Range Rover 2007 İncelemesi: Kalbi Hızlı Atıyor

0
2471
range rover

Çünkü Range Rover yüksek donanım seviyesiyle üst sınıf premium araçlara rakip 2.7 tonluk bir dev. TDV8’i diğer Range Rover modellerinden ayıran ise yeni geliştirilen motorun bu devasa araca katmayı amaçladığı sürüş keyfi ve ekonomi oluyor. Bu yüksek fiyatla nasıl bir ekonomi, diyecek pek çok kişi olabilir ama bir aracın kullanım maliyetlerinin de gün geçtikçe satın alma maliyetine olan oranının artığını unutmamak lazım. Özellikle de bu sınıfta yer alan araçların yakıt masraflarının kısa zamanda can sıkıcı boyutlara ulaşabileceği gözlerden kaçmamalı. Zaten Range Rover TDV8’in de küçük sınıf bir otomobil kadar düşük yakıt tüketimi değeri hedeflemediği de ortada. Fakat özellikle benzinli rakipleriyle karşılaştırıldığında TDV8 gerçekten büyük bir fark yaratıyor. V8 motorun 640 Nm’lik torkuysa Range Rover’ın bir taşla vurduğu 2. kuş oluyor.

range rover 2007

Range Rover Tasarımı

Artık klasikleşen Range Rover tasarımı köşeli hatları, dik ve geniş yüzeyleriyle estetikten yoksun gibi gözükse de oldukça çekici olduğu bir gerçek. Tasarımcıların bu noktada böyle büyük bir aracı yumuşak hatlarla olduğundan küçük göstermeye çabalamadıkları, aksine aracın ölçülerini direkt olarak belli etmeye çalıştıkları fark ediliyor. Range Rover’ın bu tasarımı aracın kimliğini açıkça ortaya koyarken onun bir ‘RR’ olduğu oldukça uzak mesafelerden bile fark ediliyor. Sıradan bir görünüm yerine aerodinamik tasarımdan vazgeçilirken bu katı yaklaşım Range Rover’a kişiliğini kazandıran etkenlerin başında geliyor. Aracın iç mekanına geçildiğinde ise kalite ve konfor çifti misafirlerini karşılıyor.

Range Rover İç Mekan

Deri döşemeler, alüminyum ayrıntılar ve işçilik seviyesi aracın iddialı olduğu konulardan. Range Rover’ın iç mekanında kalite ve işçilik konusunda eleştirilecek pek bir şey yok. Sadece, dört parçadan oluşan gösterge tablosunun bu denli ihtişamlı bir araca yakışmadığını belirtmeliyiz. Diğer tasarım ayrıntılarının yanında oldukça sade kalan bu bölüm, hava karardığında farların açılmasıyla birlikte soluk yeşil zeminiyle bizi daha da hayal kırıklığına uğrattı.

Klima kumandalarının ise dijital değil de manuel olması, konfor seviyesi böyle yüksek bir araç için eksi hanesine yazılan ufak bir ayrıntı daha. Range Rover’ın iç mekanında eleştirilecek diğer bir konu ise ergonomi problemi. Ergonomi konusunda ön konsolda herhangi bir kusur bulunmazken hem sürücü hem de ön yolcu için bulunan güneşlikler açıldığında altındaki aynaların tavanın eğimi nedeniyle kullanıcısını değil de arka yolcuyu göstermeleri insana bu aynalar kimin için yerleştirilmiş dedirtiyor. Diğer bir ergonomi problemiyse yan aynaların kumandaları. Kapı içinde camın hemen yanına yere paralel şekilde yerleştirilen bu kumanda takımı, açısı ve konumu nedeniyle kolay kullanımdan uzak. Fakat bu sorunların hiçbirinin Range Rover’ın albenisini etkilemediği de açıkça ortada.

range rover iç mekan

Donanımlar  

Donanım seviyesiyle insanı şımartacak bir noktada bulunan Range Rover, aynı zamanda insanı şaşırtmayı da iyi biliyor. Range Rover TDV8, o kadar geniş bir donanım listesine sahip ki tek tek anlatmaya kalksak sayfalar sürebilir. O yüzden en dikkat çekici donanımlarından bahsetmek Range Rover’ın diğer donanımlarına da ayna tutacaktır. Makam aracı olarak da kullanılabileceği düşünülen Range Rover, arka koltuklarındaki donanımlarıyla bunu hemen fark ettiriyor. Arkadaki yolcular için ön koltuk kafalıkları arkasında bulunan ekranlar sayesinde birbirinden bağımsız olarak TV, DVD ve VCD izlemek mümkün. CD değiştiricisinin yanında 6’lı DVD değiştiricisine de sahip olan Range Rover, bu sayede kullanıcılarına geniş bir eğlence paketi sunuyor. Park manevralarını kolaylaştıran arka görüş kamerası ve Venture Cam olarak adlandırılan taşınabilir el kamerasıyla Range Rover farklı ihtiyaçlara da cevap vermeyi amaçlıyor. Harman-Kardon marka 7 hoparlörlü ses sistemi ise aracın içerisinde müzik ziyafeti yaşatmayı ve en güzel DVD’lerinizi sinema kalitesinde izleyebilmeniz için tercih edilmiş.

V8 Turbo Dizel ile Ekonomi ve Performans Birlikte

Yeni geliştirilen V8 turbo dizel güç ünitesi hem ekonomik hem de performanslı bir sürüş vaad ediyor. 272 HP’lik gücünün yanında 640 Nm’lik torkuyla işin performans tarafını kolayca çözen bu motor, 2700 kg’nin üzerinde ağırlığa sahip aracı 9,2 sn’lik fabrika verisiyle 0’dan 100 km/s hıza ulaştırabiliyor. Ekonomi konusuysa herkes için değişen bir kavram olsa da Range Rover satın alabilecek birisi için bu aracın çok ekonomik olduğu bir gerçek. 100 km’de ortalama 11,3 litrelik yakıt tüketim değerine sahip olan Range Rover, testimiz sırasında 100 km’de 12,5 litrelik yakıt tüketim değerine ulaştı. Esnek bir yapıya sahip V8 motor, aracın ağırlığına rağmen kolay devir çevirebilmesiyle dikkat çekiyor.

Brembo Frenler Etkili!

Brembo frenleriyle fren performansı konusunda da etkili olan Range Rover, 6 ileri otomatik şanzımanın manuel kullanıma izin vermesiyle de övgüyü hak ediyor. Terrain Response adı verilen donanımı sayesinde arazi kabiliyetinin arttırılması amaçlanan Range Rover, pnömatik süspansiyonları desteğiyle farklı koşullar için aracın yerden yüksekliğinin değiştirilmesine olanak tanırken dört tekerlekten çekiş sisteminin de farklı ayarları yardımıyla kabiliyetlerini arttırıyor. Ayrıca eğim iniş kontrolü ve diğer elektronik donanımlar sayesinde aracın güvenlik seviyesi daha da arttırılmış. Yüksek, geniş ve ağır bir araç olan Range Rover TDV8, şehir içinde özellikle dar sokaklarda oldukça dikkat gerektiren bir sürüş isterken otoyollarda ise kendini buluyor. Yüksek yapısına rağmen başarılı bir yol tutuşa sahip olan araç 640 Nm’lik torkun etkisiyle özellikle virajlarda gaz pedalına yapacağınız ani hamleleri, tepkileriyle direkt olarak hissettirse de elektronik sürüş sistemleri ve dört tekerlekten çekiş sisteminin etkisiyle çizgisinden kolay kolay çıkmamakta ısrarcı.

range rover land rover

Nihat KARATAŞ

Genel Değerlendirme
Genel Değerlendirme
İşçilik  8  Safkan İngiliz’in ufak tefek işçilik kusurları bulunuyor.
Görüş  8  Görüş açıları problemsiz fakat boyutlar bazen sıkıntı yaratabiliyor.
Performans  8  TDV8’in motoru oldukça iyi.
Tüketim  8  Bu sınıfta yer alan bir araç için ekonomik.
Konfor  10  Her yönüyle konforlu bir araç.
Frenler  7  2.7 tonluk ağırlığın negatif etkisi görülüyor.
Yalıtım  7  Köşeli hatlar yüzünden yüksek hızda rüzgar gürültüsü artıyor.
Donanım  10  Özellikle konfora yönelik donanımları aracın en büyük özelliklerinden.
Fiyat  6  En büyük dezavantajı.
Sonuç  8,0  Bu seviyede bir bilinilirliğe ve bu denli çok tercih edilen bir konuma sahip olan Range Rover, hem sürüş özellikleri hem de konfor ve donanım seviyesiyle kendisinden beklenen her şeyi rahatlıkla karşılayabiliyor. 170 bin Euro’luk fiyatıysa aracın çok küçük bir müşteri kitlesine hitap ettiğinin bir kanıtı. TDV8 motor ise üretiliş amacına uygun olarak hem performansı hem de yakıt ekonomisini bir arada sunmayı gayet iyi başarıyor.
İkinciel

 

Teknik veriler
Motor: V8, turbo dizel,  32v
Motor Hacmi: 3630 cc
Motor Gücü: 272 HP – 4000 d/d
Max. Tork: 640 Nm – 2000 d/d
Frenler: Hava kanallı disk/disk
Bagaj: 535/2090 lt
Boyutlar (u/g/y): 4967/2034/1865 mm
Ağırlık: 2710 kg
Lastikler: 255/60 R19

 

İkinci El Otomobil Fiyatları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here