Daihatsu Coure 1.0 High Grade İnceleme

1
7757
Daihatsu Coure

Daihatsu Coure tam bir şehir otomobili

Altıncı nesliyle karşımıza çıkan Coure’nin Türk tüketicisi karşısındaki sınavı geçtiğimiz ay başladı. Japon Daihatsu’nun mini sınıftaki temsilcisi Coure ilk kez 1976 yılında yollara çıkmıştı. Entek Araçlar A.Ş. tarafından ithal edilen Daihatsu Coure Türkiye’de 1.0 litre 59 HP benzinli motor seçeneğiyle satılıyor. Coure’nin Japonya’da turbo beslemeli 0.7 litre 58 HP benzinli motor seçeneği de bulunuyor. Üç ve beş kapılı karoser seçeneklerine sahip olan Coure; Thrifty, Low Grade, High Grade olmak üzere üç farklı donanım listesiyle tercih edilebiliyor.

Minik ama sevimli
Coure küçük boyutlarıyla trafikte dikkat çeken bir otomobil. Büyük farlar sade ön tasarımın en dikkat çeken ayrıntısı. Sade görünüm yan tasarımda da devam ederken otomobilin arka kısmı dik bir şekilde tamponlara kadar iniyor. Bu tasarım anlayışı park esnasında sürücünün işini kolaylaştırıyor. Nitekim arka camın bittiği yerde otomobil de bitiyor. Otomobilin stop grubu tavana kadar uzanan şekilde tasarlanmış. Bu tip yerleşimle Daihatsu Avrupalı markaların izinden gidiyor diyebiliriz.

Daihatsu Coure

Tahmin edilenden büyük

Coure ülkemizde satılan en ufak otomobil olmasına karşın 2375mm’lik aks mesafesiyle hayli kullanışlı bir iç mekan sunuyor. Uzun boylu sürücülerin bile rahatça kullanabileceği aracın arka diz mesafesi yeterli. İç mekandaki bu geniş yapı otomobilin bagajının ancak birkaç market torbası sığabilecek küçüklüğe düşürülmesiyle elde edilmiş. Coure’nin 157 litrelik küçük bagajı, arka koltuklar yatırılarak 421 litreye kadar genişletilebiliyor. Otomobilin orta konsolunun en üstüne dijital saat ekranı yerleştirilmiş. Havalandırma ızgaraları ise daha alta konumlandırılmış. Tam ortadaysa klima sisteminin kumandaları bulunuyor. Radyo-teyp, küllük ve çakmak en alt bölümde yer alıyor. Radyo-teyp yerleşimi nedeniyle zor kontrol ediliyor ve ergonomiyi bozuyor. Bir diğer ergonomik kusur ise direksiyonun soluna konumlandırılan cam açma butonları… Direksiyon tarafından perdelenen butonların kullanımı alışkanlık gerektiriyor.

Ekonomik motor
Daihatsu Coure’de markanın Toyota ile ortak geliştirdiği 989cc hacminde bir motor kullanılıyor. Üç silindirli olan bu motor değişken supap zamanlaması teknolojisine sahip. Böylece hava sıcaklığı, motor devri, gaza basış miktarına göre supapların açık kalma süreleri sürekli olarak değişiyor. 6000 d/d’de59 HP güç, 4000 d/d’de 91 Nm tork üreten motorun gücü tekerleklere eski teknoloji bir otomatik şanzımanla iletiliyor. Ani hızlanmalarda vites düşürmekte hızlı davranan şanzımanın motorla uyumlu olduğu söylenebilir. Yaptığımız performans testlerinde 0’dan100 km/s hıza 16 saniyede ulaştık. Asıl maharetini akaryakıt istasyonunda gösteren Coure testimiz süresince 100 km’da ortalama5.7 litre kurşunsuz benzin tüketerek beğenimizi kazandı. 36litrelik küçük deposuyla Coure’nin menzili 631 km.

Şehir içi için ideal

Daihatsu Coure mini boyutu ve üstün manevra kabiliyeti ile tam bir şehir otomobili. Yüksek hızlarda stabilizesini yitiren otomobil uzun yolculuklar için uygun değil. Virajlarda başarılı bir yol tutuşa sahip Coure sert süspansiyonu sebebiyle yoldan gelen darbeleri iç mekanda fazlasıyla hissettiriyor. Coure’nin ABS desteğinden yoksun frenleri 100 km/s hızla giderken yapılan ani frende aracı 45 metrede durdurabildi. Bu mesafe bir hayli uzun. Testini gerçekleştirdiğimiz Daihatsu High Grade 1.012V’in anahtar teslim fiyatı 20.393 TL.

Genel Değerlendirme
Konfor Sert süspansiyonlar darbeleri emmekte zorlanıyor.
İç mekan Coure göründüğünden daha geniş bir otomobil.
Görüş Problemsiz.
İşçilik Vasat düzeyde.
Yol tutuş Yeterli.
Performans Düşük.
Frenler ABS aranıyor.
KabinGürültüsü Gürültü düzeyi düşük.
Donanım Yeterli.
Tüketim Düşük.
Fiyat Rakiplerinden ucuz.
Genel Coure mini boyutu ve üstün manevra kabiliyeti ile tam bir şehir otomobili.

Tulu DARICAN 26/09/2003

 

 

Test ve Teknik Verileri

Teknik Özellik

STANDART DONANIM
Sürücü ve yolcu hava yastıkları, hidrolik direksiyon, radyo-teyp, immobilizer, asimetrik katlanabilen arka koltuklar, içerden açılabilen depo ve bagaj kapağı, far yükseklik ayarı, bagaj örtüsü, dijital saat, bardaklık, gövde rengi tamponlar, arka kapılarda çocuk kilidi, klima, elektrik kumandalı ön camlar, merkezi kilit, elektrik kumandalı yan aynalar, arka kafalıklar, yükseklik ayarlı sürücü koltuğu, devir göstergesi, asimetrik katlanabilen arka koltuklar ve kromajlı kapı kolları
FABRİKAVERİLERİ TESTVERİLERİ
Motor: Önde enlemesine yerleştirilmiş sıralı üç silindirli 12 supaplı motor Hızlanma
Motor Hacmi: 989 cc 0-50km/s : 5.0 sn
Çap/ Strok: 0-100km/s : 16 sn
Motor  Gücü: 6000 d/d’de 59 HP 0-130km/s : 30.1 sn
Hız
Max.          Tork: 4000 d/d’de 91Nm Max. hız : 150 km/s
Frenler: önde hava kanallı disk arkada kampana
Bagaj: 157/421 lt İç gürültü
Boyutlar: 3410/1475/1500 mm Rölanti 51 dB(A)
Ağırlık: 745 kg 100 km/s : 68 dB(A)
Lastikler: 155/65 R13 100- 0 km/s 38 m
Test tüketimi: 5.7 lt/100 km
Depo kapasitesi: 36 lt
Menzil: 631 km

 

2.el Coure İlanları

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here