2019 Hyundai Kona 1.6D 7-DCT Detaylı İnceleme

0
20172
Hyundai Kona Kapak

Dizel otomatik Hyundai Kona testi ile araç hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz. Dizel Kona testi ile Murat Tosun, aracın teknik özelliklerine ve diğer detaylara baktı.

Dizel Otomatik Hyundai Kona Test Sürüş İzlenimleri

Murat Tosun, yeni dizel otomatik Hyundai Kona seçeneğini test etti. Tam şehir kullanımı arabası diyen Tosun, uzun yol kullanımlarında da aile beklentilerini de karşılıyor dedi.

“Dizel otomatik Hyundai Kona çok satar”

Hyundai Kona Dizel Otomatik sunduğu özellikleri ile satış rakamları açısından markanın yüzünü güldürür. Küçük SUV sınıfında yer alıyor olmasına rağmen sınıfına bakmayarak daha büyük işler yapabilir.

Hyundai Kona Dizel Otomatik tasarım özellikleri

Kendine özgü karakteri ile küçük SUV sınıfının ön plana çıkan araçlarından biri olmayı başardı. Güçlü benzinli motor seçeneğiyle bir anda ünlenen Hyundai Kona dizel otomatik seçeneğini sunmaya başlaması ile birlikte tam Türkiye pazarına hitap eden seçeneğine de kavuşmuş oldu. Bu aracın her detayı ona has olarak tasarlanmış durumda. Tasarım konusunda Hyundai Kona’yı sevip sevmemek tamamen sizin bileceğiniz bir durum. Hyundai Kona’nın tasarımına baktığımız zaman agresif ve hemen göze çarpan bir araba olarak göründüğünü düşünüyoruz. Kona, Hyundai’nin SUV serisinde tamamen yeni bir karakter. Bu yüzden etkileyici ve güçlü bir karaktere sahip olması neredeyse bir zorunluluk. Hyundai’nin geleneksel aile kimliği olan basamaklı ızgarası (Cascading Grille), Kona’da da en iyi şekilde sunuluyor. Farların üzerine yerleştirilen LED gündüz lambaları ile başarılı bir görüntü sunan bu ızgara, ayrıca kompozit farlarla da gayet şık bir uyum içerisinde. Cesur bir ön ve arka ile birlikte kullanılan diğer plastik aksamlar ise aracın off-road havasını üst seviyeye çıkaran en büyük unsurlar. B segmentinde olmasına rağmen otomobilin geniş duruşu ve hacimli yapısı, yeni bir tasarım özelliği olan 18 inç alaşım jantlar ile destekleniyor. Köpekbalığı yüzgeci şeklindeki anteni, otomobilin cesur karakterine daha fazla katkıda bulunurken ayrıca dizel motorla beraber sunulan bir diğer yenilik ise sunroof. Bu detaya önem verenler için oldukça iyi bir haber olmalı.

Yeni Kona Dizel Otomatik İç Mekan Özellikleri

Kona’nın iç mekanda renkli tasarım detaylarının kullanılması ferahlık hissini artırmış aracın yaşam alanının karanlık görünmesinin önüne geçmiş. Aynı zamanda bu sınıfta yer alan rakiplerinden de farklılaşmasını sağlamış. Bunun yanında eğlenceli görünmesi de bizlerin hoşuna giden bir tasarım anlayışı oldu. Sıradan gri ya da siyah renkler altında kalmak yerine son derece iyi bir uygulama olmuş. İtiraf ediyoruz bu tip küçük dokunuşlarla elde edilen renklendirmeleri çok seviyoruz.

Kona’nın iç tasarımı, gösterge panelinin üzerinde pürüzsüz bir hat ile başlıyor. Kontürlü yüzeylere sahip diğer plastik aksamlar da eğlenceli karakteri temsil eden boyalı parçalarla destekliyor. Renk vurgusu, havalandırma menfezinin çevresinde, vitesi, motor çalıştırma düğme halkasını, koltuklardaki dikişleri ve direksiyon simidini çevreliyor. Üst paketlerde sunulan, Apple CarPlay ve Android Auto’yu destekleyen 8 inç navigasyon dokunmatik ekranının ergonomik konumda olması sürücünün sürüş keyfini de engellemiyor. Kablosuz şarj (Qi), akıllı telefonları şarj ederken aynı zamanda USB bağlantı noktalarına ve AUX girişlerine bağlanarak sınırsız müzik keyfi de elde ediliyor. Üç aşamalı havalandırma ve ısıtma sistemi, vücudu saran rahat koltukları ve fonksiyonel direksiyon simidi, yolculara daha da fazla konfor sunuyor. Kona, hem yolcular hem de bagajlar için bol miktarda alan sunuyor. Arkadaki yolcular için 1,054 mm baş ve 880 mm diz mesafesi sunarak oldukça rahat bir yolculuk imkanı sunarken klostrofobik bir yapıda değil. 361 litre bagaj kapasitesine sahip Kona, hafta sonu planları ve daha uzun yolculuklar için de son derece ideal.

Kona Dizel Otomatik Motor Özellikleri

Hyundai, merakla beklenen 1.6 litrelik dizel motorlu ve 7 ileri DCT şanzımanlı Kona modelini geçtiğimiz günlerde satışa sundu. Türkiye gibi akaryakıt fiyatlarının yüksek olduğu ülkelerde doğal olarak yakıt tüketimin önemi çok yüksek ve belirli bir süre daha (hibritler yaygınlaşana, elektrikliler gelene kadar) trend olmaya devam edecek. Bu yüzden bir dizel motor ekonomik olmasıyla hala çoğu tüketici tarafından merakla bekleniyor veya birinci tercih olarak liste başında yer alıyor. Hyundai tarafından kullanılan Smartstream teknolojisi, daha düşük egzoz emisyonu da sunarak dikkat çekiyor. Hyundai’nin yeni geliştirilen Smartstream 1.6 litre dizel motoru, sürtünme oranındaki önemli bir düşüş ile oldukça verimli bir turbo performansı da sunuyor. Genel olarak, motorun yapısı hafif malzemeler uygulanarak optimize ediliyor. Bu da önemli bir ağırlık azalması ve daha düşük motor gürültüsü anlamına geliyor. Rakiplerine göre daha sessiz ve daha düşük titreşim seviyesine sahip olduğu belirtilen Kona, böylelikle bir dizel motordan daha çok benzinli modelleri anımsatıyor. 136 HP gibi iddialı bir güç üreten dizel motor 320 Nm gibi yine son derece dikkat çekici bir tork verisine de sahip. Bu motor seçeneği ve 7 ileri DCT şanzımanı ile Hyundai Kona 0-100 km/s hızlanmasını 9.8 saniyede tamamlarken, 191 km/s son hıza ulaşıyor. Motor sessiz çalışma karakteri ile de beğenimizi kazandı. Fabrika verilerine baktığımız zaman 100 km ortalama yakıt tüketim miktarının 4.4 litre olarak açıklandığını gördük. Yapmış olduğumuz testteyse 6.1 litre gibi bir sonuca imza attık.

Konfor ve yol tutuş özellikleri

Hyundai Kona kullanım konusunda güven veren araçlar arasına adını zorlanmadan yazdırıyor. İzine tam basan, verdiğiniz komutlara sadık kalacak bir otomobil olduğunu yaptığımız testte ispatladı. Herhangi bir sıkıntı olması durumunda elektronik yardımcıların zamanlaması da son derece iyiydi. Sürüş karakteri açısından Hyundai’nin geldiği başarılı noktayı da bizlere göstermiş oldu. Viraj dönüş kabiliyeti açısından son derece kabiliyetli ve kendine güvenen bir araç olmuş ve keyif veren bir karaktere de sahip. Yaptığımız testlerde virajları zorlanmadan dönerken aynı zamanda ona güven de duyduk. Biraz sert ayarlara sahip bir süspansiyon sisteminin kullanılıyor olması sürüş güvenliği için başarılı bir karakterin ortaya çıkmasını sağlamış. Açıkçası bu tip bir süspansiyon sistemi nedeniyle sürüş konforundan ödün verilmiş olacağını düşünüyorduk ama böyle bir durumla da karşılaşmadık.

Hyundai Kona EuroNCAP Çarpışma Testleri

Hyundai Kona EuroNCAP çarpışma testinden beş yıldız alarak ayrılmış modellerden biri. EuroNCAP tarafından Hyundai Kona 2017 yılında teste alınmış. Bu beş yıldızı alırken yetişkin yolcu güvenliği konusunda önemli bir başarı elde etmiş. Yetişkin yolcu güvenliğinden yüzde 87, çocuk yolcu güvenliğinden yüzde 85, yaya güvenliğinden yüzde 62 puan almış. Güvenlik yardımcılarının aldığı puansa yüzde 60.

Dizel Otomatik Hyundai Kona Otomatik Yorumları

Murat Tosun’un Hyundai Kona Dizel Otomatik yorumları şöyle: Dizel otomatik seçeneğini sunmaya başlamasıyla birlikte Türkiye’nin ilgi gören seçeneğine sahip olmuş oldu. Dizel motor güçlü ve otomatik şanzımanın çalışma karakteri motorun özelliklerini törpülemiyor. Yakıt tüketimi açısından da beğenilecek türden sonucu ortaya koyuyor. Küçük SUV sınıfında araç bakınanların ilgi göstereceği bir araba.

Hyundai Kona Dizel Otomatik Fiyat özellikleri

Küçük SUV sınıfında yer alan Hyundai Kona 2019 model yılıyla birlikte sadece dizel otomatik seçeneği ile satışa sunuluyor. Kona fiyatı 155 bin 520 TL başlangıç etiketine sahip. Hyundai Kona Dizel Otomatik üst donanım seviyelerinde 179 bin 520 TL bir etikete sahip. Rakiplerinin iddialı geleceği bir dönemde fiyat politikasının daha iyi olması gerekiyor.

Hyundai Kona Dizel Otomatik Teknik Özellikleri

Motor: 1.6 lt /Motor Hacmi: 1598 cc / Silindir Adedi: 4 /Maksimum Güç: 136 HP/Maksimum Tork: 320 Nm

Performans Verileri

0-100 km/s Hızlanma: 9.8 sn / Maksimum Hız: 191 km/s

Frenleri

Ön: Hava kanallı Disk /Arka: Disk

Hyundai Kona Dizel Otomatik Yakıt Tüketimi Miktarı

Yakıt Türü: Dizel Şehir İçi: 4.7 lt/100 km/ Şehir Dışı: 4.2 lt/100 km /Karma: 4.4 lt/100 km / Test: 6.1 lt/ 100 km / CO2 Emisyonu: 114 gr/km

Boyutlar

Uzunluk: 4165 mm /Genişlik: 1800 mm /Yükseklik: 1565 mm /Dingil Mesafesi: 2600 mm

Bagaj kapasitesi

361 lt /Yakıt Depo Kapasitesi: 50 lt /Boş Ağırlık: 1417 kg Lastik Boyutu: 205/60 R16

 

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here