Fiat Punto 1.3 Multijet

1
4865
fiat punto 1

 

Avrupa’nın ‘mini otomobil profesörü ” Fiat Punto ” serisini ’90’lı yılların başında yollara çıkardı. Fiyat-kalite kriterlerinin başarılı şekilde dengelendiği Punto kısa sürede yüksek satış rakamlarına ulaştı.

1999 yılında ikinci jenerasyonu yollara çıkan Punto, önemli bir operasyona uğradı. Özellikle burun tasarımı baştan aşağı yenilenerek güncel görünümüne kavuşan Punto, Türkiye’ye 1.2 litre 60 HP, 1.4 litre 95 HP benzinli ve 1.3 litre 70 HP dizel motorlarla ithal ediliyor. Otomobilin Avrupa’da 1.2 litre 60 HP, 1.8 litre 131 HP benzinli ve 1.9 litre 100 HP, 1.9 litre 80 HP dizel motor seçenekleri de bulunuyor.Tek donanım paketiyle satılan otomobilde ekstra donanımlar ayrıca satın alınabiliyor.

 

Fiat Punto | Eskisinden Daha Olgun

2003 Cenevre Otomobil Fuarı’nda ilk kez görücüye çıkan Punto’yu görenler hayal kırıklığına uğramış olabilirler. Selefinin büyük popülarite kazanmasına sebep olan ince yapılı sportif farlar, makyaj ardından tarihe karışmış. Sportif havasını kaybeden otomobil artık daha olgun bir görünüme sahip. Büyük farlar ve radyatör ızgarasının üzerindeki ‘Fiat’ logosu ön tasarımın dikkat çeken detayları arasında. Yeni tampon tasarımıyla 30 mm uzayan otomobilin toplam boyu 3865 mm’ye ulaşmış. Punto’nun yükseklik, genişlik ve aks mesafesi ise herhangi bir değişiklik yaşanmamış. Bagaj bölümünün üstüne taşınan stop grubu güvenlik açısından önem taşıyor. Unutmadan; stop gurubu bu tip tasarıma sahip diğer otomobillerden hayli büyük…

Fiat Punto | Kokpit Çift Renkli…

Fiat Punto ‘nun iç mekanında kullanılan plastik kalitesi çok yüksek değil. Kokpitin çift renkli yapısı ferah ve kaliteli bir iç mekan hissi veriyor. İç mekanda gözümüze çarpan bir işçilik kusuru yoktu. Orta konsolun en üstüne müzik sistemi yerleştirilmiş.Bunların altındaysa büyük havalandırma ızgaraları bulunuyor.Cam açma düğmeleriyse tam ortaya konumlandırılmış. Vites kolunun hemen arkasında çift bölge kontrollü dijital klima ve beşli CD-Changer bulunuyor. Küllük ve çakmağın vites kolu tarafından perdelenmesi ergonomik bir kusur olarak sayılabilir. Fiat Punto ‘nun gösterge tablosu Stilo modelinden alınmış. Direksiyon sistemine eklenen ‘City’ modu, şehir içi kullanım esnasında sürücünün yorulmamasını sağlıyor. Müzik sisteminin direksiyonun üzerinden değiştirilebiliyor olması sürüş güvenliğini artırıyor. Punto’nun 297 litrelik bagaj hacmi yeterli. Arka koltukların yatırılmasıyla bagaj hacmini 1080 litreye kadar yükseltmek mümkün.

Ekonomi ve Performans Bir Arada

Punto’nun kaputunun altında Fiat ve General Motors ortaklığıyla kurulan Powertrain şirketinin ürettiği ilk dizel motor bulunuyor. Opel Corsa’da da karşılaştığımız bu motor Fiat ürün gamında ‘Multijet’ ismiyle anılıyor. Triger kayışı yerine zincir kullanan motor uzun bakım aralığıyla dikkat çekiyor. 1248 cc hacmindeki common-rail güç ünitesi 4000 d/d’de 70 HP güç, 1750 d/d’de180 Nm tork üretiyor. Alt devirlerde cansız görünün motor,2000 d/d’den sonra atak bir yapıya bürünüyor. Punto’yla 0’dan100 km/s hıza 13.3 saniyede ulaştık. Hızlanma performansı açısında VW Polo‘nun (13.2 sn) gerisinde kalan otomobil, Peugeot 206 HDI (13.4 sn) ve Renault Clio‘dan (14.9 sn) daha hızlı.Akaryakıt istasyonunda sürücüsünün yüzünü güldüren Punto testimiz boyunca 100 km’de ortalama 4.9 litre motorin tüketti. 49 litrelik deposuyla menzili 1000 km.

Önden Kayma Eğiliminde


Atak karakterini düşük yakıt tüketimiyle birleştiren dizel motor Punto’nun kendi sınıfındaki iddiasını artıracağa benziyor.Orta sertlikteki süspansiyon sistemi yoldan gelen darbeleri kabine yansıtmıyor. Fakat virajlarda çok zorlandığında önden kaymaya başlıyor. Bu noktada otomobilin direksiyonu hissizliğiyle eleştirimizi alıyor. İç mekanda cam açma butonları yerleşimi itibariyle alışkanlık gerektiriyor. Sürücü aynasının çift açılı olmaması alışılmış bir durum değil. Punto’nun fren sistem iABS ve EBD destekli… 100 km/s hızla giderken yaptığımız ani fren sonrasında Punto’yu 40 metre gibi bir mesafede durdurmayı başardık. Punto 1.3 Multijet’in;

2. El Fiyatı : 53.000 TL.

 

Genel Değerlendirme
İçmekan Cam butonları alışkanlık gerektiriyor.
Görüş Problemsiz. Ancak sürücü aynasının çift açılı olması beklenirdi.
İşçilik Sorunsuz.
Performans Sınıfının iddialı modelleri arasında.
Tüketim Tüketim düşük, menzil uzun.
Yoltutuş Önden kayma eğiliminde.
Frenler Güvenlik sınırları içinde.
Süspansiyon Darbeleri başarıyla emiyor.
Yalıtım Dizel motorun sesi yüksek.
Donanım Bu sınıf için yüksek.
Fiyat Makul seviyede.
Sonuç Punto performansı ve ekonomiyi bir arada sunan yeni nesil motoruyla iddialı bir model. Ayrıca otomobilin olgun görünümü ilgi çekebilir.

TuluDARICAN 30/01/2004

Test ve Teknik Verileri

STANDART DONANIM
Sürücüve yolcu havayastıkları, klima, polen filtresi, direksiyondankumandalı müzik sistemi, elektrik kumandalı ön camlar, elektrikkumandalı ve ısıtmalı yan aynalar, uzaktan kumandalı merkezikilit, immobilizer, follow-me-home geçikmeli sönen aydınlatmasistemi, yol bilgisayarı, bardaklık, asimetrik katlanabilenarka koltuklar, yüksel ayarlı ve city modlu direksiyon , sistemi,yükseklik ve bel destek ayarlı sürücü koltuğu, kapı açık uyarısı,radyo-teyp ve yangın önleme sistemi
FABRİKAVERİLERİ TESTVERİLERİ
Motor: Önde enlemesineyerleştirilen sıralı 4 silinidirli motor Hızlanma
MotorHacmi: 1248 cc 0-50km/s : 4.1 sn
Çap/Strok: 0-100 km/s : 13.3 sn
MotorGücü: 4000 d/d’de 70 HP 0-130km/s : 23.5 sn
Max.Tork: 1750 d/d’de 180Nm
Frenler: önde hava kanallı disk arkadakampana
Bagaj: 294/1080 lt
Boyutlar: 3865/1660/1480 mm
Ağırlık: 980 kg
Lastikler: 185/60 R14
Test tüketimi: 4.9 lt/100 km
Depokapasitesi: 49 lt
Menzil: 1000 km

Satılık Fiat Punto Modelleri >>

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here