ABD’li sanatçı Andy Warhol imzasını taşıyan Mercedes-Benz 300 SL yani Gullwing açık arttırmaya çıktı. Otomobil Andy Warhol’un Arabalar Serisinde boy göstermişti. 300 SL, martı kanadı kapılarından dolayı dilimizde “Martı Kanadı” anlamına gelen Gullwing adını aldı. 1954 yılında “Dünyanın dört zamanlı motora sahip ilk seri üretim otomobili olarak, performansı ve verimliliği arttıran yakıt enjeksiyonu ile donatılmıştı”. Bu sebeple oldukça popüler bir spor araba olduğu söylenebilirdi. Gullwing, Sotheby’s New York’ta kapalı bir müzayedeye çıktı. Ayrıca değerinin 1.5 milyon-3 milyon dolar olduğu söyleniyordu.

andy warhol gullwing

Andy Warhol ve Gullwing

1928 yılında dünyaya gelen ünlü Pop Art sanatçısı Andy Warhol’un pek çok eseri mevcut. Eserlerinin temeli bağlı bulunduğu Pop Art sanatından geliyor. Seri üretim nesnelerini kullanarak afiş tekniği ile pek çok eser ortaya çıkarmış. Marlyn Monreo’nun resmini kullanarak yaptığı eser Pop Art sanatının sembolü haline geldi. Warhol’un Arabalar Serisinde toplamda 36 serigrafi baskı yanında 13 aracında çizimleri yapmıştı. Gullwing ise bu arabalardan biriydi.

Gullwing

 

Bu zamana kadar en iyi ve güzel spor otomobili olarak sayılan Gullwing, 1986 yılında tasavvur edilmiş. Yalnız 1.400 otomobil olarakta satışa çıkmış. Hans Mayer, Mercedes-Benz’in 100 yılı için Andy Warhol ile işbirliği yapmayı önerdi ve serüven böylece başlamış oldu. Galerici olan Hans Mayer, Warhol’a Araba Serisi’nden bahsetti. “Mayer New York’a gitti, sanatçısına bir kitap verdi. Spor otomobillerden (Frank Oleski, “1945-1980’den Spor Arabalar Serisi”, 4,5 kiloluk ağır bir cilt, olağanüstü fotoğrafları ve yüksek kaliteli baskıları nedeniyle araba tutkunları tarafından hala çok seviliyor) bir araba fotoğrafı seçmesini istedi ve Daimler-Benz’in hayır diyemeyeceği kadar baştan çıkarıcı bir iş olan bir iş yaratmalarını söyledi”. Warhol, Gullwing’i seçti.

Mercedes Gullwing

Bunun yanında Andy Warhol, 20 araçla ilgili 80 eser ortaya çıkarmakla uğraştı. Fakat 1987 Warhol yaşamını kaybederek 36 tanesi tuval üzerine ve 13 tane çizim orya çıkardı.

Gullwing Mercedes

2020’de Brabus keşfederek orijinalini bozmadan restore etti. 10-17 Kasım 2022 tarihinde Sotheby’s New York’ta gerçekleşen açık arttırmada; 1955 model Mercedes-Benz 300 SL Gullwing satıldı. Son olarak, Brabus’un CEO’su ve sahibi Constantin Buschmann; “Andy’nin resmini yaptığı ve gerçekten sahip olabileceğiniz tek nesne bu özel Martı Kanadı” sözlerini söyledi.

Unutulmayan Klasikler: Mercedes Benz W113

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here