2018 Peugeot 3008 GT-Line 1.6 BlueHdi Test Detaylı İnceleme

1
16325
Yeni Peugeot 3008

Yeni Peugeot 3008 GT-Line testi arayanlar için çok keyifli bir içerik: Murat Tosun, yeni 3008 GT-Line test sürüşü yaptı. Yeni 3008 hakkında merak edilenleri yanıtladı…

Yeni Peugeot 3008 nasıl? Bu soru gerçek SUV meraklılarının hepsinin aklında. Murat Tosun, Yeni Peugeot 3008 testi ile aracın teknik özelliklerine, boyutlarına ve yakıt tüketim miktarına baktı. İşte yeni 3008 hakkında her şey…

Murat Tosun’la Peugeot 3008 GT-Line Test Sürüş İzlenimleri

“Yeni Peugeot 3008 GT-Line rakip tanır mı”

Yeni Peugeot 3008 GT-Line rakip tanır mı? Açıkçası bunun cevabını vermek çok zor görünüyor. Peugeot 3008, bu sınıfta yıllardır var olan rakiplerinin büyük bir bölümünün koşar adım önüne geçti. Bu, sadece bahsettiğimiz yeni 3008 için değil ikinci el Peugeot 3008 modellerinin pek çoğu için yani tüm versiyonlar için geçerli bir kanı. Şimdi sıfır km Peugeot 3008 almayı düşünenler için yeni modeli inceleyelim. Bakalım yeni 3008’in tasarımı, güvenlik donanımı, konfor ve iç mekanı nasıl?

Yeni Peugeot 3008 GT-Line Tasarım Özellikleri

Yeni Peugeot 3008Peugeot 3008 tam anlamıyla baştan yaratıldı. Yerine aldığı modelle hiç alakası kalmadı ve Peugeot bu modeli MPV seçeneklerin arasından çekip aldı kompakt SUV modellerin arasına yerleştirdi. Bunu yapmak için eski 3008’e ait ellerinde ne varsa çöpe atarak sadece modelin ismini bıraktılar. Bu karar riskli miydi? Evet… Risk almadan bazen güzel işler ortaya çıkmıyor. Peugeot yönetimi bu kararı alırken ne kadar haklı olduğunu model ortaya çıkar çıkmaz gördüğü ilgiden açık bir şekilde ortaya koydu. Tasarım açısından son derece iddialı görünen bu kompakt SUV doğalı çok kısa bir süre olmuş olmasına rağmen rakiplerinin korkulu rüyası oldu. Özellikle bu renkler altında ve GT-Line donanım paketiyle bu araca sahip olacak şanslılardan biriyseniz hayatınıza oldukça mutlu bir şekilde devam edeceksiniz demektir. Peugeot’nun son dönemdeki araçlarında kullanılmaya başlanan far yapısı, büyük ızgara, şişkin çamurluklar gibi detaylarla 3008 güçlü görünmeyi başarıyor. Arka kısmında da bu güçlü görünümü devam ettirmek için koyu renkli plastikle krom görünümün birlikteliğinden faydalanılmış ve ortaya da şık ancak arazi kimliğini de öne çıkartan bir tasarım çıkmış.

Yeni Peugeot 3008 GT-Line İç Mekan Özellikleri

Yaşam alanında da yerini aldığı modelle en ufak bir ilgisi yok. Burada da Peugeot yönetimi nefis bir karar almış ve son derece başarılı bir şekilde uygulamış. Yaşam alanına kapıyı açıp ilk girdiğiniz anda kalite seviyesinin oldukça yüksek olduğunu görüyorsunuz. Abartı yapmadan söylediğimizi belirtelim yaşam alanı tasarımı Premium modellere bile kafa tutabilecek durumda.

Peugeot modellerinde görmeye başladığımız i-Cockpit isimli yeni yeni tasarım bu araçta da görev yapıyor. Sürücü odaklı hazırlanan bu kokpit tasarımında sürücüye dönük tasarım sayesinde kullanım esnasında ergonomi ön plana alınmış. Orta konsolun merkezinde büyük bir ekrana yer verilirken buradan sürüşle ilgili tüm bilgileri görmek mümkün. Yeni bir vites topuzunu da barındıran kokpitte yine küçük tasarımlı ve sportif bir direksiyon kullanılmış ve bu da aracın arazi dışı kullanımlarında büyük kolaylık sağlıyor. Yeni 3008’de yaşam alanı önceki nesle kıyasla önemli değişiklikler göstermiş. Örneğin ilk nesilde yüksekte konumlandırılan koltuklar nedeniyle daha ferah bir alan sizi karşılarken yeni nesilde artırılan diz mesafesi ile daha fazla yaşam alanı sunulur olmuş. Üstelik araçtaki panoramik cam tavan sayesinde de ferahlık konusunda en ufak bir eksiklik hissedilmiyor.

Yeni Peugeot 3008 GT-Line Motor Özellikleri

Bu konuda Peugeot çok önemli bir atık yaptı ve ürün gamına son derece iddialı motor ve şanzıman seçeneklerini kattı. Peugeot 3008 motor seçenekleri konusunda oldukça şanslı. Araçta her ihtiyaca cevap verebilen bir motor seçeneği bulmak mümkün. Modelde en çok tercih ise kuşkusuz 1.6 litrelik dizel motor ve otomatik şanzımanlı versiyon. 1560 cc’lik motorundan 120 HP güç ve 300 Nm tork üreten motor, tam otomatik 6 ileri vites kutusu ile kombine edilmiş. Alt devirlerden itibaren özellikle torkun kullanımda olması sayesinde 3008 kullanıcısına ihtiyaç duyduğu anda güç sağlama konusunda eksiklik yaşatmıyor.

Tam otomatik vites kutusu ile büyük uyum içinde olan motor sürat arttıkça özellikle ani hızlanmalar sırasında performansı ile beğeni kazanıyor. Fabrika verisi 100 km’de ortalama 4.4 litre yakıta ihtiyaç duyan 3008, günlük hayatta yaptığımız sürüşlerde ise 6,2 litre yakıta gereksinim duyuyor. Bu değer de aracın özelliklerini düşündüğümüzde yüksek değil. 53 litrelik yakıt deposunun da etkisiyle özellikle uzun yolculuklarda 800 km’lik menzile ulaşmak hiç de zor değil. Motor özellikleri konusunda da yeni Peugeot 3008 GT-Line sınıfını zorlanmadan geçiyor ve hatta artı puanları da cebine dolduruyor.

3008 GT-Line Konfor ve Yol Tutuş Özellikleri

Artık bir arazi aracı olarak yoluna devam eden 3008, yaşadığı bu değişimi yol tutuşunda da ortaya koyuyor. İlk neslinde özellikle yan rüzgarlardan etkilenen model artık bu sorunundan kurtulmuş. Yandan sert esen rüzgarlara artık rahat bir şekilde kafa tutuyor ve yola daha sağlam basıyor.

Önde McPherson tipi bağımsız, arkada ise yarı bağımsız süspansiyona sahip olan 3008, direkt direksiyon sistemine sahip. Küçük yapısıyla ele tam oturan direksiyon simidi aynı zamanda iddialı bir görünüme de sahip. Yerden 219 mm yüksekliğe sahip olan 3008, 20 derecelik yaklaşma ve 29 derecelik uzaklaşma açılarına sahip. Aslında bu değerler bir arazi aracı için çok da iyi değil. Ayrıca orta konsolda herhangi bir kilit de olmamasından ötürü arazide 3008 ile yapabilecekleriniz sınırlı. Bu nedenle de onu yerden yüksek bir Crossover olarak görmek daha doğru olacaktır. Zaten Peugeot yönetimi de bunun aksini iddia etmiyor. Orta konsolun hemen altında yer alan kumanda elemanı ile aracın sürüş karakteri değiştirilirken, hafif arazi şartları ile kolay mücadele etmesini de sağlıyorsunuz.

Sürüş konusunda ona yönelteceğimiz bir iki eleştiriden biri gerinin ilerde, ilerinin geride konumlandırıldığı vites kolu olacak. Buna alışkanlık kazanmak zaman istiyor. Ayrıca cam açma kumandaları da kollarımızın alışkın olduğundan biraz ilerde yer alıyor.

Güvenlik Özellikleri

Peugeot 3008 EuroNCAP çarpışma testine alındı. Yeni 3008 EuroNCAP’ten 5 yıldız alarak güvenlik konusunda eksiği olmadığını da kanıtladı. Özellikle aracın sahip olduğu elektronik yardımcılar yüksek puan almasına yardımcı olmuş. Peugeot 3008 çocuk yolcu güvenliğinden yüzde 85, yetişkin yolcu güvenliğinden yüzde 86 ve yaya yolcu güvenliğinden yüzde 67 puan almış.

Yeni 3008 GT-Line Yorumları

Murat Tosun’un Yeni Peugeot 3008 GT-Line yorumları şöyle: Peugeot bu modeli baştan aşağıya kadar yenileyerek çok iyi bir karar vermiş. Aracı kullandığım süre boyunca keyif aldım ve kendimi güvende hissettim. Premium bir araç kullanıyormuş hissini sürekli olarak hissetmem bu aracın ne kadar başarılı olduğunun en önemli ispatlarından biri.

Teknik Özellikleri

  • Motor: 1.6 lt
  • Motor Hacmi: 1560 cc
  • Silindir Adedi: 4
  • Maksimum Güç: 120 HP/
  • Maksimum Tork: 300 Nm

Performans Verileri

  • 0-100 km/s Hızlanma: 11.6 sn
  • Maksimum Hız: 185 km/s

Frenler

  • Ön: Hava kanallı disk
  • Arka: Disk

Yeni Peugeot 3008 GT-Line Yakıt Tüketimi Miktarı

  • Yakıt Türü: Benzin
  • Şehir İçi: 4.9 lt/100 km
  • Şehir Dışı: 4.1 lt/100 km
  • Karma: 4.4 lt/100 km
  • Test: 6.2 lt/ 100 km
  • CO2 Emisyonu: 114 gr/km

Boyutlar

  • Uzunluk: 4447 mm
  • Genişlik: 1841 mm
  • Yükseklik: 1620 mm
  • Dingil Mesafesi: 2675 mm

Yeni Peugeot 3008 GT-Line Bagaj kapasitesi

  • 520 lt
  • Yakıt Depo Kapasitesi: 53 lt
  • Boş Ağırlık: 1315 kg
  • Lastik Boyutu: 225/55 R18

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here