2020 Volvo S90 2.0D Detaylı İnceleme

0
6711

Volvo denilince akıllara hep sıkıcı sıradan ve köşeli hatlara sahip otomobiller gelirdi. Ancak marka bu imajı geçtiğimiz 5 yıl içinde yıkmaya başladı ve 2 yıldır da köşeli modellerden tamamen kurtuldu. Şu anda Volvo denilince akla hemen premium görünen, şık ve zarif otomobiller geliyor. Firmanın ürün gamındaki tüm modellerinin tasarımları ortak çizgilerle hazırlandığı için bir marka dili oluşturulmuş durumda. Volvo S90 modelinde de bunu görmek mümkün. Aracın ısırmaya hazır bir ağız gibi duran havalandırma ızgarası, büyük ve Thor’un çekici yapısındaki farları, şişkin çamurlukları ve önden başlayarak arkaya doğru uzanan katlı gövdesiyle S90, lüks sınıftaki en sportif sedanlardan.

Aracın arka kısmında ise önle tezat oluşturan gövdeye göre küçük yapıdaki stoplar dikkat çekiyor. Bagaj kapağının da sade tasarlanması sonucu S90’ın arka kısmı öne kıyasla sönük kalmış ancak hala şık. Toplam boyu 5 metreye ulaşan boyutlarını yandan baktığınızda daha iyi anlıyorsunuz. Oldukça heybetli bir otomobil olan S90, 3 metreye yaklaşan dingil mesafesi sayesinde de daha dışardan bakıldığında bile geniş bir yaşam alanı sunacağını haykırıyor.

İç Mekan

Volvo S90’ı satın almak isteyenlerin en çok merak ettiği konu kuşkusuz iç mekanı. Öncelikle en üst sınıfta yer almamasına rağmen Volvo’nun bu en lüks sedanı boyutlarının da etkisiyle kendisinden büyük modellerle bile baş edebilecek bir yaşam alanına sahip. Gerek yaşam alanı genişliği gerekse iç mekan kalitesi konusunda S90 çok önemli artılara sahip bir otomobil. Aracın 2941 mm’lik dingil mesafesi sayesinde gerek önde gerekse arkadaki yaşam alanı çok ferah. Açık renkli kokpitin de etkisiyle iç mekanda ferahlık hissinin yükselmesinin yanında kalite duygusu da ön plana çıkartılmış. Orta konsolda kullanılan düğme ve şalterlerde hep bu duygulara hitap edilmesi hedeflenmiş.

volvo s90

Örneğin vitesin arkasındaki araç çalıştırma butonu ve sürüş modu şalterinde elmas kesim tercih edilerek kalite vurgusu yapılmış. Yerini aldığı S80 modelinin düğme karmaşasından kurtulmuş, sade ancak teknolojik bir orta konsola sahip olan S90’da merkezde büyük tabletvari ekran dikkat çekiyor. Araçla ilgili değişikliklerin yapıldığı ekranın işlem kapasitesi yüksekken, dokunma hassasiyeti de başarılı. Sürücünün önünde ise sürüş esnasında kolayca takip edilen büyük göstergeler yerleştirilmiş. Yolculuk esnasında ihtiyaç duyulan tüm bilgilerin kolayca takip edilebildiği bu göstergelerden ayrı olarak otomobil bazı bilgileri de ön cama yansıtarak size daha kolay takip imkanı sunuyor.

Motor

Volvo S90’ın motor özellikleri gerçek bir sağlamlık ve performans dengesi kuruyor. Volvo S90, ülkemize şu anda sadece 2.0 litrelik dizel motorla ithal ediliyor. Yurtdışında aracın farklı alternatifleri olsa da şu anda bu seçenekler almak için özel sipariş vermek gerekiyor. 4 silindirli turbo dizel motorundan 235 HP güç ve 480 Nm tork üreten S90, kağıt üstünde bile oldukça yüksek olan bu gücü sayesinde sadece konforlu değil aynı zamanda sportif bir sedan olacağını da ortaya koyuyor. Her ne kadar aracın toplam ağırlığı 1.9 ton olsa da alt devirlerden itibaren üretilen güç sayesinde S90 en ufak bir güç eksikliği hissettirmiyor. Zaten bu sayede de otomobilin 0-100 km/s hızlanması için fabrika verisi 7.3 saniye yeterli. Araçta standart olarak 8 ileri orana sahip Geartronic şanzıman sunuluyor.

volvo s90

Motorla uyumu yüksek olan bu vites kutusu istendiğinde manuel kullanıma da izin veriyor. Volvo S90’ın ister yüklü isterse de boş hali ile kullanılırken size keyif vermesinin en büyük nedenlerinden olan 480 Nm tork turbonun devreye girmesiyle kullanıma hazır hale geliyor. Torkun dengeli üretilmesi ile birlikte 235 HP’nin de 4000 d/d’de ortaya çıkması sonucu özellikle düşük süratlerde yolculuk ederken yüksek viteslerle ilerlemek mümkün oluyor ve bu sayede de yakıt ekonomisi sağlanıyor.

Güvenlik

volvo s90

Volvo S90 güvenlik testlerini geçti mi, diyorsanız önce markanın adını bir kez daha hatırlamanız gerek. Konu güvenlik olunca Volvo’nun bu alanda haklı bir ünü var. Ürettiği pek çok modeli çarpışma testlerinden 5 yıldız alan markanın yeni sedanı S90 henüz EuroNCAP tarafından teste alınmamış. Buna karşılık aynı altyapıyı kullandığı ve benzer güvenlik donanımlarına sahip olan SUV kardeşi XC90 yapılan testten 5 yıldız ve %97 gibi oldukça yüksek bir skorla ayrılmayı bildi. S90’nın standart donanımında ESP, sürücü uyarı kontrolü, trafik işareti bilgisi, hız sınırlandırıcı, şerit koruma yardımcısı, çarpışma sonrası otomatik frenleme, City Safety / şehirde güvenlik sistemi, bütün koltuklarda uyarılı ve gergi sistemli emniyet kemerleri, sürücü-yolcu-ön-yan-perde ve sürücü diz havayastıkları, ABS, WHIPS – boyun zedelenmesi koruma sistemi, yoldan çıkma önleme sistemi ve kör nokta uyarısı standart olarak sunuluyor. Ayrıca versiyona bağlı olarak bu donanımlara 360 derece kamera sistemi de ekleniyor.

Volvo S90 Konfor & Yol Tutuş

Sedan otomobiller genellikle sportif kullanımlar için tasarlanmaz. Buna bir de büyük gövdeli lüks iç mekanı ekleyince o zaman da bu sınıftaki otomobillerin kullanım amacı olan konforlu seyahat edilmenin hedeflenmesi esastır. Ancak S90’da durum biraz daha karışık. Her ne kadar bu otomobil konforlu bir sedan olsa da izinden de asla sapmayan bir model. Araçta sunulan dört tekerlekten çekiş sisteminin de etkisiyle S90’ı yolda çizgisinden çıkartmak hiç kolay değil. 5 metrelik gövde nedeniyle özellikle virajlarda salınımın fazla olmasını bekleseniz de S90 böyle bir olumsuzluğu size yaşatmıyor ve her durumda sürücüsüne güven veriyor.

volvo s90

Araçta versiyona göre sunulan jant ve lastiklerin boyutu değişirken 20 inçlik olanları bile satın almanız mümkün. Ancak bu tarz bir seçim sonucu özellikle arka koltukta istediğiniz konforu bulmak zorlaşıyor. Bu nedenle de bu araçtaki en ideal kombinasyon 18 inçlik jant-lastikleri seçmek olacaktır. Direkt çalışan ve sürücüden gelen istekleri hemen tekerlere ileten direksiyon sistemine sahip olan S90, iç mekana yol ve lastik gürültüsü de almıyor. Hız arttıkça sürücü kapısından gelen rüzgar sesi ise keşke olmasaydı diyeceğimiz bir detay. Günlük kullanıma da uygun yapısıyla dikkat çeken S90, fabrika verisi 100 km’de ortalama 4.8 lt motorine ihtiyaç duyuyor. Reel kullanımlarda ise bu değer 8 litre seviyesine yükseliyor. Ancak bu rakam bile aracın sundukları ve sınıfı göz önüne alındığında yüksek değil. Deposunun büyük olmasının da katkısıyla şehir içinde bile 750 km’ye ulaşmak mümkün.

Teknik Özellik

Motor : 2.0
Motor Hacmi 1969 cc
Silindir Adedi : 4
Maksimum Güç 235 HP 4000 d/d
Maksimum Tork 480 Nm 2000 d/d
Performans
0-100 km/s Hızlanma 7.3 sn

 

Maksimum Hız 240 km/s
Frenler
Ön Hava kanallı disk
Arka disk
Yakıt Türü : Dizel
Yakıt Tüketimi
Şehir İçi : 5.7 km
Şehir Dışı 4.3 lt
Karma : 4.8 km
Test 8.1/ 100 km
CO2 Emisyonu 120 g/km
Boyutlar
Uzunluk 4963 mm
Genişlik 1879 mm
Yükseklik 1443 mm
Dingil Mesafesi 2941 mm
Bagaj Hacmi 500 lt
Yakıt Depo Kapasitesi : 60 lt
Boş Ağırlık 1892 kg
Lastik Boyutu 225/45 R18

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here