Kabul etmek gerek ki eski nesil Peugeot ve Peugeot 3008 modelleri çok güzel ve zarif modellerdi. Özellikle 90’lı yıllardaki araçlara bakmaya doyum olmazdı. Ancak 2000’lere geldiğimizde bu tasarım anlayışı kayboldu ve kimliksiz modeller görmeye başladık. Neyse ki Peugeot bu karardan çabuk vazgeçti ve yeniden göze hoş gelen araçları yollarla buluşturdu. 3008’in de ilk nesli dikkat çekici bir model değildi. MPV olmasından ötürü şişkin ve yuvarlak hatlara sahip olan aracın güncel neslinde bildiğimiz tüm hatlardan kurtularak sıfırdan bir tasarım yapılmış. Bunun sonucunda da araç çok daha dinamik bir model halini almış.

Peugeot’nun son dönemdeki araçlarında kullanılmaya başlanan far yapısı, büyük ızgara, şişkin çamurluklar gibi detaylarla 3008 güçlü görünmeyi başarıyor. Arka kısmında da bu güçlü görünümü devam ettirmek için koyu renkli plastikle krom görünümün birlikteliğinden faydalanılmış ve ortaya da şık ancak arazi kimliğini de öne çıkartan bir tasarım çıkmış. Aracın genel tasarımına bakıldığında hoşa gitmeyecek tek detay çamurlukların daha şişkin olmayışı söylenebilir. Özellikle arazi araçlarında çamurlukların büyük lastikler için iyice dışarı çıkartılmasına rağmen 3008’de böyle bir uygulama yapılmamış.

Peugeot 3008 Tasarım

İç Mekan

Peugeot, artık otomobillerinde i-Cockpit isimli yeni tasarladığı sistemi kullanıyor. Sürücü odaklı hazırlanan bu kokpit tasarımında sürücüye dönük tasarım sayesinde kullanım esnasında ergonomi ön plana alınmış. 3008 modelinin orta konsolunu biraz değişik biçimde ilerleyen dönemde farklı Peugeot modellerinde de göreceğiz. Orta konsolun merkezinde büyük bir ekrana yer verilirken buradan sürüşle ilgili tüm bilgileri görmek mümkün. Yeni bir vites topuzunu da barındıran kokpitte yine küçük tasarımlı ve sportif bir direksiyon kullanılmış ve bu da aracın arazi dışı kullanımlarında büyük kolaylık sağlıyor.

Peugeot 3008 iç mekan tasarımı

Yeni 3008’de yaşam alanı önceki nesle kıyasla önemli değişiklikler göstermiş. Örneğin ilk nesilde yüksekte konumlandırılan koltuklar nedeniyle daha ferah bir alan sizi karşılarken yeni nesilde artırılan diz mesafesi ile daha fazla yaşam alanı sunulur olmuş. Üstelik araçtaki panoramik cam tavan sayesinde de ferahlık konusunda en ufak bir eksiklik hissedilmiyor. Değişkenlik konusunda da son derece başarılı olan 3008, katlanabilir arka koltukları ve 520 litrelik geniş bagajı sayesinde yükleme yapma konusunda da bir eksiklik hissettirmiyor.

Motor

Peugeot 3008 motor seçenekleri konusunda oldukça şanslı. Araçta her beklentiye cevap verebilen bir motor bulmak mümkün. Modelde en çok tercih ise kuşkusuz 1.6 litrelik dizel motor ve otomatik şanzımanlı versiyona olacaktır. 1560 cc’lik motorundan 120 HP güç ve 300 Nm tork üreten motor, tam otomatik 6 ileri vites kutusu ile kombine edilmiş. Alt devirlerden itibaren özellikle torkun kullanımda olması sayesinde 3008 kullanıcısına ihtiyaç duyduğu anda güç sağlama konusunda eksiklik yaşatmıyor.

Tam otomatik vites kutusu ile büyük uyum içinde olan motor sürat arttıkça ise performansını koruyamıyor ve nefesi erken kesiliyor. Bunda hiç kuşku yok ki 19 inçlik jantların etkisi büyük. Güçten çalan bu jantlar göze hoş gelse de bu araç için fazla. Fabrika verisi 100 km’de ortalama 4.4 litre yakıta ihtiyaç duyan 3008, reel sürüşlerde ise 6,2 litre yakıta gereksinim duyuyor. Bu değer de aracın özelliklerini düşündüğümüzde yüksek değil. 53 litrelik yakıt deposunun da etkisiyle özellikle uzun yolculuklarda 800 km’lik menzile ulaşmak hiç de zor değil.

Güvenlik

Peugeot 3008 ne kadar güvenli? İlk olarak 2009 yılında EuroNCAP çarpışma testine katılan Peugeot 3008, o tarihte 5 yıldız alarak günü tamamlamıştı. Yeni nesliyle ise araç kısa bir süre önce test edildi ve yine 5 yıldız almaya hak kazandı. Test sonucunda yetişkin korumasından %86 alan model, çocuk korumasından da %85 almaya hak kazandı. Aracın standart donanımında ABS, ESP, sürücü-yolcu-yan-perde havayastıkları, yokuş kalkış asistanı sunulurken versiyona bağlı olarak şerit takip sistemi, aktif güvenlik sistemi, hız levhası tanıma sistemi, kör nokta uyarısı gibi donanımlar tüketicilere sunuluyor.

Konfor & Yol Tutuş

Artık bir arazi aracı olarak yoluna devam eden 3008, yaşadığı bu değişimi yol tutuşunda da ortaya koyuyor. İlk neslinde özellikle yan rüzgarlardan etkilenen model artık bu sorunundan kurtulmuş. Hız arttıkça iç mekana bir miktar rüzgar gürültüsü gelse de rakipleriyle benzer seviyede. Önde McPherson tipi bağımsız, arkada ise yarı bağımsız süspansiyona sahip olan 3008, direkt direksiyon sistemine sahip. Küçük yapısıyla ele tam oturan direksiyon simidinin en önemli eksikliği ayar kabiliyetinin sınırlı oluşu.

Konfor & Yol Tutuş

Eğer boyunuz uzunsa ne yazık ki ideal oturma pozisyonunu bulmanız kolay değil. Ancak yola çıktığınız anda bu olumsuzluğu bir kenara bırakırsak 3008 size keyifli yolcukları garanti eden bir otomobil gibi davranıyor. Yerden 219 mm yüksekliğe sahip olan 3008, 20 derecelik yaklaşma ve 29 derecelik uzaklaşma açılarına sahip. Aslında bu değerler bir arazi aracı için çok da iyi değil. Ayrıca orta konsolda herhangi bir kilit de olmamasından ötürü arazide 3008 ile yapabilecekleriniz sınırlı. Bu nedenle de onu yerden yüksek bir Crossover olarak görmek daha doğru olacaktır. Yerden yüksek yapısına rağmen rüzgarlardan etkilenmeyen model virajlarda da izine sadık bir araç olduğunu gösteriyor. Arka arkaya yapılan panik frenlerde bile izinden sapmayan 3008, büyük jantları nedeniyle arka koltukta oturanların konforunun azalmasına neden oluyor. Bu nedenle de bu araç için en ideal lastik ölçüsü 17 inç.

Peugeot 3008 Teknik Özellik

Motor : 1.6
Motor Hacmi 1560 cc
Silindir Adedi : 4
Maksimum Güç 120 HP  3500 d/d
Maksimum Tork 320 Nm 1750 d/d
Performans
0-100 km/s Hızlanma :

11,6 sn

 

Maksimum Hız 185 km/s
Frenler
Ön : Hava kanallı disk
Arka : Disk
Yakıt Türü : Dizel
Yakıt Tüketimi
Şehir İçi 4.9 lt/100 km
Şehir Dışı : 4.1 lt/100 km
Karma 4.4 lt/100 km
Test :

6.2 lt/ 100 km

 

CO2 Emisyonu 114 g/km
Boyutlar
Uzunluk 4447 mm
Genişlik 1841 mm
Yükseklik 1624 mm
Dingil Mesafesi 2675 lt
Bagaj Hacmi 520 lt
Yakıt Depo Kapasitesi : 53 lt
Boş Ağırlık 1315 kg
Lastik Boyutu 205/55 R19

 

İkinci El Peugeot İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here