Süreyya İzgi ile 2013 Model Renault Megane R.S. Testi

0
31843
Kapak Renault Megane R.S.

Süreyya İzgi, 2013 model Renault Megane R.S. testi yaptı. Renault Megane 2013 modeli almayı düşünüyorsanız bu yazıyı mutlaka okuyun…

2013 Model Renault Megane R.S. Testi

Her dönemin Nürburgring rekortmeni Megane R.S. Trophy’nin sadece 10 HP eksiğiyle yol versiyonu kardeşi R.S. performans tutkunlarının her zaman gözdesi olmuş bir otomobil. Aslında Megane Coupe’nin aşırı geliştirilmiş hali ama bambaşka bir karakter, bambaşka bir ruh sahibi.

Abartısız aksesuarla gözdağı veriyor

Dışarıdan baktığınıza bildiğiniz 5-6 sene öncesinin Megane hatchbacki işte. Çok da kaale almıyor bilmeyenler, jantlarla süslenmiş sarı civciv muamelesi yapıyorlar. Oysa ki bilen biliyor bu Megane’ın şişkinleştirilmiş çamurluklar, yanlardaki etekler, ön tampondaki agresif spoyler ve arkada tavan spoylerinden ibaret olmadığını. Bilmeyenler tarafından çok fark edilmese de var olan en iyi yol yarışçılarından biri Megane RenaultSport. Koleksiyonlarda kalmış temizini, yaşayanı bulabilirseniz kaçırılmaması gereken bir fenomendir o. Honda Civic Typer R ve Seat Leon Cupra ile girdiği rekor denemelerinden genelde başı dik çıkmıştır hep.

2. El Renault Megane R.S. fiyat listesi burada!

Kırmızı emniyet kemerleri kabini yakıyor!

Megane R.S.’in kabini Golf GTI kadar özenli değil. Kapıyı açıp müthiş Recaro bucket koltukları görünce heyecanlanıyorsunuz ama oturunca karşınızda pek de etkileyici bir direksiyon ve kokpit göremiyorsunuz. 2013’te yapılan makyajda değişmeyen kokpitin yarısında sonlanan karbon kevlar görünümlü ince bir çıta ve heel&toe’ya uygun yerleşimli görünen alüminyum pedallar dışında sportif bir aksam yok. Kırmızı emniyet kemerlerini sayarsak ayrı!.. Fonksiyonelliğine sözüm yok ama özellikle direksiyon görünümüyle bende hayalkırıklığı yarattı. Renault belli ki bütçeyi sürüş dinamiklerine ayırmış!

2013 Model Renault Megane fiyat listesi 

Megane R.S. ne yaptığını bilen bir otomobil

Vites konsolundaki minik joystickle kumanda edilen arayüz, işe yarayan görev araçları kadar görselliğe çalışan oyuncaklarla da dolu. Audio seçimleri, navigasyon ve ayarlar dışında RenaultSport’un gösteri yaptığı sportif göstergeler var. Bu düzeydeki bir otomobilde hem tam gaz ilerleyip hem de onları takip edebilecek sürücü sayısı çok olmasa gerek! Zaten verileri takip etmektense yola konsantre olup R.S.’i kullanmak çok daha zevkli. Ama hakkını vermek gerek, R.S. isteyene bir kalemde 0-50, 0-100, 0-400, 100-0 ve 0-1000 ölçümleri yapma imkanı veriyor. Tam pist işi! Bunun yanı sıra fren basıncı, turbo basıncı, direksiyon açısı, G diagramı, anlık tork, güç ve tork eğrileri gibi veriler sürüş sırasında sürekli göz önünde. R.S. ne yaptığını biliyor ve sürücüsüne de detaylarıyla anlatıyor.Arka koltuklar ve bagaj mı? Evet var. Derdiniz de arka camların küçüklüğü değil, neden ön koltukları kaptırdığınız olsun!

Gündelik yol yarışçısı

Kükreyerek hızlanan R.S., hızlandırılmış bir Renault değil, gerçek bir performans otomobili. Diğer otomobillerden tanıdığınız her aksamı gelecek zamanda kullanıyor gibi hissediyorsunuz R.S.’te. Üst düzey mühendislik, motorun müthiş devir tırmanışından geniş tork bandına, süspansiyondan frenlere her noktada hissediliyor.
İradesi güçlü olanlar için günlük de kullanılabilecek müthiş bir performans otomobili. Çünkü ayağın altında bu kadar yüksek güç varken insanın kendisini zapt etmesi çok kolay olmuyor. Trafik kuralları dışında bunu dizginleyen tek şey benzin sarfiyatı oluyor. Ama bir R.S. sahibinin de en son düşüneceği konu yakıt tüketimi olacaktır. Bu kadar zevkin bir bedel olmalı! Start/Stop’tan medet umanlar çıkarsa diye belirteyim, bu sistem, İstanbul’da işe yaramaz. Modern trafiklerde günde 15-20 duruşta avantaj sağlayabilir, sıradan bir köprü geçişinde yüzlerce kez stop eden sistem, ancak kısa sürede kendisini tüketir! Neyse durmayı değil de gitmeyi konuşalım. Yine de durmak deyince frenaj duvar saati kadar büyük Brembo disklere emanet. Bunu bilin yeter! Hızlandığı kadar da çabuk ve dengeli durabiliyor Megane Renault Sport.

Sıfır km Renault Megane fiyat listesi burada!

Hakkı verildiğinde gerçek bir roket gibi tırmanan Megane R.S., turboyla çıldırtılmış 2.0 litrelik motoruyla sadece 6 saniyede 100 km/s hıza ulaşıyor. 200 km/s’ye ulaşmasıysa 14 saniyecik! Hız göstergesinin tablosunun 290 km/s’de sonlanmasına aldanmayın, maksimum hız 254 km/s’de elektronik limite takılıyor. O limiti kaldırınca neler olur bilemiyorum.

Hırsla devirleniyor

Önden çekişli otomobillerin 200 HP üzerine ancak katalog şovu için çıktığına inananlardanım. Çünkü gücün fazlası ön lastiklerde eriyor. Ama R.S.’te müthiş bir devirlenme hırsı, yolun üzerinde akmasını sağlıyor sanki. Düzlükler geçilip virajlara gelindiğinde R.S.’in ray üzerinde ilerleyip ilerlemediğini sorguluyorsunuz. Sürücü kendisini şasiyle bir hissediyor, o derece doğal. Hani roadsterler için kullanılan “eldiven” tabiri vardır ya, Megane R.S.’te onun üstü kapalısını hissediyorsunuz.

Virajlar onun oyun parkı

Virajlarda stabiliteyi koruyan diri süspansiyon, tuhaf ama bu performans canavarına konfor demeye dilim varmıyor ama bir şekilde rahatlık da getiriyor. Bunun sırrı 235/35 R19 ebatlı yumuşak Michelinlerde. Gerçi zorlayınca önden kayması doğal ve zevkli zevkli de yaşatıyor ama otomobil bir o kadar da kolay kontrol altında tutulabiliyor. İstenildiği anda müthiş saldırgan bir yarışçı, vazgeçildiğinde çocuğunuzu okula götürüp getirebileceğiniz kadar rahat…

Megane diye kale alınmıyor…

Tüm bu etkileyici özelliklerle geçirdiğim birkaç günde otomobilin sade Megane olarak algılanmasından dolayı bilenler dışında pek umursanmadığını gözledim. Sollamalarda yol verilmemesini, sol şerit prestijinin düşük olmasına bağlamaktansa duyulan kıskançlığa yormak istedim. Ama beni bitiren, bir lokanta önünde yol kenarına park edip “Şurada 5 dakika kalsa, çekerler mi?” diye sorduğumda dönerciden aldığım cevap oldu: “Bir şey olmaz abi, zaten ticarileri çekmiyorlar” oldu!.. Evet, galiba bu fenomenin gövdesinin Megane’dan biraz daha farklı olmaya ihtiyacı var!

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here