Formula 1 Pilotları: Mika Hakkinen, özellikle Michael Schumacher’in korktuğu tek sürücü olarak bilinmektedir. Günümüzün Formula 1 çağına, kendilerine kalıcı bir avantaj sağlayan V6 turbo hibrit motordaki ustalıkları sayesinde, büyük ölçüde Mercedes-AMG F1 takımı hakim oldu. Fakat 2022’de sahayı yeniden düzenlemek için belirlenen kural değişiklikleriyle, Mercedes takımının sonsuz başarısının sona ermesi, oldukça beklendik bir olaydı. 90’ların sonundan 2000’lerin başına kadar olan dönem, en iyi Ferrari ve Michael Schumacher’in spordaki hakimiyeti ile hatırlanmaktadır. Fakat bir süre sonra ortaya bir pilot çıktı. Bu pilot, medya röportajları sırasında hiç konuşmayan ve sadece sürüşünün konuşmasına izin veren kişiydi. Schumi’nin korktuğu tek sürücü olarak biliniyordu ve adı Mika Hakkinen’di. İşte Mika Hakkinen hakkında bilinmesi gerekenler…

1968 doğumlu

Mika Pauli Hakkinen 28 Eylül 1968’de Finlandiya’nın Vantaa kentinde doğdu. Dünyanın en iyi ralli sürücülerini yetiştirmesiyle tanınan bir ülkede, Mika daha beş yaşında go-kart sürerek yarışmayı öğrendi. Hakkinen’in ilk başlangıçları, potansiyelini ve hızını pistlerde kendisini gösterdi.

Birden Fazla F1 Şampiyonluğu Kazanan Tek FinlandiyalıFormula 1 Pilotları: Mika Hakkinen

Formula 1’in 70 yıllık tarihinde, bu spora çok sayıda Finli katıldı. Fakat sadece üç Finli sürücü şampiyonluğu kazanabilmiştir. 1982’de Keke Rosberg, şampiyon olan ilk Finli yarış pilotudur. Mika Hakkinen, 1998 ve 1999’da West McLaren-Mercedes F1 takımıyla arka arkaya pilotlar şampiyonluğu kazandı. Böylece birden fazla F1 şampiyonluğuna sahip tek Finlandiyalı pilot oldu. Mika Hakkinen’in başarısına en yakın kişi, 2007’de kazanan fakat F1 kariyerinin alacakaranlığında olan Kimi Raikkonen’dir.

Hakkinen, Lotus için bir çaylak olarak yarışmıştır. 1993’te McLaren ekibi tarafından test pilotu olarak başlamadan önce iki yıl boyunca Lotus’ta kaldı. Sezonun ikinci bölümünde Woking takımı ve normal sürücü Michael Andretti arasındaki sıkıntılar, Hakkinen’in efsanevi Ayrton Senna’ya ortak olmak için bir yarış koltuğuna terfi etmesine yol açtı. Senna, kariyerinde 65 kariyer pole pozisyonu ile kanıtlanmış bir sıralama uzmanıydı. Fakat genç Finn tarafından McLaren adına ilk sıralama turunda Estoril’de düzenlenen 1993 Portekiz Grand Prix’sinde, Hakkinen 3. ve Brezilya efsanesi 4. sırada yer aldı. Bu olay Hakkinen’in gelecekte dikkat edilmesi gereken biri olduğunu kanıtlıyor.

Bir Kazada Neredeyse Ölüyordu Formula 1 Pilotları: Mika Hakkinen

Formula 1, Romain Grosjean’ın 2020 Bahreyn Grand Prix’sinde korkunç bir kazadan kurtulmasının kanıtladığı gibi, yıllar boyunca sürücülerin güvenliğini iyileştirmede uzun bir yol kat etti. Fakat 1990’lı yıllarda, Mika Hakkinen, onu öldürebilecek acayip bir kazaya karışmıştı. Hakkinen’in aracı, 1995 Avustralya Grand Prix’sinin sıralama turları sırasında, havalanıp ve  bariyerlere yüksek hızda çaptı. Bu olay, Kafatası kırığına ve hava yolunun tıkanmasına neden oldu. Neyse ki, pist kenarındaki acil bir trakeotomi, nefes almasını ve bilincini yeniden kazanmasını sağladı. Ayrıca hayatını kurtaran hastane ve doktorlar, kaza mahallinden sadece 200 metre uzaktaydı.

Yirmi Formula 1 ZaferiFormula 1 Pilotları: Mika Hakkinen

Mika Hakkinen, diğer bir Finlandiyalı Kimi Raikkonen’in 2018’de 21 galibiyetle rekoru geçmesine kadar Formula 1’de Finli bir sürücü tarafından en fazla galibiyete sahip olma rekorunu elinde tuttu. Tamamen tesadüf olsun ya da olmasın, her iki Finli pilot da son Formula 1 galibiyetlerini Amerika Birleşik Devletleri Grand Prix’sinde elde etti. Hakkinen 2001’de Indianapolis’te 20. yarışını kazandı ve Raikkonen son galibiyetini Amerikalar Pisti’nde elde etti.

Ayrıca kariyerinin ilk zamanlarında Hakkinen 1981’de Finlandiya Karting Şampiyonası’nın 85cc sınıf unvanını alarak ilk büyük karting unvanını kazandı. 1986 yılında da Formula Nordic 100cc karting şampiyonluğunu kazandı. Hakkinen bir sonraki adımı 1987’de araba yarışlarına geçerek başlattı. Finlandiya, İsveç ve İskandinav Formula Ford Şampiyonalarını kazanarak hemen başarıya ulaştı. Küçükler sıralamasındaki başarısı, 1990 Britanya Formula 3 Şampiyonasını kazanmasını sağlayan Ferrari Sürücü Akademisi gibi günümüzün genç sürücü programlarına benzer bir girişim olan Marlboro Dünya Şampiyonası Takımı’nın bir üyesi olduğunda daha da arttı.

Hakkinen 2001 sezonunun sonunda Formula 1’den izin aldı ve 2002’de kalıcı olarak emekli oldu. Ancak 2005’te Deutsche Tourenwagen Masters’a ve DTM Şampiyonası’na C-Serisi Mercedes ile girdiğinde yarış kariyerine geri döndü. 2005’ten 2007’ye kadar DTM’de yarıştı. Ayrıca, kariyeri boyunca 31 yarışta üç zafer kazandı ve 2007 sezonunun sonunda rekabetçi motor sporlarından emekli olduğunu açıkladı.

Mika Hakkinen’in McLaren’la pistin tozunu aldığını görmek, özellikle orta ve yüksek hızlı virajlarda aracın hızını net bir şekilde görebileceğiniz için izlemek bir zevkti. Sürüş stili, Gilles Villeneuve’nin tarzı kadar gösterişli değildi. Fakat Hakkinen’in aracını konumlandırması ve virajları en üst düzeye çıkarmak için arkadan savrulmayı kullanma şekli sadece görülmesi gereken bir manzaraydı. Sonuç olarak Formula 1 Pilotları: Mika Hakkinen, her zaman tarihin en önemli F1 pilotlarından biri olmayı başardı.

İkinci El Araç İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here