2018 Model Kia Picanto İncelemesi : Makul Şehirli İnceleme

0
3387
kia picanto

Büyük şehirlerdeki ve özellikle İstanbul’daki trafik sorunu herkesçe malum olan bir gerçek. Bu durum doğal olarak insanları otomobil konusunda farklı arayışlara itiyor. Yani fiyatı uygun, yakıt tüketimi düşük, dışı küçük, iç mekanı da yeterli olsun. Bu durumda mini sınıf otomobiller ön plana çıkıyor. Evet, küçük sınıf otomobiller sizi trafik sıkışıklığından kurtaramaz, fakat zaten İstanbul gibi bir yerde yaşıyorsanız çok güçlü ve çok hızlı bir otomobile sahip olmanızın da bir anlamı kalmıyor. Çünkü özellikle belirli yer ve saatlerde gittiğiniz yolun büyük kısmını 40-50 km/s gibi hızlarla kat ediyorsunuz. Kia Picanto zaten kendi sınıfında elde ettiği başarılı satış rakamlarıyla bu gerçeğin farkında olan birçok insanın tercihiydi.

75 HP’lik 1.1 dizel motor

Aileye en son eklenen 1.1 lt’lik 75 HP gücündeki CRDi turbo dizelle artık dizel ekonomisini de artılar hanesine yazmak istiyor. Konuya otomobilin en çok merak edilen yanı olan motordan girelim. Picanto’da bulunan 1120 cc’lik, sıralı 3 silindirli commonrail turbo dizel motor 75 HP güç ve 130 Nm tork üretiyor. Alt devirleri çekiş yönünden belirgin bir sıkıntı yaratmayan motor 1020 kg boş ağırlığa sahip karoseri zorlanmadan taşıyor. Motor güç bandı 4000 d/d’den sonra biraz hızlı şekilde düşse de, bu durum rahatsızlık vermiyor. Bu otomobilde rahatsız olunabilecek tek şey, test aracına özgü olduğunu düşündüğümüz birinci vitese biraz zor geçme sorunu. Performans yönünden bir şehir otomobilinden bekleyeceğiniz ivmelenmeyi sağlayan Picanto’nun testlerde elde ettiği 14.2 saniyelik 0-100 km/s hızlanma değeri fabrika verisinden yaklaşık  2 saniye daha iyi. Pek sık karşılanmayan bu durum karşısında sonuçtan emin olana kadar test cihazıyla yaptığımız ölçümleri tekrarladık. Tüketim olarak ele aldığımızda Picanto’nun elde ettiği 5.8 lt/100 km’lik tüketim ortalaması fena sayılmasa da bu hacimdeki bir dizel motor için yüksek sayılabilir. Yine de bu tüketimin şikayete neden olmayacak kadar makul olduğunu söyleyebiliriz.

Kia Picanto Şehir içinde pratik

Görüş açıları, küçük boyutları ve 9.2 metrelik dönme çapıyla sürücüsünü rahat ettiren Picanto, uzun yolda da fazla tedirginlik vermiyor. Yüksek hızlarda yan rüzgarlardan hafif etkilenme gösteren otomobil yol şartlarından dolayı zaman zaman biraz salınıma giriyor. Fakat bunlar hiçbir zaman tedirginlik verecek boyuta ulaşmıyor. Virajlardaki yol tutuş için de aynı şeyi söyleyebiliriz; yani sert virajları sevmese de, sınıfı için normal. Otomobilin iç mekanı 4 orta boylu yetişkin için tatminkar bir alan sunuyor. Arka koltuklarda oturanların ayaklarını ön koltuk altlarına uzatabilmeleri rahatlık hissini arttırıyor. İç mekanda yeterli sayıda eşya gözü olması kullanışlılığı arttırıyor.

Genel Değerlendirme
Konfor Kullanışsız bagaja sahip.
Görüş Park ederken rahat.
İşçilik Vasat düzeyde
Performans Yeterli
Frenler Limitin biraz üzerinde
Donanım Yeterli
Tüketim Sınıf ortalamasında
Fiyat Rekabetçi
Genel 1.1 CRDi motorlu Picanto’nun Basic ve Comfort olmak üzere iki donanım seviyesi bulunuyor. Basic’in fiyatı 21 bin 561 YTL olarak açıklanırken, Comfort’un fiyatı 22 bin 601 YTL olarak belirtiliyor. Test aracımız Comfort sahip olduğu donanım ve özelliklerle fiyatının karşılığını veren bir otomobil.

 

 

Test ve Teknik Verileri

STANDART DONANIM
ABS, yolcu ve sürücü havayastıkları, far yükseklik ayarı, immobilizer, merkezi kilit, elektrikli camlar, klima, radyo-CD-MP3 çalar, yükseklik ayarlı elektrohidrolik direksiyon, yolcu havayastığı kapatma sistemi.
FABRİKAVERİLERİ TESTVERİLERİ
Motor: Sıralı 3 silindirli, commonrail, turbo dizel Hızlanma
Motor Hacmi: 1120 cc 0-50km/s : 4.7 sn
Çap/Strok: 0-100km/s : 14.2 sn
Motor Gücü: 75 HP – 4000 d/d 0-130km/s : 20.5 sn
Hız
Max. Tork: 153 Nm – 1900 d/d Max.hız : 162 km/s
Frenler:  Hava kanallı disk/Disk (ABS ile)

.

Lastikler: 175/60 R14
Test tüketimi:  5.8 lt/100 km
Depo kapasitesi: 35 lt
Menzil: 603 km

 

İkinci El Kia İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here