Dodge Caliber : Bu Amerikan Çok İddialı

1
6500
Dodge Caliber

Dodge Caliber, SXT ismiyle anılan tek bir donanım seçeneğiyle ithal ediliyor. Buna rağmen donanım listesi benzinli ve dizel olmak üzere farklılıklar gösteriyor. Dizel model biraz daha zengin.

Caliber’in kalbinde 1.8 litre 150 HP ve 2.0 litre 156 HP benzinli, 2.0 litre 140 HP dizel motor seçenekleri bulunuyor.

Caliber’in donanım ve teknik özellikleriyle sınıfının en iddialı etiket değerlerinden birisini taşıdığı iddia edilebilir.

        

Konfor, İşlevsellik ve donanım

        Caliber’in her ne kadar Avrupalı tüketicilerin istekleri göz önünde bulundurularak  tasarlandığı iddia edilse de tipik Amerikan otomobili havasından uzaklaşılmamış. Nitekim kompakt sınıf otomobili olarak açıklanmasına rağmen boyutları neredeyse orta sınıfa ulaşıyor.

        En önemli eleştirimizse iç mekana yönelik. Dış tasarımda harikalar yaratan Dodge mühendisleri iç mekana geçene kadar belikli bir hayli yorulmuşlar. İç mekan sıradan, hatta yaşlı. Kullanılan malzeme kalitesi ancak ‘vasat düzey’ olarak yorumlanabilir.

        Kokpitte yumuşak malzeme kullanılmamış. Gözü yoran kırmızı kokpit kaplaması eleştiri alabilecek bir detay. Bunun yanı sıra dört hatta beş yetişkinin konforlu yolculuk yapabilmesi adına her şey var.

        Ön ve arka koltuklar oldukça rahat. Sürücünün kumanda fonksiyonlarına ulaşma sorunu yok. Uzun boylu kullanıcıların bile Dodge Caliber içinde rahatsız olmayacağını söyleyebiliriz.

        Küçük camlara rağmen iç mekanın ferah bir havası var. Sunroof opsiyonunun bundaki katkısı büyük.

        Gösterge paneli gayet basit. Kilometre sayacı, devir göstergesi, yakıt ve hareket göstergesi üç parçadan oluşuyor. Müzik sistemini Chrysler modellerinden tanıyoruz. Fakat iç açıcı bir tasarımı yok. Bunun yanı sıra direksiyondan kontrol edilemiyor.  

        Caliber’in 524 litrelik bagaj hacmi iddiasını kanıtlıyor. Çocuklu ailelerin düşünüldüğü ortada. Arka koltukların katlanmasıyla toplam hacim 1339 litreye kadar ulaşabiliyor.

 

 

 

Dodge Caliber Sürüş İzlenimleri

 

Caliber’in kompakt bir otomobil olduğuna inanmak zor. Nitekim araca yaklaştığınız anda Dodge markasının da akılda bıraktıklarının etkisiyle etkileniyorsunuz. Kapıları açıp iç mekana geçtiğiniz anda bu his artarak devam ediyor. Uzun burun tasarımının bu etkideki rolü büyük. SUV’larıyla anılan Jeep modellerini anımsatan parçalar Dodge Caliber ile olan aşkının büyümesine katkıda bulunuyor. Büyük çaplı direksiyon simidi, beyaz zeminli gösterge tablosu, sportif öğeler bu aşkın kıvılcımları. Bunun yanı sıra malzeme kalitesi ve iç işçilik büyünün bozulmasına varacak kadar beklentilerinizi zorluyor.

Caliber’in kabini kesinlikle konforlu. Sürücünün ergonomik bir sorun yaşamasıysa mümkün değil. Her şey yerli yerinde. Yola çıktığınız anda güven veren bir otomobilin direksiyonunda olduğunuzu anlıyorsunuz.

Aracın süspansiyon sistemi belli ki Türkiye standartları göz önünde bulundurularak  modifiye edilmiş. Virajlarda bir miktar yatma söz konusu. İlk kalkışlardaysa yola tutunmakta sorun yaşatıyor. Yüksek tork ve yere basma sorunu nedeniyle aracın sağa sola çektiğini söylemeliyiz. Caliber’in ESP sisteminin kötü bir sürprize şans tanımadığını belirtmeliyiz. Sistem sürücüsüne güven veren bir performansla çalışıyor. Sonuç olarak Caliber yola iyi yapışıyor.

Motor kaputunun altındaysa önemli bir sürprizle karşılaşıyoruz. Malumunuz Amerikan tüketicisinin dizel otomobillere yönelik ilgisi yok denecek kadar az. Hal böyle olunca Dodge firmasının yardımına da Volkswagen koymuş. Daha önce pek çok VW modelinde testini gerçekleştirdiğimiz 2.0 litrelik Common-Rail teknolojili dizel motor 140 HP’lik gücüyle Caliber’i sırtlıyor. Maksimum 310 Nm’lik tork yukarıda belirttiğimiz gibi kalkışlarda yere tutunma sorunu yaşatıyor. Ara hızlanmalar ve son sürate ulaşım süresiyle fazlasıyla iddialı. Dodge’un fren sistemi şanına yakışır bir güven verdi. Yüksek süratlerde bile panik frenden kaynaklanan bir sorun yaşamayacağınızı söyleyebiliriz,

               

Genel Değerlendirme

İşçilik  7  Daha iyi olmalıydı
Görüş  6  Geri görüş park sensörüne muhtaç
Performans  9   Performans otomobili gibi
Tüketim  8  Cimri sayılabilir
Konfor  8  Süspansiyonlar fazla yumuşak
Frenler  8  Güven veriyor
Yalıtım  7  Motor sesi duyuluyor
Donanım  8  Eksikleri var
Fiyat  9  32.228 Euro
Sonuç  7.77 Bu fiyata bunun kadar iddialı bir otomobil bulmak zor. Motor hacmi, donanım listesi, kullanım özellikleriyle adeta kompakt sınıfa meydan okuyor. VW’den alınan motoru en önemli silahı. Dahası heybetli karoseriyle birkaç sınıf üzerindeki modeller kadar elit bir görünüm sunuyor.
İkinciel  –

Dodge Caliber Test ve Teknik Verileri

STANDART DONANIM
 

Sürücü, yolcu ve perde hava yastıkları, klima, 3 bölmeli çok işlevli torpido gözü, fener olan arka aydınlatma, 17 inç alüminyum alaşım jantlar, ISOFIX, i-Pod uyumlu kol dayama, Radyo-CD çalar, hız sabitleme sistemi, tüm hızlarda görev yapan çekiş kontrol sistemi (TCS), yol bilgisayarı, ESP, ABS+BAS (fren destek sistemi), açılır tavan

FABRİKA VERİLERİ TEST VERİLERİ
Motor: Önde enlemesine yerleştirilmiş common-rail dizel motor Hızlanma
Motor Hacmi:  1968 cc 0-50 km/s :  –
0-100 km/s :  9.3 sn
Motor Gücü:  140 HP – 4000 d/d 0-130 km/s :  –
Hız
Max. Tork:  310 Nm – 2500 d/d Max. hız :  196 km/s
Frenler:  Önde ve arkada disk
Bagaj:  352 litre İç gürültü
Boyutlar:  4415/1800/1535 mm Rölanti  –
Ağırlık:  1485 kg 100 km/s :  –
Lastikler:  215/60 R17 100 – 0 km/s  38 m
Test tüketimi:  6.1 lt (ort.)
Depo kapasitesi:  51 lt
Menzil:  770 km

 

2.El Dodge Caliber İlanları

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here