Daihatsu YRV 1.3 | Minik Sınıfta Formula 1 Teknolojisi

1
5785
daihatsu yrv

 

 

Daihatsu’nun mini sınıfta yer alan temsilcisi Daihatsu YRV,ilk kez 2001 yılındaki Frankfurt Otomobil Fuarı’nda sergilendi. Kasım ayı sonundan beri 1.3 litre 86 HP’lik motor seçeneği ile Türkiye’ye ithal edilen YRV’nin Avrupa’da1.0 litre 64 HP ve 1.3 litre 129 HP turbo beslemeli motor seçenekleri de bulunuyor. YRV’de direksiyondanv ites değiştirmeye imkan tanıyan Steertronic otomatik şanzımansa opsiyonel olarak alınabiliyor.

Karoser ve İç Mekan

daihatsu yrv

Opel Agila ve Suzuki Wagon R gibi yüksek bir yapıyas ahip olan Daihatsu YRV, önden incelendiğinde body-kit takılmış edasına sahip ön tamponuyla oldukça sportif bir görünüm çiziyor. Sert hatlı ön far grubu da bu sportif havaya katkıda bulunuyor. Yan tasarımı fazlasıyla sade olan YRV’nin arka tasarımıysa en az ön tasarım kadar etkileyici. Büyük YRV yazısı ve bagaj kapağı altına kadar uzanan büyük arka far grubu şık bir görünüm oluşturuyor. Test otomobilimizde yer alan ve iç mekanı ferahlatan panoramik tavan camı opsiyonel  olarak satın alınabiliyor. Daihatsu’nun ön konsolunda kullanılan malzemeyse görünüm olarak kaliteli fakat sert yapısı ve detaylarıyla hayal kırıklığı yaratıyor. Orta konsolun en üst bölümünde havalandırma ızgarası ve analog saat yerleştirilmiş.

Multimedya

Bunların hemen altındaysa bir eşya gözü ve radyo teyp bulunuyor. Radyo teybin hemen altındaysa sırasıyla havalandırma kumandaları, çakmak ve küllük yerleştirilmiş. Vites kolu önündeyse bardaklık yer alıyor. Otomobilin kapılarına yerleştirilen cam açma-kapama butonlarının kullanımı problemsiz. Direksiyonun soluna yerleştirilen arka sis farı, arka silecek, buğu çözücü ve direksiyondan vites değiştirmeye geçiş sağlayan sistemin butonlarıysa kullanışsız ve ergonmik açıdan kusurlu. Bunların altındaki ayna kumanda butonlarıysa adeta görünmüyor. Daihatsu YRV’nin koltukları konforlu ve yan destekleri yeterli ölçüde. Arka koltukların öne arkaya hareket ettirilebiliyor olmasıysa değişken bir bagaj hacmi sunuyor. Koltuklar en ön pozisyondayken 238 litre olan bagaj hacmi, en arkaya alındığında 166 litreye düşüyor. Koltuklar tamamen yatırıldığındaysa bagaj hacmi 1075 litre yükseliyor.

Motor ve Performans

daihatsu yrv

Daihatsu YRV’ye önceden de  testini gerçekleştirdiğimiz Terios modelinde de kullanılan 1.3 litrelik motor hayat veriyor. Toyota’nın geliştirdiği ve akıllı motor olarak adlandırılan VVT-i teknolojisine sahip bu motor, Daihatsu tarafından DVVT olarak adlandırılıyor. Supapların açık kalma süresini, motor devri, sıcaklığı gibi pek çok parametreden yaralanarak elektronik olarak ayarlayan bu motor her devirde minimum yakıt tüketimi sunuyor.1298 cc hacmindeki motor 6000 d/d’da 86 HP güç, 3200d/d’da ise 120 Nm tork üretiyor. Tatminkar bir performans sunan YRV, yaptığımız hızlanma testlerinde 0’dan 100km/s hıza 12 saniyede ulaştı. Motorla pek uyumlu olmayan otomatik şanzıman kick-down yapıldığında vites düşürmek için uzun süre bekliyor.

Hızlanma

Bu da ara hızlanma değerlerini olumsuz yönde etkiliyor. YRV, vites D4 konumundayken60-100 km/s ara hızlanmasını 8 saniyede, 90-120 km/s hızlanmasını ise 9.8 saniyede tamamladı. Steertronic sistemi kullanarak bu olumsuz durumdan kurtulabilmekse mümkün. Direksiyondan vites değiştirmeyi sağlayan bu sistemin devreye girmesi için vites D4 konumunda iken direksiyonun solundaki butona basmak yeterli. Devir göstergesi kırmızı bölgeye gelene kadar vites büyütmeyen şanzıman, fren yapıldığında ise motor freninden faydalanabilmek için otomatik olarak vites düşürüyor. Yakıt tüketimi konusunda cimri YRV, testimiz süresince 100 km’de 7litre kurşunsuz benzin tüketti. 37 litrelik ufak bir depoya sahip YRV ile 528 km’lik menzile ulaşabilmek mümkün.

Kullanım ve Konfor

YRV, ufak boyutları ve ferah iç mekanı ile daha çok şehir içi kullanımı düşünülerek tasarlanmış. Özellikle yüksek manevra kabiliyetiyle park sorunu yaşanmıyor. Makul bir performansa karşılık sert süspansiyon sistemi kullanılarak yol tutuş kabiliyetini artırma girişimi aracın konfor seviyesini azaltmış. Sert süspansiyonlar yoldan gelen darbeleri emmekte zorlanıyor. Hatta küçük engebeleri aşarken otomobilin yerle ilişki bile kesiliyor. Sert süspansiyonların tek avantajıysa aracın yüksek yapısı sebebiyle yana yatma problemini ortadan kaldırmış olması. İç mekanda direksiyonun solundaki düğmeler dışında öneml i bir ergonomik kusur bulunmuyor. YRV, ses yalıtımı konusunda da pek başarılı değil. Özellikle yol sesi otomobilin içerisine fazlasıyla hissediliyor. Daihatsu YRV ‘nin ABS ve EBD destekli fren sistemi testimiz süresince güven verdi. 100 km/s hızla giderken yapılan ani frenle YRV’yi 39.5 metrede güvenli şekilde durdurabildik. Bu değer sınıfında yer alan modellerden çok daha başarılı. Şu an ise 2. el fiyatı 40.000 TL’den başlamakta…

 

 

daihatsu yrv

1 YORUM

  1. Japon arabaları gerçekten çok kaliteli oluyor özellikle motor ve iç mekanda trim ve döşemler kolay kolay yıpranmıyor… gerçekten 90 lı yıllar araçların kaliteli üretildiği yıllarmış. şimdi çok daha basit.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here