Opel Corsa 4. Nesli İle Test Konuğumuz

1
3157
Opel Corsa

Aradan geçen 24 yıl Corsa’yı ergenlik dönemini atlatmış dinamik bir gence dönüştürürken, bizim aksimize Opel  Corsa gün geçtikçe gençleşti. Artık çok daha dinamik bir görünüme kavuşan Corsa’nın 4’üncü nesli yollarla buluşurken artan boyutları, gelişen donanım ve motor seçenekleriyle birlikte hedef müşteri kitlesi de genişledi.

 

Gelişen boyutlar

 

Otomobiller büyümeye devam ederken Corsa’da selefine göre bu büyüme eğiliminin içerisinde yer aldı. Artık neredeyse 4 m uzunluğa sahip olan Opel Corsa, boyutlarıyla eski kompakt sınıf otomobilleri aratmayacak ölçülerde. Radyatör ızgarası, tampon ve çekik farlar Corsa’nın karakterini belirlerken 3 ve 5 kapılı karoser seçeneğine göre farklılaşan arka tasarım aracın önünü tamamlıyor. Çift katlı ön kapı içi yan cepleri, arka kapı içi yan cebi, bardaklıklar ve tuş takımlarıyla Corsa’nın içi, sade ama kullanışlı tasarlanmış. Havalandırma ızgaralarının üzerinde bulunan bilgi ekranının eski Corsa’da kullanılanla tamamen aynı olmasıysa Opel ve Corsa fanatiklerinin gözünden kaçmayacak bir ayrıntı.      

Dört farklı donanım seçeneğiyle ülkemizde satışı yapılan Corsa’nın 2’nci donanım basamağını oluşturan Enjoy, test aracımızda bulunan 1.4 lt’lik benzinli motorun baz donanım seviyesini oluşturuyor. 26.387 YTL’lik etiketle başlayan Corsa’ların fiyatları motor ve donanım seçeneğine göre 36.638 YTL’ye kadar çıkıyor. Ayrıca bu fiyat ekstra donanımlarla daha da artıyor. MP3’lü radyo-CD çalar, klima, ABS ve sürücü ve ön yolcu havayastıkları gibi standart donanımlara sahip olan Corsa 1.4’te yol bilgisayarı bulunmaması bizce en büyük donanım eksiği oluyor. Yol bilgisayarının Corsa’larda sadece en üst seviye olan Cosmo donanım paketine “Teknik Paket” adı altında satılan bir ekle alınabildiğini de belirtelim.      

 

Ekonomik ama cansız

 

Benzinli motor seçeneklerinin üst basamağını oluşturan 1.4 lt, 90 HP’lik motor Corsa’nın eski ruhunu oluşturuyor. Opel’in hem eski Corsa’da hem de diğer modellerinde kullandığı bu motor, sağlamlığı ve sorunsuzluğuyla bilinen bir güç üreteci. 125 Nm’lik torkuyla küçük sınıf bir araç için yeterli tork üretebilen ünite, şanzıman oranları ve aracın ağırlığı nedeniyle eski Corsa’da olduğu gibi yeni Corsa’yı hareket ettirmekte pek istekli değil. Özellikle ara hızlanmalarda bu motorun Corsa’ya yetmediğini açıkça görebiliyorsunuz. Yine de bu motor seçeneğiyle Corsa, kısıtlı bir sürüş performansı içerisinde ekonomik sürüş iddiası güden bir seçenek oluyor. Net şanzıman geçişleri ve direksiyon tepkileri Corsa’nın rakipleri karşısında kozlarından biri olurken gelişen yol tutuşu, Astra’yla birlikte Opel’in iddialı olduğu bir konuda ne duruma geldiğini ortaya koyuyor. Corsa’nın artık çok daha iyi yol tuttuğu bir gerçekken frenleri de özellikle dozlama olarak kullanıcısına ne zaman aracı durduracağını önceden hissettiriyor.           

 

Nihat KARATAŞ

Genel Değerlendirme

İşçilik  6  Göze batan bir işçilik kusuru yok.
Görüş  7  Görüş açıları sorunsuz.
Performans  3  1.4 litrelik motor Corsa’nın en zayıf yanı.
Tüketim  6  Sınıf standartlarında.
Konfor  5  Koltukların malzemesi oldukça sert.
Frenler  6  Fren performansı yeterli.
Yalıtım  6  Yol sesini içeriye fazla alıyor.
Donanım  5  Rakipleriyle karşılaştırıldığında donanımı düşük.
Fiyat  6  Uzakdoğulu rakiplerinden yüksek fakat Avrupalı’larla eş değer.
Sonuç  5,6 Corsa, hem dış hem de iç görünümüyle tasarım olarak pek de eleştirecek bir yan barındırmazken 1.4 lt’lik benzinli motoru Corsa’nın dinamik görüntüsünün arkasında kalıyor. Yeni Corsa buna rağmen rakipleri arasında birçok yönüyle makul bir seçenek olarak öne çıkıyor.
İkinciel

Opel Corsa Test ve Teknik Verileri

STANDART DONANIM
FABRİKA VERİLERİ TEST VERİLERİ
Motor:  Sıralı 4 silindirli, 16V Hızlanma
Motor Hacmi:  1364 cc 0-50 km/s :  4.1 sn
0-100 km/s :  12.5 sn
Motor Gücü:  90 HP – 5600 d/d 0-120 km/s :  19.1 sn
Fren mesafesi
Max. Tork:  125 Nm – 4000 d/d 100-0 km/s:  42 m
Frenler:  Hava kanallı disk/kampana
Bagaj:  285 lt Ara hızlanma / Tüketim
Boyutlar (u/g/y):  3999/1737/1488 mm 60-100 km/s (4.  viteste):  15.2 sn
Ağırlık:  1088 kg 80-120 km/s (5.  viteste):   22.1 sn
Lastikler:  185/65 R 15 Menzil:   562 km
Test tüketimi:  8.0 lt/100 km

 

2.El Opel Corsa İlanları

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here