Spor otomobiller yüksek hızlarda kullanıcılarına sürüş keyfi ve yol tutuşu imkanı veren araçlardır. Bunu tasarlanma amaçları gereği sahip oldukları ekstra donanımlar ile sağlarlar. Bu ekstra donanımlar spor süspansiyon, difüzör veya spoiler olabilir. Otomobili park ettiğimizde etkisi olmayan bu donanımlar, yüksek hızlarda oldukça önemli ve temel hale gelebilmektedir. Öyle ki Alman bir otomobil üreticisi olan Audi, zamanında yaptıkları bir hata yüzünden oldukça çekti. Birinci jenerasyon Audi TT modelleri firma tarafından bu hata yüzünden geri çağrıldı. Geri çağırma işlemi her ne kadar otomotiv sektöründe daha önce yaşanmış bir işlem olsa bile geri çağırma sebebi oldukça farklıydı. Araç kullanıcıları 180 km/sa gibi yüksek hızlarda yapılan şerit değiştirmelerde veya alınan virajlarda otomobilin arkasının havaya kalktığını ve yol ile temasının kesildiğinden şikayetçilerdi. Gelin birlikte zamanında 5 kişinin ölümüne sebep olan bu mühendislik hatasının detaylarına bakalım.

Audi TT Mark 1
TT her ne kadar güzel bir otomobil olsa da ilk jenerasyonu ciddi bir sorun ile karşı karşıyaydı.

Audi TT Neden Geri Çağrıldı?

Geri çağırma işlemi her ne kadar otomotiv sektöründe görülen bir işlem olsa dahi Audi otomobillerini daha önce pek görülmemiş bir sebepten ötürü geri çağırdı. Kullanıcılardan gelen şikayetler Audi TT modelinin arkasının yüksek hızlarda ve keskin dönüşlerde yol ile teması bıraktığı yönündeydi. Alman kullanıcılar oldukça şikayetçiydi. 180km/sa gibi hızlar alman otobanlarında karşılaşılan hızlardı. Ancak otomobilin güven vermeyen yapısı ile yüksek hızlar tehlikeli hale geliyordu.

Audi TT spoiler
Sonradan eklenen retro tip spoiler aracı hem daha şık hem daha güvenli hale getirdi.

Sorun İçin Neler Yapıldı?

Otomobilleri geri çağıran Audi, sorunun çözülmesi için öncelikle geri çağrılan TT modellerinin arkasına retro tip bir spoiler ekledi. Bu sayede otomobil yüksek hızlarda daha yüksek downforce üretecek ve yüksek yol tutuşu sağlanabilecekti. Sorun ciddi ölçüde çözülse dahi, bu sistem tek başına yeterli görülmemiş ve ek olarak süspansiyon sisteminde modifikasyonlara ve ESP sisteminde geliştirmeler de TT modellerine ilave edilmiştir. Sonradan eklenen ESP sistemi, otomobilin arkasında yaşanan bir kayma durumunda kayan tekerin gücü kesiliyor ve araç tekrardan yola tutunuyordu.

Audi TT arka
Ufak bir spoiler büyük bir sorunu çözmüş zamanında.

Nasıldı Nasıl Bir Hale Geldi?

Audi TT coupe, kendi segmentinde yol tutuş ve frenleme üzerinde 10 puan üzerinden sadece 2 puan alabildi. Ancak bu puan süspansiyon modifikasyonu, ESP ilavesi ve ek spoiler ile beraber 10 üzerinden 10 puana kadar çıktı. Böylece temel bir mühendislik hatası olan yol tutuş eksikliği, ilave bir donanım olan spoiler ile çözülmüş oldu. Rakipleri olan BMW Z3, Porsche Boxster ve Subaru Imprezza GT karşısında eli güçlenen TT sahalara geri döndü.

2. El Audi TT İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here