkladı.

Yeniden MarkalaşmaTata Markasının Hikayesi ve Bilinmeyenleri

Tata Motors şu anda Jaguar ile yaptığını, şimdi ise kendi markasıyla yapmakadır. Markanın arabaları genellikle Hindistan iç pazarının temel taşı olmuştur. Tata’nın modelleri büyük ölçüde ticari kamyonetler ve SUV’ler üreten Tata Mobile platformu üzerine inşa edilmiştir. Tata’nın web sitesi, otomobillerinin 5 yıldızlı çarpışma puanıyla, marka için işlerin değiştiğinin açık bir işaretiyle övünüyor ve şu anda yaşadıkları üç kelimeye odaklanıyorlar: “Güvenlik”, “Tasarım” ve “Performans”. “Tata Markasının Hikayesi ve Bilinmeyenleri” adlı içeriğimizden yola çıkacak olursak Tata Motors, globale hitap eden en önemli üreticilerden biridir. Ayrıca geniş bir pazar payına hitap etmektedir.

İkinci El Tata İlanları 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here