Batan bir otomobilden nasıl kurtulabilirsiniz?

1
2133

Keyifli bir günde otomobilinize binip bir pikniğe gitmeye karar verdiniz. Ülkemizdeki nüfus yoğunluğuna bakacak olursak, aradığınız huzurlu piknik alanını bulmak için dar yollardan, engebeli arazilerden ve hatta uçurum kenarlarından geçmek zorunda kalabilirsiniz. Bu ürkütücü yollardan geçerken bir kaza sonucu otomobilinizde mahsur kalırsanız neler olabileceğini hiç düşündünüz mü? Ya da bir göl kenarında bir anlık dalgınlıkla aracınızın gölete doğru gittiğini? Ya da bir sel felaketinin ortasında aracınız yavaş yavaş su almaya başlarsa ne yapacağınızı hiç düşündünüz mü? Düşündüyseniz kaçış planınız nasıl oldu? Sıkışmış bir kemerin nasıl kesildiğini ya da camların nasıl kırılması gerektiğini biliyor musunuz? Gelin birlikte “Batan bir otomobilden nasıl kurtulabilirsiniz?” sorusuna bir cevap arayalım.

Batan bir otomobilden nasıl kurtulabilirsiniz

AAA, bu konu hakkında ayrıntılı bir çalışma yapmış. Yapılan çalışmalar sonucu hazırlanan raporda, genel olarak farklı cam türlerine göre “Batan bir otomobilden nasıl kurtulabilirsiniz?” sorusuna cevap bulunmaya çalışılmış.

Otomobilinizin ön camı diğerlerine oranla çok daha dayanıklıdır. Bu nedenle büyük kazalarda dahi kırılmayabilir. Ki zaten kırılmasın diye tasarlanmıştır. Buradaki en temel amaçsa sürücünün ya da araçtaki diğer yolcuların ön camdan fırlamasını engellemektir. Önceki yazılarımızda da bahsettiğimiz acil durum kaçı aletlerini kullanırken bu bilgiyi dikkate almak oldukça önemlidir. Çünkü AAA tarafından yapılan bu çalışmada bu aletlerin ön camları kırma konusunda başarısız olduğu saptanmış. Yani araçtan kaçabilmek için ilk hedefimiz yan camlar olmalı. Kaçış aletleri ve türleri hakkında yayınladığımız yazıya bu linkten ulaşabilirsiniz. Ayrıca yetkililer bu kaçış aletlerini satın olmadan önce test edilmesi gerektiğini öneriyor. Bu testi yumuşak bir tahta parçasının üzerinde ya da bir not defterinde dahi yapabilirsiniz. Not defterinde yapacağınız testte “klik” sesini duyup yüzeyde bir delik gözlüyorsanız, bu aracın başarıyla çalıştığı anlamına gelir. Yumuşak tahta üzerinde yapılacak testlerdeyse kullandığınız kaçış aracı, tahta üzerinde bir girinti izi bıraktığı an başarıyla çalışıyor demektir.

Batan bir otomobilden nasıl kurtulabilirsiniz?

Şimdi asıl olayımıza gelelim. Umarım hiçbiriniz kendinizi bu durumun içerisinde bulmaz ama diyelim aracınız suya batıyor, ne yapmalısınız? Öncelikle sakin olmalısınız ve hızlı bir şekilde plan yapmalısınız. Bir plan dahilinde ilerlemek, beyninize sakinlik kazandıracaktır. Bu plan çoğunlukla aşağıdaki gibidir;

  1. Sakin olun.
  2. Emniyet kemerini çıkarın ya da kesin.
  3. Camları açmayı deneyin açılmıyorsa kırın.
  4. Araçtan olabildiğince hızlı bir şekilde çıkın. (Araçta bir çocuk varsa önce onu çıkartmaya çalışın.)

Araç su alırken telefonunuza sarılıp yardım çağırma fikri pek parlak bir fikir olmayabilir. Çünkü su camlarınızın seviyesine yükselene kadar ortalama 30 saniyeniz var. Bu süre tabi ki farklı parametrelere göre değişim gösterebilir ancak ana fikri anlamışsınızdır “Zaman çok değerli.”

Farkındayım, bu korkunç bir yazı oldu ancak bu durumu yaşamayacağınızın garantisi yok. Kendinizi her an bu düşüncesi bile korkunç olan durumun içerisinde bulabilirsiniz. Cüzi ücretlerle satın aldığınız bir kaçış aleti, ulaşabileceğiniz kolay bir yerdeyse ve aklınızda nasıl kaçacağınıza dair bir plan varsa, ölümle yaşam arasındaki bu mücadeleye 1-0 önde başlarsınız.

Kaynak: https://newsroom.aaa.com/2019/07/vehicle-escape-tools-testing/

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here