Fiat Albea 1.6 Sürüş Deneyimi

0
2666
albea

Fiat’ın Albea modeliyle 2002 Yılında tanıştık. Makyaj geçirmiş olan albea pazarda oldukça sevilmiş bir araçtır. Albea’yı Türkiye’de 1.2 litre 60 HP, 1.2 litre 80 HP, 1.6litre 103 HP benzinli ve 1.3 litre 70 HP dizel motor seçenekleriyle tercih etmek mümkün.
Active ve Dynamic olmak üzere iki donanım versiyonu bulunan Albea’da Speedgear ismi verilen CVT teknolojili otomatik şanzıman sadece 1.2 litre 80 HP’lik motor seçeneğiyle birlikte satın alınabiliyor.

ALBEA

Konfor, İşlevsellik ve donanım

Albea’nın iç mekanı Fiat mühendislerinin operasyonuyla büyük bir gelişim göstermiş. Malzeme kalitesinde hissedilir bir artış var. İşçilikse bazı noktalarda hala zayıf.
Kokpitin çift renk olması kalite hissinin yanı sıra ferahlık hissini de artırmış.
Müzik sistemi yerleşimi sayesinde kolay kontrol ediliyor. Direksiyon üzerinden kontrol edilememesi güvenlik açısından dezavantaj.
Makyaj operasyonuyla birlikte iç mekan ergonomisi yükselmiş. Kokpitte kullanımı sorunlu bir buton bulunmuyor.
Albea iç mekan genişliği konusunda fazlasıyla bonkör. Ön ve arkada diz mesafesi geniş.

Fiat Albea 1.6 Sürüş İzlenimi

albea

Albea’daki değişim hemen fark ediliyor. Ön tasarım makyajla birlikte Punto’ya benzetilmiş. Desensiz camların ardında ki farlar ön tasarımın dikkat çekici noktası. Operasyon arka bölüme ne yazık ki uğramamış. Bagaj tasarımı selefiyle birebir aynı.
Albea, 4186 mm’lik boyuyla en büyük rakibi olan Clio Symbol’den15 mm daha uzun. Genişlik olarak rakibine göre 64 mm önde. Dış tasarımdaki bu ölçüler sayesinde Albea’nın iç mekanı bir hayli geniş. Ön ve arkada sunulan diz mesafesi memnuniyet yaratıyor. Otomobilin kokpitinin yeni tasarımı selefine göre daha sade ve kullanışlı. Malzeme kalitesindeki yükselişse beğenimizi kazandı. Gösterge tablosu okunaklı tasarlanırken, içerisindeki büyük ekrandan sürücüsüne yol bilgisayarının bilgilerini ulaştırıyor.
Albea’nın ön ve yanlarda herhangi bir görüş problemi bulunmuyor. Ancak yüksek bagaj yapısı sebebiyle arka kısmın nerede bittiğini kestirmek güç. 515 litrelik bagaj hacmi yüksek.
Test ettiğimiz Albea’da Fiat bünyesinde uzun yıllardır görev yapan 1.6 litrelik benzinli motor kullanılıyor. Alt devirlerde biraz cansız kalan 16 supaplı motor, 5750 d/d’de 103 HP güç, 4000 d/d’deyse 145Nm tork üretiyor. Artan devirle birlikte gücünü hissettiren otomobil yaptığımız testte 0’dan 100 km/s hıza 11 saniyede ulaştı. Son hızınıysa 185 km/s olarak ölçtük.

Albea 1.6 ‘nın Motor Sesi Uzun Yolculuklarda Yorabilecek Düzeyde

Albea’nın rölantide yalıtım düzeyi yeterli olsa da devir yükseldiğinde motor sesi kabine sızıyor. Bu uzun yolculuklarda sürücüsünü yorabilir. Performans açısından sürücüsünü üzmeyen test aracımız akaryakıt istasyonundaysa çok başarılı olamıyor. Testimiz süresince tükettiği 8.6 litrelik ortalama tüketim bir miktar yüksek kalıyor. 48 litrelik deposuyla menzili 556 km. Albea’nın yumuşak süspansiyonları konfor açısından başarılı. Ancak virajlarda otomobilin yana yattığını belirtmemiz gerekiyor. Ayrıca yerden yüksek yapı sebebiyle dikkatli olmak gerekiyor. ABS destekli frenleriyse vasat bir performansa sahip. Yaptığımız testte 100 km/s hızdan durma konumuna 43 metrede geldik. Bu mesafe uzun günümüz modern otomobilleri için bir hayli uzun.

2.El Otomobil ilanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here