Otomobil Piyasası Şubat 2022 Değerlendirmesi

2022 yılı ile otomobil piyasalarında da yenilikler meydana geliyor.

Önümüzdeki dönem için, fiyatlarda düşüş beklentisi var mı? Yeni gelecek modeller ve çip krizi ile ilgili çözüm ne zaman olacak?

1Araba Fiyatları Düşecek Mi?

Aslında herkesin aklındaki soru bu. Hem otomobil almayı düşünen kişiler hemde satmayı düşünen kullanıcılar için otomobil piyasasının önümüzdeki dönem gidişatını iyi izlemek gerekiyor.

Öncelikle elimizdeki sabit ya da durağan diyebileceğimiz konulara değinmemiz gerekiyor.

Covid salgını artık yavaş yavaş hayatın bir parçası olacak gibi görünüyor. Yani aşının faydaları ve virüsün daha hafif etkileri olan varyantları ile hepimiz hasta oluyoruz fakat ilk dönemlerdeki gibi ağır geçirmiyoruz.

Elbette bu durum kişiden kişiye değişiyor ve özellikle yaşlılar için durum böyle değil.

Özellikle 65 yaş üstü vatandaşlar için hala ölümcül olmakla beraber virüs etkisini gösteriyor.

Ancak aşı ve hatırlatma dozu olan kişiler için artık Covid-19 virüsü eski gücünde değil.

Bu da demek oluyor ki hayat aşılarımızı oldukça normalleşmeye doğru yön değiştirecek.

Bu sebeple önümüzdeki dönemde Covid etkileri azaldıkça normalleşme hızlanacak ve bu durum bütün sektörlerde bir rahatlama yaratacak. Bu durumda sıfır otomobil üretimini artıracağı için sıfır ve ikinci el otomobiller için bir rahatlama anlamına gelebilir.

Yine buna bağlı olarak ekonomiler kendilerini toparlar ve üretim artar. Bu da özellikle çip krizi özelinde bir rahatlama meydana getirebilir.

2022 yılının sonuna kadar sürmesi beklenen çip krizi 2023 yılından sonra bu denli etkili olmayacak ve otomobil üretimi daha hızlanacak.

Otomobil Piyasası

Tedarik zincirindeki işleyişinde düzelmesi ile sıfır kilometre otomobillere erişim kolaylaşacak bu durumda ikinci el fiyatlarında bir durağanlık ya da normalleşme olarak gözlemlenebilir.

Sıfır kilometre otomobil bulunamadığından ikinci ellerin fiyatları bir hayli yükselmişti. Sıfır otomobil stoklarındaki artış bu durumu dengeleyecektir.

Yani 2023 yılından sonra otomobil piyasası ülkemiz özelinde daha durağan bir piyasa haline gelebilir.

Yani ikinci el otomobil fiyatları pek düşmese dahi en azından bir noktada sabitlenebilir yorumunu yapabiliriz.

2Döviz Kurları ve Otomobil Piyasası

Ülkemiz özelinde otomobil fiyatlarını en çok etkileyen iki kalem var. Döviz kurları ve vergiler.

Son dönemde döviz kurlarının durumu ortada. Bu sebeple otomobil fiyatları da neredeyse satın alması imkansız duruma gelmiş durumda. Pek çok kullanıcı artık sıfır kilometre bir araç almayı hayal olarak görmeye başladı.

Bununla beraber vergilerde ülkemizde oldukça yüksek olarak alınıyor. (Özel Tüketim Vergisi) Ö.T.V ve (Katma Değer Vergisi) K.D.V araç fiyatına göre değişmekle beraber belli bir oranda alınıyor. Durum böyle olunca bugün ülkemizde 300.000 TL fiyatın altında sadece 7 adet model satın alınabiliyor.

Buda şuanda 70 asgari ücretten fazla bir bedel. Bu sebeple otomobil fiyatlarının ulaşılabilir olması bir kaç farklı sebepten olabilir. Eğer döviz kurlarında ciddi bir düşüş olursa, otomobillerden alınan vergiler ile alakalı bir düzenleme yapılırsa ya da alım gücü yani asgari ücrette ciddi bir artık olursa sıfır kilometre otomobil satın almak kolaylaşabilir.

3Önümüzdeki Dönemde Ne Olacak?

Özellikle elektrikli araçlar özelinde büyük bir artış meydana gelecek.

Yerli otomobil ile otomobil kredilerinde yapılacak bir düzenleme ile, uzun vade ve yüksek kredi kullanabilme imkanı ile otomobil satın almak bir nebze ulaşılabilir olabilir.

Elektikli şarj istasyonlarının artması bu konuda oldukça önemli. Tesla’nın resmi olarak Türkiye’ye gelmesi, ve artık bütün markaların önümüzdeki bir kaç seneden itibaren tamamen elektrikli modellere geçeceklerini duyurması bu durumun ciddiyeti hakkında bize yeterli bilgiyi vermektedir.

İkinci El Otomobil İlanları

Trink Sat!

Arabam Kaç Para?

Tekerinize taş değmesin.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here