2018 DS5 1.6 HDİ EAT6 Detaylı İnceleme

1
15974

Fransız zarafetini çok iyi yansıtan DS5 modeli, bu anlamda tasarım olarak göze hoş gelen bir otomobil.

2018 model DS5’in tasarımına baktığımızda aracın büyük boyutlarının kullanılan çizgilerle hem başarılı şekilde saklanmış hem de akıcı bir tasarım diline dönüştürülmüş olduğunu görüyoruz.

Önden bakıldığında krom çerçeve içerisinde kalan şık panjuru ve panjurun hemen üst köşelerinden başlayan çekik gözlü LED farlar aracın genç ve dinamik görünmesini sağlamış. En dikkat çekici özelliklerinden birisi de farların hemen üzerinden başlayıp iki parçadan oluşan A sütununa kadar uzanan krom parça. Sıfır DS5 almayı düşünenlere hemen söyleyelim; son derece prestijli bir hava katan bu detay göze hoş geliyor. Bu arada sıfır DS5 ilanları için arabam.com sıfır km ilanlarını takip ederek cazip fiyat ve kampanyalardan haberdar olabilirsiniz.

Otomobile profilden bakıldığında sınıfındaki rakiplerine oranla çok daha farklı bir tasarıma sahip olduğu dikkat çekiyor. Genellikle bu sınıftaki araçlarda sedan karoser tercih edilse de DS5 bu ön yargıyı kırmak için HB karoserle hazırlanmış.

Yatay formları ile aracın arka stop lambaları aracın heybetini artıran detaylar arasında. Farklı tasarımdan bir egzoz çıkışına sahip olan DS5’e simetrinin sağlanması ve görünümün güçlenmesi için gerekli çıkışla birebir aynı görünen bir çıkış daha eklenmiş. Bu ufak hile bile arka tasarımın sportif görünmesine katkıda bulunmuş.

DS5’in arka camının küçük olması ise tasarımda göze gelen bir başka uygulama olmuş. Elbette bu iç mekanda sıkıntı yaratsa da tasarım anlamında güzel bir tercih.

İç Mekan

DS5’in iç tasarımında tıpkı dışta olduğu gibi yine özgünlük ön planda tutulmuş. Bu konuda DS5 gerçekten alkışı hak eden bir otomobil. Buna karşılık iç mekanın artık yaşlanmaya başladığı da bir gerçek. Aracın bunca yıldır iç mekanında bir değişiklik olmaması rakipleri karşısında elini zayıflatıyor.

Uçaklardan esinlenilerek hazırlanan orta konsolda ilk olarak şık analog saat ve multimedya ekranı dikkat çekiyor. Daire şeklinde tasarlanan klima kumandaları ve alışılmışın dışındaki kontrol tuşları da oldukça şık duruyor. İç tasarımda kullanılan malzemeler çoğunlukla kaliteli. Üst kısımlarda yumuşak malzeme kullanılırken en alt kısımlarda sert plastik kullanılmış. Vites kolunun arkasında her iki yanda yer alan cam açma kumandaları modern tasarımıyla dikkat çekerken kullanımına alışmak biraz zaman alabiliyor. Benzer kumandalarda aracın tavanında da mevcut.

Uçak kokpitinden ilham alınarak tasarlanan bu tuşlarla Head Up Display ve sunroof perdelerini açabiliyorsunuz. Yaşam alanına baktığımız zaman ise DS5 içerisindekileri en seveceği nokta ise 3 parçalı cam tavan oluyor. Ön kısımda iki ayrı şekilde tasarlanmış cam tavan ayrı ayrı olarak açılabiliyor ve iç mekan ferahlığını önemli ölçüde arttırıyor. Arkadaki küçük cam nedeniyle oluşan kasvetli ortam bu camlar sayesinde bir nebze olsun unutuluyor.

Motor

DS5 daha önce farklı motor seçenekleri ile ithal edilse de artık sadece 1.6 litrelik dizel motor ve otomatik şanzımanla alınabiliyor. Bu birliktelik 120 HP güç ve 300 Nm tork üretiyor. 189 km/s maksimum hıza ulaşabilen dizel ünite 100 km/s kıza ulaşma için 12.9 saniyeye ihtiyaç duyuyor.

6 ileri otomatik şanzımanla kombine edilen motor ilk hareket anında ağırkanlı bir görünüm çiziyor. Buna karşılık ilk hareketten sonra ortalama performans beklentileri karşılanabiliyor. Vites geçişlerini sarsıntısız ve hızlı yapan vites kutusunun motorla uyumu yüksek. Bu sayede de iç mekanda sunulan konfor seviyesi beklentileri karşılıyor.

Her ne kadar fabrika verisi 100 km’de ortalama 4.1 litre yakıta ihtiyaç duyduğu belirtilse de DS5, reel sürüşlerde 6 litre civarında tüketim sonuçlarına imza atıyor. Aracın büyük gövdesi, uzun oranlı şanzımanları ve büyük sayılabilecek lastikleri nedeniyle bu elde edilen sonuç ortalama bir değer. Motorun ilk çalıştırmalarda sarsıntılı ve sesli yapıya sahip olması sizi biraz şaşırtsa da ısınmaya başlayınca bu olumsuzluk ortadan kalkıyor.

Güvenlik

2011 yılında Euro NCAP çarpışma testine alınan DS5, 5 yıldız alarak güvenliğini kanıtlamış bir model. Araç yetişkin korumasında yüzde 89 koruma sağlarken çocuk güvenliği alanında yüzde 83 başarı elde etti.

Yaya koruması alanında yüzde 40 başarılı olan DS5, sürücü-yolcu-yan havayastıkları, ESP, ABS, EBD gibi pek çok aktif ve pasif güvenlik elemanını standart olarak sunuyor. Ülkemize tek paketle ithal edilen araçta opsiyonel olarak herhangi bir güvenlik elemanı satın alınamıyor.

Konfor & Yol Tutuş

Fransız otomobillerinde konfor özellikleri genellikle ön planda tutulur. DS ismine sahip araçlarda da eskiden durum böyleydi. Ancak artık görülüyor ki bu özellik ikinci plana itilmiş. Artık sportif yol tutuş daha fazla öneme sahip. DS5 modelinde de bu nedenle sert sayılabilecek bir süspansiyon sistemi kullanılmış.

DS ve Citroen denilince insanın aklına gelen pnömatik süspansiyon sisteminin bu otomobilde sunulmaması bizim için sürpriz oldu. Elbette pnömatik olmasa da yükseklik ayarlı bir süspansiyon ile geçmiş modellere göndermeler yapılabilirdi. Ayrıca bu sayede farklı zeminler için en iyi yol tutuş karakteri de belirlenebilirdi. Boşluklu bir direksiyon sistemine sahip olan DS5, bu anlamda performanslı kullanımları tam olarak desteklemiyor.

Aracın yürüyen aksamı ve şasisi dinamik olsa da toplam ağırlığın nispeten yüksek oluşu ve büyük boyutlar nedeniyle sakin kullanımların ön planda tutulduğunu anlıyorsunuz. DS5’in hızlı girilen virajlarda karoseri biraz fazla yana yatsa da izinden sapmaması olumlu. Ayrıca panik frenlerde aracın stabil yapısını bozmadan durması da kullanıcısına güven veriyor. Dar sayılabilecek lastik yanakları nedeniyle arkada oturanların tümsek geçişlerinden rahatsız olması da konfor odaklı DS5’e yakışmayan bir sorun.

Teknik Özellik

  • Motor : 1.6
  • Motor Hacmi :1560 cc
  • Silindir Adedi : 4
  • Maksimum Güç : 120 HP 3500 d/d
  • Maksimum Tork : 300 Nm 1750 d/d

Performans  

  • 0-100 km/s Hızlanma : 12.9 sn
  • Maksimum Hız : 189 km/s

Frenler  

  • Ön : Hava kanallı disk
  • Arka : Disk
  • Yakıt Türü : Dizel

Yakıt Tüketimi  

  • Şehir İçi : 4.8lt/100 km
  • Şehir Dışı :  3.7lt/100 km
  • Karma : 4.1lt/100 km
  • Test : 6.2lt/ 100 km
  • CO2 Emisyonu : 108 gr/km

Boyutlar  

  • Uzunluk : 4530 mm
  • Genişlik : 1871 mm
  • Yükseklik : 1539mm
  • Dingil Mesafesi : 2727 mm
  • Bagaj Hacmi : 468 lt
  • Yakıt Depo Kapasitesi : 60 lt
  • Boş Ağırlık : 1434 kg
  • Lastik Boyutu : 225/50 R17

1 YORUM

  1. Aracın kendine has bir tasarımı olmakla birlikte, iç tasarım bence dışına göre çok vasat olmuş. Özellikle orta konsol tasarımı simetriden uzak, hatta çirkin olmuş.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here